Πόσο πιθανό είναι να απλωθεί ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη;
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβος για μακρά σύρραξη στη «σκιά» ανησυχιών για νέο μέτωπο – Οι βιαιότητες δεν έχουν τέλος Με δύο μήνες να έχουν περάσει από τη μέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με το πρόσχημα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», οι εχθροπραξίες και ο «μαύρος» απολογισμός θυμάτων αυξάνουν καθημερινά. Τώρα, η πληττόμενη πλευρά φοβάται […]
Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβος για μακρά σύρραξη στη «σκιά» ανησυχιών για νέο μέτωπο – Οι βιαιότητες δεν έχουν τέλος
Με δύο μήνες να έχουν περάσει από τη μέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με το πρόσχημα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», οι εχθροπραξίες και ο «μαύρος» απολογισμός θυμάτων αυξάνουν καθημερινά.
Τώρα, η πληττόμενη πλευρά φοβάται ότι ο πόλεμος θα μείνει όλο το έτος, ενώ ανησυχία επικρατεί και για ένα πιθανό νέο μέτωπο.
Χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά.
Ωστόσο, ταυτόχρονα είπε ότι τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη».
Ακόμη και αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, κατέληξε ο κ. Αρεστόβιτς.
Φόβοι για γενίκευση του πολέμου μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία – Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας στη Μολδαβία
Φόβοι για νέο μέτωπο στη Μολδαβία
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στη Μολδαβία για την πιθανότητα «επέκτασης» του πολέμου στα εδάφη της.
Το παραπάνω προκύπτει καθώς στην Υπερδνειστερία έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές: Στοχοποιήθηκε στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου.
Για τις παραπάνω επιθέσεις, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία, ενώ ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής κατηγορεί την Ουκρανία ως υπαίτια για τις εκρήξεις.
Μάλιστα, δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουμπένκο, εντείνει περισσότερο την ανησυχία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ο Ρουμπένκο εξέφρασε «ανησυχία» για τη σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας, Τιράσπολ, δηλώνοντας πως η Ρωσία «θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο» κατά το οποίο θα έπρεπε να επέμβει.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκρήξεις που έχουν σημειωθεί υποδεικνύουν ότι «συγκεκριμένες δυνάμεις» που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις επιχειρούν να δημιουργήσει άλλο ένα «θερμό μέτωπο έντασης στην Ευρώπη».
«Στόχος της Ρωσίας να διαμελίσει την κεντρική και ανατολική Ευρώπη»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου.
«Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του.
Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υπογράμμισε έπειτα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «και άλλες απώλειες», είπε στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος. Μάλιστα, προειδοποίησε πως θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο.
Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.
Η Ρωσία ισχυρίζεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας
Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε την Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.
«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιβ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.
Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό.
Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα, ωστόσο, διέψευσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν.
Υπογραμμίζεται πως είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
Νέες εκρήξεις στην Μπελγκορόντ
Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας ότι ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα. Ωστόσο, ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε πως ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά.
Η περιφέρεια Μπελγκορόντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.
Πόλεμος στην Ουκρανία – Λόιντ Όστιν: Οι ΗΠΑ θα κινήσουν γη και ουρανό για να χάσει η Ρωσία
Προκειμένου ο πόλεμος στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία να είναι νικηφόρος για τους Ουκρανούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «κινήσουν γη και ουρανό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ενώπιον εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες που συγκεντρώθηκαν στη Γερμανία για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ικανότητες του Κιέβου, την Τρίτη του Πάσχα (26.04.2022).
«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», δήλωσε ο Όστιν κατά την έναρξη αυτής της συνάντησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη δυτική Γερμανία. Την ώρα που η Ρωσία στοχεύει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και της περιοχής του Ντονμπάς, «μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Όστιν.
«Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός που μετέβη την Κυριακή στο Κίεβο όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από κοινού με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Οι ΗΠΑ, που παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, θέλουν να της «δώσουν το είδος της υποστήριξης, του πυροβολικού και των πυρομαχικών που θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στάδιο της μάχης», είχε διευκρινίσει ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου στην Πολωνία, όχι μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το Κίεβο ζητά κυρίως βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα μάχης ώστε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις στις αχανείς πεδιάδες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, όμως ο εξοπλισμός ρωσικής κατασκευής στον οποίο έχουν εκπαιδευθεί οι ουκρανικές δυνάμεις εξαντλείται. Ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που έχουν ακόμη αποθέματα τα στέλνουν στο Κίεβο, μερικές φορές με αντάλλαγμα αμερικανικό οπλισμό νέας γενιάς, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν οι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Όστιν στην Πολωνία.
Έτσι ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησαν στους δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, από έναν αποθηκευτικό χώρο όπου στοιβάζονταν τόνοι στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. «Δεν έχουμε δει κάποια ένδειξη έως σήμερα ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι σοβαρός σχετικά με τη διεξαγωγή σημαντικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Μπλίνκεν, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις ουκρανικές αρχές στις διπλωματικές προσπάθειές τους να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξηγώντας πως «στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τη ρωσική επιθετικότητα και να ενισχύσουν τη θέση τους σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε στον γερουσιαστή Ραντ Πολ, έναν Ρεπουμπλικάνο που αντιτίθεται στην παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι συνέβαλε στην απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία «διατυμπανίζοντας (την ιδέα) μιας ένταξης της Ουκρανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Όμως, για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, είναι σαφές, συζητώντας με τη Ρωσία πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ότι οι επικρίσεις του Πούτιν σχετικά με την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ήταν ένα πρόσχημα.
«Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε σοβαρά με (τους Ρώσους) σχετικά με αυτά τα θέματα», εξήγησε. «Είναι απολύτως σαφές, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου Πούτιν, ότι αυτό δεν είχε να κάνει ποτέ με μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πίστευε πάντα ότι η Ουκρανία δεν αξίζει να είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα».
«Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν» Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, προειδοποίησε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ασφαλείας – τώρα – που θα τη βοηθήσει να αμυνθεί απέναντι σε μια εν εξελίξει ενδεχομένως αποφασιστική ρωσική επίθεση στα ανατολικά. Είπε πως οι ερχόμενες εβδομάδες είναι «κρίσιμες».
«Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας», είπε ο Μίλεϊ, σε σχόλια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών που διανεμήθηκαν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του. «Η έκβαση αυτής της μάχης, εδώ, σήμερα, εξαρτάται από τους ανθρώπους σε αυτό το δωμάτιο». Ο Μίλεϊ πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί θα πολεμήσουν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τα μέσα να πολεμήσουν».
Αφού απωθήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια αποτυχημένη επίθεση στο Κίεβο στον βορρά, η Μόσχα αναδιέταξε τα στρατεύματά της στα ανατολικά για μια χερσαία επίθεση σε δύο επαρχίες που είναι γνωστές ως Ντονμπάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εκτιμούν πως η Ρωσία θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε πλήγματα πυροβολικού, προσπαθώντας να σφυροκοπήσει ουκρανικές θέσεις, καθώς θα εγκαθιστά χερσαίες δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια να περικυκλώσει και να κατανικήσει ένα σημαντικό κομμάτι του ουκρανικού στρατού.
Όμως οι ΗΠΑ εκτιμούν παράλληλα πως πολλές ρωσικές μονάδες είναι αποδυναμωμένες, με ορισμένες να λειτουργούν με απώλειες προσωπικού που φθάνουν έως το 30% – ένα επίπεδο που οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εκτιμούν είναι αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσουν να πολεμούν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η διάσκεψη έχει επίσης στόχο να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα. «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθειά μας προκειμένου να νικήσει σήμερα και θα έχει ακόμη ανάγκη τη βοήθειά μας όταν ο πόλεμος θα τελειώσει», επέμεινε ο Όστιν.
Η διάσκεψη δεν διεξάγεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρότι εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχει σε αυτήν. Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ χρειάστηκε να ακυρώσει τη μετάβασή του για λόγους υγείας. Μεταξύ των 40 χωρών που συμμετέχουν, βρίσκονται ευρωπαϊκές χώρες που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, αλλά και πιο μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία που φοβούνται πως μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία θα αποτελέσει προηγούμενο και θα ενθαρρύνει τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας. Η Φινλανδία και η Σουηδία, χώρες παραδοσιακά ουδέτερες που εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, εκπροσωπούνται επίσης στη διάσκεψη.
Το Κίεβο μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκίνησε συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.
«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», είπε.
Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία. Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ρωσία: Χρησιμοποίησε ραδιοθερμικό καμουφλάζ και αόρατα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) αόρατα στα συστήματα αεράμυνας των ουκρανικών στρατευμάτων καθώς και νέο τύπο καμουφλάζ που μειώνει την ορατότητα των οχημάτων μάχης στο φάσμα των υπερύθρων και των ραντάρ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Οι μονάδες του Ρωσικού Στρατού χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ZALA 421-16E HD (φωτογραφία, επάνω, από το RIA Novosti) στην Ουκρανία, τα οποία, λόγω του ηλεκτροκινητήρα, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος, τα σύνθετα υλικά και το ελαφρύ καμουφλάζ, παραμένουν πρακτικά αόρατα από διάφορα εχθρικά συστήματα αεράμυνας καθώς και οπτικής επιτήρησης. Ειδικότερα, δεν αποτελούν θερμικές κεφαλές εντοπισμού για τα MANPADS», δήλωσε στρατιωτική πηγή στο RIA Novosti.
Χαμηλή ανίχνευση Διευκρίνισε ότι αυτό μειώνει τις απώλειες των drones, μεταξύ άλλων από πυρά φορητών όπλων από το έδαφος, σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Η πηγή πρόσθεσε ότι αυτές οι συσκευές έχουν χαμηλή ανίχνευση τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο εύρος και στο ραντάρ. Επιπλέον, έχουν μειωμένο επίπεδο θορύβου.
Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα αναγνώρισης ZALA 421-16E HD αναπτύχθηκε από την εταιρεία ZALA AERO, η οποία ανήκει στην εταιρεία Kalashnikov.
Το drone μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από τέσσερις ώρες και η εμβέλειά του είναι 75 χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει διάφορα ωφέλιμα φορτία, συμπεριλαμβανομένων καμερών υψηλής ευκρίνειας.
Η επεξεργασία των πληροφοριών φωτογραφίας και βίντεο πραγματοποιείται απευθείας στο UAV κατά την πτήση.
Νέος τύπος καμουφλάζ Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, χρησιμοποιεί επίσης νέο τύπο καμουφλάζ που μειώνει την ορατότητα των οχημάτων μάχης στο φάσμα των υπερύθρων και των ραντάρ, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή στο RIA Novosti.
«Το καμουφλάζ είναι συνθετικό υλικό που καλύπτει τον εξοπλισμό με τη μορφή καλυμμάτων ή επικαλύψεων. Το υλικό μειώνει το επίπεδο της θερμικής ακτινοβολίας, για παράδειγμα, από ένα άρμα μάχης κατά πολλές φορές, έτσι ώστε πρακτικά να γίνεται αόρατο στο ραντάρ και να μειώνεται σημαντικά το εύρος ανίχνευσης του εξοπλισμού», ανέφερε στρατιωτική πηγή.
Διευκρίνισε ότι, καταρχάς, αυτή η μεταμφίεση έχει σκοπό να μειώσει την ορατότητα του εξοπλισμού από εχθρικά UAV και αεροσκάφη αναγνώρισης.
Σύμφωνα με την πηγή, η επίστρωση μπορεί επίσης να βαφτεί σε χρώματα παραλλαγής, μειώνοντας την ορατότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού στο ορατό οπτικό εύρος.
Στα πυραυλικά συστήματα Iskander «Στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης (σ.σ. έτσι ονομάζει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία), διάφοροι τύποι τέτοιου καμουφλάζ χρησιμοποιούνται στα επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander, καθώς και στα τελευταία άρματα μάχης T- 90M Proryv», είπε η πηγή.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία «χτυπούν μόνο τη στρατιωτική υποδομή και τον ουκρανικό στρατό και έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το μαχητικό δυναμικό του».
Η Αυστραλία στέλνει πυροβόλα και πυρομαχικά
Η Αυστραλία θα διαθέσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενημέρωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον με κοινή τους ανακοίνωση.
Το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 26,7 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (19,7 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει την παράδοση έξι ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών. Θα αυξήσει τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί η Καμπέρα στο Κίεβο στα 211 εκατ. ευρώ, χωρίς να λογαριάζονται τα 65 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και οι 70.000 τόνοι άνθρακα που έχει ανακοινωθεί πως θα προσφέρει.
Οι κ.κ. Μόρισον και Ντάτον είπαν ότι αποφάσισαν να χορηγηθεί η επιπλέον βοήθεια προκειμένου η Ουκρανία να μπορέσει να αποκρούσει τη «βάρβαρη» και «παράνομη» εισβολή της Ρωσίας και θα επιδιώξουν να καλύψουν και κάποιες ακόμη από τις ανάγκες του Κιέβου «άμεσα».
Η Αυστραλία ήταν ανάμεσα στις 40 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν (Γερμανία) για να συζητηθούν οι εξοπλιστικές ανάγκες του ουκρανικού στρατού.
Πηγή: Ethnos.gr/in.gr