Διεθνή

Πόσες φορές μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω τη μάσκα N95;

Η επιστημονική απάντηση στο ερώτημα που κάναμε όλοι τον τελευταίο καιρό

Parallaxi
πόσες-φορές-μπορώ-να-επαναχρησιμοποι-848791
Parallaxi
Night Shift in the intensive care unit for the coronavirus disease (COVID-19) in Thoracic Diseases Hospital of Athens in Greece on May 18, 2021. / Νυχτερινή βάρδια στη μονάδα εντατικής θεραπείας για τη νόσο του κοροναϊού (COVID-19) στο Νοσοκομείο Θωρακικών Νοσημάτων της Αθήνας στην Ελλάδα στις 18 Μαΐου 2021.

Μία ερώτηση που πολλοί κάνανε τον τελευταίο καιρό που μπήκαν στις ζωές μας πιο συστηματικά οι μάσκες τύπου N95 και ΚΝ95, είναι πόσες φορές μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μία τέτοια μάσκα και αν τελικά, όπως πολλοί είπαν, πλένεται.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ πάνω σε αυτή την ερώτηση, λένε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να φορούν μία μάσκα N95 έως και πέντε φορές. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι το πόσο συχνά ο μέσος άνθρωπος μπορεί να φορέσει με ασφάλεια μία τέτοια μάσκα, ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της.

Το να χρησιμοποιείς την ίδια μάσκα για να πας στο μπακάλικο, για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό από το να τη φοράς όλη μέρα στη δουλειά.

Ο χρόνος που φοριέται μια μάσκα είναι πιο σημαντικός από το πόσο συχνά φοριέται, λέει ο Richard Flagan, ο οποίος μελετά τις μάσκες και τα αερολύματα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Γενικά, συνιστά τον περιορισμό της χρήσης μάσκας N95 σε περίπου δύο ή τρεις ημέρες.

Με κάθε αναπνοή που παίρνετε σε μία N95, σωματίδια συσσωρεύονται στη μάσκα, λέει ο Flagan. Αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή εάν η μάσκα έχει παγιδεύσει πολλά σωματίδια.

«Υποβαθμίζουν την απόδοση της μάσκας», λέει ο Flagan.

Η ελαστική ταινία στη μάσκα μπορεί επίσης να φθαρεί και να μην εφαρμόζει τόσο σφιχτά γύρω από το πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να λερωθεί ή να βραχεί, ειδικά αν το χρησιμοποιείτε ενώ ασκείστε.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές στη μάσκα σας, ήρθε η ώρα να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε — ακόμα κι αν την έχετε χρησιμοποιήσει μόνο λίγες ώρες. Και επειδή οι μάσκες N95 δεν μπορούν να πλυθούν, θα πρέπει να πεταχτούν όταν δεν μπορείτε πλέον να τις χρησιμοποιείτε.

Με στοιχεία από AP

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα