Πόσο σημαντική είναι η 9η Μαΐου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία;
Τι πιστεύουν δυτικοί αξιωματούχοι για τις κινήσεις του Πούτιν σε μια ημέρα με μεγάλο συμβολισμό
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έκτοτε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι τα στρατεύματά του διεξάγουν μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι πόλεμο.
Ωστόσο, οι φήμες «φουντώνουν» ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το CNN, δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, μια συμβολική ημέρα για τη Ρωσία.
Τι είναι η 9η Μαΐου;
Την 9η Μαΐου, γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, γιορτάζεται η ήττα των Ναζί το 1945.
Σηματοδοτείται από στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα όπου οι Ρώσοι ηγέτες παρακολουθούν από εξέδρα που στήνεται απέναντι από το μαυσωλείο του Βλαντίμιρ Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.
«Η 9η Μαΐου προσφέρεται προκειμένου να γίνεται επίδειξη ισχύος στο εσωτερικό της χώρας, να εκφοβίζεται η αντιπολίτευση και να ευχαριστείται ο εκάστοτε πρόεδρος» δηλώνει στο CNN ο James Nixey, διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας-Ευρασίας στο Chatham House.
Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευτεί τη συμβολική σημασία της ημέρας για να ανακοινώσει είτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο.
Ο ρώσος πρόεδρος είναι λάτρης των συμβολισμών, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι η εισβολή εκκίνησε την επομένη της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
Προετοιμασία για μεγαλύτερη κινητοποίηση;
Ο Πούτιν έχει πολλές επιλογές στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Oleg Ignatov, αναλυτή για τη Ρωσία στο Crisis Group. «Η κήρυξη πολέμου είναι το πιο δύσκολο σενάριο» δηλώνει.
Εν τω μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -ο οποίος δεν έχει κηρύξει επίσημα πόλεμο στη Ρωσία- επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην Ουκρανία όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου.
Μια άλλη επιλογή για τον Πούτιν είναι να θέσει σε ισχύ τον νόμο περί κινητοποίησης της Ρωσίας, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για γενική ή μερική στρατιωτική κινητοποίηση «σε περιπτώσεις επίθεσης κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή άμεσης απειλής επίθεσης».
Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση όχι μόνο να κινητοποιήσει στρατεύματα αλλά και να θέσει την οικονομία της χώρας σε πολεμική ετοιμότητα.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν χάσει τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες από την αρχή του πολέμου και θα χρειαστούν ενισχύσεις αν η Μόσχα θέλει να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία.
Η κινητοποίηση θα μπορούσε να σημαίνει την παράταση της επιστράτευσης για τους στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στις ένοπλες δυνάμεις, την πρόσκληση εφέδρων ή την επιστράτευση ανδρών που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση, δηλώνει ο Ignatov.
Αλλά θα αποτελούσε, επίσης, μεγάλο ρίσκο για τον Πούτιν.
«Θα άλλαζε ολόκληρο το αφήγημα του Κρεμλίνου» παρατηρεί ο Ignatov, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή θα ανάγκαζε τον Πούτιν να παραδεχτεί ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Η κινητοποίηση πλήρους κλίμακας θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει τη δοκιμαζόμενη ρωσική οικονομία.
Επιπλέον, θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό όσων υποστηρίζουν τον Πούτιν στο εσωτερικό, καθώς ορισμένοι Ρώσοι τάσσονται υπέρ της εισβολής στην Ουκρανία χωρίς να θέλουν να πάνε προσωπικά να πολεμήσουν, δηλώνει ο αναλυτής.
«Αν κηρύξουν πλήρη κινητοποίηση, σε κάποιους δεν θα αρέσει» λέει ο Ignatov.
Ο Πούτιν θα μπορούσε, επίσης, να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία, αναστέλλοντας τις εκλογές και συγκεντρώνοντας ακόμη περισσότερη εξουσία στα χέρια του. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβάλλονταν, ίσως, περιορισμοί σε ό,τι αφορά στην έξοδο από τη χώρα ανδρών που μπορούν να πολεμήσουν, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιδημοφιλές, επισημαίνει.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο Πούτιν να κηρύξει πόλεμο στις 9 Μαΐου.
Τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί;
Εάν ο Πούτιν δεν κηρύξει πόλεμο, μπορεί να εστιάσει κάπου αλλού σε μια τόσο σημαντική ημέρα για τη χώρα του.
Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν την προσάρτηση των αποσχισμένων εδαφών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, την άσκηση μεγάλης πίεσης στην Οδησσό στο νότο ή τη κήρυξη πλήρους ελέγχου στη Μαριούπολη.
Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να ανακηρύξει και να προσαρτήσει μια «λαϊκή δημοκρατία» στη νοτιοανατολική πόλη Χερσώνα.
«Θα επιχειρήσει (ο Πούτιν) να δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός σημείωσε κάποιες νίκες στην Ουκρανία» ισχυρίζεται ο Ignatov. «Μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ημερομηνία για να εδραιώσει τη θέση του».
Ωστόσο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα κάνει η Ρωσία και ο πρόεδρός της.
«Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από έναν άνθρωπο και μερικούς συμβούλους του» προσθέτει ο αναλυτής.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι θα κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο της προπαγάνδας για την 9η Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Πράις, «θα ήταν μεγάλη ειρωνεία εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε την ευκαιρία της «Ημέρας της Νίκης» για να κηρύξει πόλεμο, κάτι που από μόνο του θα της επέτρεπε να αυξήσουν τους στρατεύσιμους με τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν τώρα, με τρόπο που θα ισοδυναμεί με την αποκάλυψη στον κόσμο ότι η πολεμική τους προσπάθεια αποτυγχάνει, ότι παραπαίουν στη στρατιωτική τους εκστρατεία και στους στρατιωτικούς τους στόχους».
Κρεμλίνο: Η στήριξη της Δύσης στο Κίεβο εμποδίζει τη γρήγορη ολοκλήρωση της «στρατιωτικής επιχείρησης»
Η στρατιωτική βοήθεια και οι πληροφορίες που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία εμποδίζουν τη Ρωσία να ολοκληρώσει «γρήγορα» αυτή που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως όλοι οι στόχοι που έθεσε η Μόσχα θα επιτευχθούν.
«Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το NATO στο σύνολό του μοιράζεται μόνιμα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών τους με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε συνδυασμό με τις προμήθειες όπλων (…), οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση», είπε ο κ. Πεσκόφ στον Τύπο, αντιδρώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times κατά το οποίο στοιχεία που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό του επέτρεψαν να βάλει στο στόχαστρο υψηλόβαθμους ρώσους αξιωματικούς κοντά στα μέτωπα.
Το δημοσίευμα διαψεύστηκε χθες από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ενέργειες της Δύσης «δεν θα αποτρέψουν» την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Μόσχα, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέστρεψε εν μέρει ή ολοσχερώς εκατοντάδες δομές υγείας
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει καταστρέψει εκατοντάδες νοσοκομεία και δομές υγείας κι έχει αφήσει τους γιατρούς χωρίς φάρμακα για να προσφέρουν περίθαλψη σε καρκινοπαθείς ή για να κάνουν επεμβάσεις, κατήγγειλε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τοποθετούμενος μέσω βιντεοσύνδεσης σε εκδήλωση οργάνωσης περίθαλψης και βοήθειας, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι πολλές δομές υγείας δεν έχουν καν τα βασικά αντιβιοτικά στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, όπου μαίνονται μάχες.
«Αν σκεφτείτε μόνο τις υγειονομικές υποδομές, ως σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε σχεδόν 400 δομές υγείας: νοσοκομεία, μαιευτήρια, εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε. Στις περιοχές που έχουν κυριεύσει τα ρωσικά στρατεύματα η κατάσταση είναι καταστροφική, συνέχισε.
Υπάρχει «παντελής έλλειψη φαρμάκων για καρκινοπαθείς», μεγάλα προβλήματα ή «έλλειψη ινσουλίνης για διαβητικούς», αδυναμία «να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις», ακόμα και «έλλειψη αντιβιοτικών».
Την 9η Μαρτίου, το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν παιδιατρικό νοσοκομείο και μαιευτήριο στη Μαριούπολη. Η Ρωσία το διέψευσε, κάνοντας λόγο για στημένες εικόνες με προπαγανδιστικούς σκοπούς, ισχυριζόμενη πως η δομή υγείας είχε μετατραπεί σε θέση ουκρανών στρατιωτικών.
Ουκρανία: Πληροφορίες που έδωσαν οι ΗΠΑ επέτρεψαν τη βύθιση του Moskva
Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.
Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.
Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr