Πόσο πρέπει να φάμε στο πασχαλινό τραπέζι
Ο Παναγιώτης Λεμπέσης, διαιτολόγος - διατροφολόγος, απαντάει σε ερωτήσεις για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα
Πόσο να φάμε τις μέρες του Πάσχα, γιατί με πειράζει το κρέας μετά από την νηστεία, τι πρέπει να προσέξω, είναι βαρύ το αρνί, να μη φάω μήπως την υπόλοιπη μέρα;
Τα ερωτήματα αυτά λίγο πολύ τα έχουμε κάνει όλοι σε κάποιον ειδικό, αλλά κυρίως στον εαυτό μας, όταν την Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει η ώρα του μεγάλου τραπεζιού!
Κάπου εδώ να αναφέρουμε πως το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, δεν είναι το πρώτο τραπέζι και, ίσως, όχι το απόλυτα ένοχο για τις όποιες στομαχικές διαταραχές προκαλούνται σε αρκετούς Έλληνες εκείνη τη μέρα, αφού συνήθως ξεχνάμε το δείπνο της προηγούμενης βραδιάς, ακριβώς μετά την Ανάσταση όπου η παραδοσιακή μαγειρίτσα έχει την τιμητική της στα ελληνικά σπίτια.
Ο Παναγιώτης Λεμπέσης, πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απαντάει στις ερωτήσεις που όλοι έχουμε σχετικά με το φαγητό τις μέρες του Πάσχα, ειδικά μετά τη νηστεία.
«Έχουμε πλούσια κουζίνα και η μαγειρίτσα είναι από τα πιο βαριά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, οπότε θέλει όριο. Η μεγάλη διάρκεια νηστείας θέλει προσοχή στο πώς επανερχόμαστε στην καθημερινότητα. Δε πρέπει αμέσως μετά να πάμε για ύπνο, προκαλούμε τεράστιες διαταραχές στο στομάχι μας. Άρα πρέπει πρώτα να χωνέψουμε. Το Πάσχα είναι μία κατανυκτική γιορτή για την Ελλάδα. Οπότε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού νηστεύει. Αυτό αποκόπτει απευθείας κάποιες τροφές που είναι βασικές για την καθημερινότητα. Γαλακτοκομικά, κρέας, παράγωγα κρέατος και ψάρια, δηλαδή ό, τι είναι πρωτεϊνούχο από ζωική πρωτεΐνη. θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή, γιατί ο οργανισμός μας έχει συνηθίσει σε φυτικά προϊόντα κατά κύριο λόγο την περίοδο της νηστείας, οπότε είναι απαραίτητη μία ομαλή ένταξη των πρωτεϊνούχων τροφών στο πρόγραμμα μας.» τονίζει ο κ. Λεμπέσης στην Parallaxi, ενώ για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, αναφέρει πως «Tην Κυριακή του Πάσχα, επειδή τα φαγητά που τρώμε παραδοσιακά είναι βαριά μαγειρεμένα, δηλαδή γίνονται βαριά από τον τρόπο που μαγειρεύονται με λάδια και βαριές σάλτσες, πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που κάνει τη μέρα ξεχωριστή και να μη κάνουμε ακρότητες. Eεπικεντρωνόμαστε στο παραδοσιακό αρνί, στο κατσίκι, στο κοκορέτσι και σε όλα τα κρεατικά της ημέρας αλλά με ένα όριο και προσθέτουμε πάντα τη σαλάτα στο μενού μας»
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρεται και στα υπόλοιπα γεύματα της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και στο τι πρέπει να προσέχουμε τις επόμενες μέρες, αναφέροντας πως «Το ότι θα φάμε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα πιο πολύ, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τραφούμε κανονικά το πρωί, δε θα φάμε δεκατιανό ή δε θα φάμε σαλάτα για μερικές παραπάνω τηγανητές πατάτες. Δηλαδή επειδή είναι έθιμο να μαζεύεται ο κόσμος την Κυριακή το μεσημέρι και να υπερβάλλει δεν πάει να πει ότι δε ξεκινάμε με γεύμα την μέρα. Αν έχουμε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα γεύματα, είναι βέβαιο ότι ο μεταβολισμός δε λειτουργεί σωστά και αυτό ισχύει και για τις επόμενες μέρες»
Τέλος, σημαντικό για την ημέρα του Πάσχα είναι να μην πιέσουμε τον εαυτό μας να φάει μεγάλες ποσότητες, τόσο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τραπεζιού, όσο και τις επόμενες ώρες και μέρες, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες στομαχικές διαταραχές αλλά και να απολαύσουμε τις μέρες όπως πρέπει.
«Ανάλογα πώς είμαστε από το φαγοπότι του μεσημεριού, περιμένουμε να χωνέψουμε και δεν πιέζουμε τον εαυτό μας να φάει με το ζόρι. Εκεί δηλαδή αλλάζει κάπως η κατάσταση σε σχέση με τις οδηγίες που δίνουμε για το πρωινό. Και πάλι όμως, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας νηστικό πολλές ώρες» αναφέρει ο Παναγιώτης Λεμπέσης.
Προσοχή και όριο. Ως επίλογο σε αυτές τις πολύτιμες οδηγίες διατροφής για τις μέρες του Πάσχα, ας είναι αυτές οι δύο λέξεις ο οδηγός για όλους μας.