Πόσες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό διαθέτει η Θεσσαλονίκη;
Με το υγειονομικό προσωπικό που τις στελεχώνει να βρίσκεται ήδη στα όρια του
Από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακούγαμε στα δελτία ειδήσεων για δωρεές σε κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα εντάσσονταν στη συνολική λειτουργία των κλινικών ΜΕΘ για covid-19 αυξάνοντας έτσι το οπλοστάσιο μας στην καταπολέμηση των συνεπειών του κοροναϊού. Πόσες από αυτές τις δωρεές έχουν όμως ολοκληρωθεί; Το ερώτημα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί και ενδεικτική είναι μόνο η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Για παράδειγμα η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Ιπποκράτειο αφορούσε την κατασκευή των χώρων και την προμήθεια κονσολών. Από εκεί και πέρα, έπρεπε να συνεδριάσει το Δ.Σ του νοσοκομείου για την αποδοχή της δωρεάς, να τροποποιηθεί ο κανονισμός λειτουργίας της κλινικής για την αύξηση των θέσεων, να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η δωρεά και αμέσως μετά να προμηθευτούν τα νοσοκομεία την υλικοτεχνική υποδομή και να στελεχώσουν τη μονάδα προκειμένου αυτή να είναι λειτουργική. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρονοβόρα.
Άλλου τύπου δωρεές προχώρησαν και πραγματοποιήθηκαν πολύ πιο γρήγορα όπως οι δωρεές σε αναλώσιμα ή απαιτούμενα μηχανήματα όπως η δωρεά ενός μοριακού αναλυτή από τα ΕΛΠΕ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ο οποίος ήδη λειτουργεί παρά το γεγονός πως διάφορα μηχανήματα έφυγαν από νοσοκομεία με προορισμό κάποια άλλα προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ενός μοριακού αναλυτή από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο που κατέληξε στο νοσοκομείο της Ξάνθης το οποίο δεν είχε και έτσι καλύφθηκε με την “εσωτερική μεταφορά” και όχι με την προμήθεια ενός καινούργιου μηχανήματος. Την ίδια ώρα τα “Αγιος Δημήτριος – Γεώργιος Γεννηματάς” ακόμα και σήμερα δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και απευθύνονται σε ιδιώτες για τη διενέργεια των τεστ με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος.
Το τοπίο με τις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη το νοσοκομείο Πανανικολάου διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό, το Παπαγεωργίου 6 κλίνες και ο Άγιος Δημήτριος 8. Το νοσοκομείο Γεννηματάς έχει 10 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες όμως δεν προορίζονται για περιστατικά κοροναϊού. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος και Ιπποκράτειο με 10 κλίνες ΜΕΘ το καθένα αλλά όχι για ασθενείς με covid-19 παρόλο που στο Ιπποκράτειο αναμένεται να προστεθούν το προσεχές διάστημα περίπου 20 κλίνες όλες για ασθενείς με κοροναϊό. Τέλος το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ διαθέτει 27 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό με τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει 3 ακόμα σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
Την ίδια ώρα δεκάδες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν τις αντίστοιχες κλινικές. Ενδεικτικά στο Παπανικολάου νοσηλεύονται 57 άτομα στις κλινικές του νοσοκομείου, ενώ άλλα 21 νοσηλεύονται στο Παπαγεωργίου. Σε κάθε περίπτωση η πανδημία ήδη τεστάρει τις αντοχές του συστήματος με τα πρωτόκολλα να μην έχουν κάθε φορά την σωστή απάντηση. Για παράδειγμα μπορεί να είναι υποχρεωτικό και να γίνεται το τεστ για κοροναϊό σε όσους εισάγονται στα νοσοκομεία για μια επέμβαση. Ο προεγχειρητικός έλεγχος όμως στους συγκεκριμένους ασθενείς γίνεται κανονικά από υγειονομικούς υπαλλήλους χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τα αποτελέσματα του τεστ και χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως περιστατικό covid-19 με ότι αυτό συνεπάγεται. Και αν το τεστ προκύψει θετικό τότε ενεργοποιείται διαφορετικό πρωτόκολλο!
Το προσωπικό στο όριο…
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από υγειονομικούς υπαλλήλους, σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν προκύψει για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι κλίνες ΜΕΘ σωστά έχουν καλυφθεί εσωτερικά από το υπάρχον προσωπικό με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει πολλά θέματα όπως η χωρίς προγραμματισμό μεταφορά από το ένα τμήμα στο άλλο, η εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ, η σταδιακή απομάκρυνση των συμβασιούχων το φθινόπωρο, όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί, αναμένεται, να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε ένα σύστημα υγείας το οποίο είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθούν και τα κρούσματα κοροναϊού που έχουν σημειωθεί σε υγειονομικούς υπαλλήλους θέτοντας τους έτσι εκτός μάχης, έστω και σε προσωρινή βάση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής 14 κρούσματα κοροναϊού έχουν σημειωθεί μεταξύ υγειονομικών στο ΑΧΕΠΑ, 10 στο Παπαγεωργίου, 5 στο Γεννηματάς και από ένα στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Παπανικολάου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης που σημαίνει πως στο μέλλον ενδέχεται να προκύψουν και άλλα κρούσματα συνδεδεμένα με τα ήδη υπάρχοντα.
Ενημέρωση με το σταγονόμετρο
Σε γενικές γραμμές, η ενημέρωση για τα νέα κρούσματα κοροναϊού γίνεται καθημερινά με δελτίο τύπου από τον ΕΟΔΥ στο οποίο επισημαίνονται τα κρούσματα και η γεωγραφική τους κατανομή. Από εκεί και πέρα, αν εξαιρέσει κανείς τις έκτακτες και προγραμματισμένες συνεντεύξεις των κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα που συνήθως αφορούν την ανακοίνωση νέων μέτρων, για την επιμέρους ενημέρωση δεν υπάρχει κάποιος φορέας επιφορτισμένος με το να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στη Χαλκιδική όπου με κρούσματα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση ανακοινώθηκαν πολύ σκληρά μέτρα. Το ερώτημα είναι προφανές. Γιατί; Η απάντηση του έχει αφεθεί στους χρήστες των social media οι οποίοι τροφοδοτούν την ειδησεογραφία με δικές τους θεωρίες απόψεις και πληροφορίες.
Επίσης, ένα ακόμα πεδίο άξιο απορίας είναι γιατί δεν υπάρχει μια απάντηση στις εκκλήσεις των υγειονομικών για στήριξη του ΕΣΥ ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Και τέτοια ερωτήματα προκύπτουν καθημερινά και είναι δεκάδες. Στο δύσκολο κομμάτι των κρουσμάτων, σε τοπικό επίπεδο, αποδεικνύεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιρετικά χρονοβόρο να πάρεις άμεσα αξιόπιστες πληροφορίες. Από την μία πλευρά υπάρχει η θεωρία της μη τρομοκράτησης του κόσμου, ενώ η άλλη πλευρά διατυπώνει ένα απλό ερώτημα: Πώς ο κόσμος θα προφυλαχθεί γρήγορα εάν δεν ενημερωθεί σωστά και άμεσα;
Δείτε επίσης: