Top

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι δύο δόσεις εμβολίων mRNA έναντι της Όμικρον;

ΗΠΑ: Σχεδόν ο ένας στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 πέθανε εξαιτίας της COVID-19.

Parallaxi
πόσο-αποτελεσματικές-είναι-οι-δύο-δόσ-856828
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τρίτης 14/12 – Κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Δευτέρας

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη από ό,τι έναντι των προηγούμενων παραλλαγών, όμως τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ιδίως εφόσον κάποιος κάνει τρίτη δόση.

Αυτό εκτιμά μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία αν δεν γίνουν μαζικά ενισχυτικές δόσεις, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν στο μέλλον τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα που αφενός ενσωματώνουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη Δέλτα και στις άλλες παλαιότερες παραλλαγές, αφετέρου λαμβάνουν υπόψη τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Όμικρον. Οι εκτιμήσεις σχετικά με την ανοσοδιαφυγή βασίζονται στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και κατά πόσο αυτά μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου και απέναντι στις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού.

Τα μοντέλα εκτιμούν ότι, μετά από δύο δόσεις mRNA εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στο να αποτρέψει τη νόσο Covid-19 με συμπτώματα είναι περίπου μόνο 30%, έναντι 87% όσον αφορά τη Δέλτα. Αν μάλιστα έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση, τότε η προστασία από δύο δόσεις εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης «ουσιαστικά εξαφανίζεται».

Όμως οι ενισχυτικές-αναμνηστικές δόσεις αποκαθιστούν εν μέρει την προστασία περίπου στο 48%, «που είναι παρόμοια με την προστασία 43% που έχουν έναντι της Δέλτα οι εμβολιασμένοι με εξασθενημένη ανοσία», σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Μαρμ Κιλπάτρικ.

Ευτυχώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντικό πως η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (λόγω Όμικρον) είναι πολύ υψηλότερη. Εκτιμούμε ότι είναι 86% σε περίπτωση που έχει πρόσφατα κάποιος κάνει δεύτερη δόση εμβολίου mRNA, 67% αν έχει περάσει καιρός και η ανοσία του έχει εξασθενήσει, και 91% μετά από την τρίτη ενισχυτική δόση».

Το συμπέρασμα των ερευνητών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι ότι, στην περίπτωση της Όμικρον, «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων (δύο δόσεις) έναντι της σοβαρής νόσου μειώνεται σημαντικά για τα άτομα με εξασθενημένη πια ανοσία, ενώ η προστασία έναντι της λοίμωξης, της συμπτωματικής νόσου και της μετάδοσης (του ιού) σχεδόν εξαλείφεται. Όμως οι τρίτες δόσεις βελτιώνουν σημαντικά αυτές τις μειώσεις, αν και αποκαθιστούν την προστασία απλώς στα επίπεδα ισοδύναμα με εκείνα της προστασίας των ατόμων με εξασθενημένη ανοσία έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Συνεπώς, η εισβολή της Όμικρον είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα εξάπλωση των λοιμώξεων και σημαντική αύξηση των νοσηλειών, εκτός και αν υπάρξει ενίσχυση της ανοσίας με ευρεία χορήγηση ενισχυτικών δόσεων».

ΗΠΑ: Σχεδόν ο ένας στους 100 Αμερικανούς άνω των 65 πέθανε εξαιτίας της COVID-19

Περίπου ο ένας στους εκατό Αμερικανούς και Αμερικανίδες που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών έχασε τη ζωή του εξαιτίας της COVID-19, αποκαλύπτουν τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Συνολικά 590.089 άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην αμερικανική επικράτεια. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκουν 54,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απογραφής πληθυσμού (Census Bureau).

Πιο αναλυτικά, υπέκυψαν 178.912 άνθρωποι μεταξύ 65 και 74 ετών, 203.422 άνθρωποι ηλικίας 75-84 ετών και 207.755 άνθρωποι ηλικίας 85 ετών και άνω.

Συγκριτικά, στην ηλικιακή κατηγορία του πληθυσμού κάτω των 65 ετών, μόλις ένας στους 1.400 πολίτες έχει υποκύψει στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για νέα έξαρση της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως λόγω της εξάπλωσης των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον του SARS-CoV-2. Τα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά περίπου 45% τον τελευταίο μήνα· ενώ μέχρι χθες Δευτέρα, η Όμικρον είχε εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 29 πολιτείες.

Με πάνω από 800.000 θανάτους επί συνόλου 50 εκατομμυρίων και πλέον εκατ. μολύνσεων –και τα δύο ορόσημα ξεπεράστηκαν την Κυριακή– η χώρα αυτή έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία στην υφήλιο σε απόλυτους αριθμούς.

Ινδία: 252 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.784 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 252 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο αριθμός αυτός κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος που έχει επιβεβαιωθεί τις τελευταίες 571 ημέρες, σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Με 475.888 θανάτους επί συνόλου 34.703.644 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 88.993 (–2.463 σε 24 ώρες). Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που καταγράφεται τις τελευταίες 563 ημέρες, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Νότια Κορέα: Τραγικό ρεκόρ 94 θανάτων

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν 5.567 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 άλλοι 94 ασθενείς, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 4.387 νεκρούς επί συνόλου 528.652 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 0,83%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε από την προηγουμένη (5.817), και παρέμεινε κάτω από το όριο των 6.000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Όμως ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε στους 906 (+30 σε 24 ώρες), επίσης ρεκόρ. Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση.

Τα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 είναι πλέον 119 (+5 σε 24 ώρες), εκ των οποίων 91 αποδίδονται σε μετάδοση στην κοινότητα.

Στο μέτωπο της εκστρατείας ανοσοποίησης, από την 26η Φεβρουαρίου έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου το 83,8% του πληθυσμού των 52 εκατ., το 81,3% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 13,9% έχει λάβει αναμνηστική δόση, κατά τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA).

Ισπανία: Σχεδόν 50.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 72 ώρες επιβεβαιώθηκαν αθροιστικά 49.802 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 103 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της Ισπανίας έχει φθάσει τους 88.484 νεκρούς επί συνόλου 5.339.992 μολύνσεων.

Ο δείκτης επίπτωσης στην Ισπανία επίσης κατέγραψε απότομη αύξηση τις προηγούμενες τρεις ημέρες, στα 381,26 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (+58).

Την περασμένη εβδομάδα, εγκρίθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών 5 ως 11 ετών στο κράτος της Ιβηρικής, το οποίο έχει βρεθεί τελευταία αντιμέτωπο με νέα έξαρση της πανδημίας.

Χθες Δευτέρα έφθασε στην Ισπανία η πρώτη παρτίδα (1,36 εκατ.) δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech που έχουν τροποποιηθεί ειδικά για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής κατηγορίας. Η ανοσοποίηση ξεκινά αύριο Τετάρτη στις 17 αυτόνομες περιφέρειες.

Το υπουργείο Υγείας σημείωσε ακόμη πως η παραλλαγή Δέλτα του ιού συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη (το 97% των μολύνσεων), αλλά τα κρούσματα της Όμικρον αυξάνονται.

Γερμανία: 473 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 30.823 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 6.562.429, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 473 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 106.227 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Μεξικό: 49 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 771 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 49 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 771 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 296.721 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει επισήμως τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν τα 3.918.987 συνολικά, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα