Πόσο θα επηρεάσει τελικά ο καύσωνας τον τουρισμό;

Ο γερμανικός Τύπος για το πώς επηρεάζουν τον τουρισμό οι διαδοχικοί καύσωνες.

Parallaxi
πόσο-θα-επηρεάσει-τελικά-ο-καύσωνας-το-479945
Parallaxi

Ο γερμανικός Τύπος για το πώς επηρεάζουν τον τουρισμό οι διαδοχικοί καύσωνες.

Οι ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες δεν φαίνεται να υποχωρούν, ενώ υπάρχουν διαρκώς προειδοποιήσεις ότι από καλοκαίρι σε καλοκαίρι η κατάσταση θα χειροτερεύει. Ενδέχεται όμως όντως αυτό να αποθαρρύνει όσους ταξιδεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, προκαλώντας έτσι ένα σοβαρό πλήγμα στην τουριστική τους βιομηχανία;

«Δεν είναι σαφές το εάν η τρέχουσα ζέστη θα οδηγήσει σε μείωση του τουρισμού», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Για τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία «παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. “Σχεδόν ένα στα πέντε ταξίδια είναι στην Ελλάδα”, αναφέρει ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI για την πελατεία του στη Γερμανία. Ένας λόγος για την αυξανόμενη δημοτικότητα της Ελλάδας μπορεί να ήταν ότι κατά την πρώιμη περίοδο κρατήσεων, τα ταξίδια εκεί ήταν κάπως φθηνότερα από ό,τι αλλού, όπως στην Ισπανία. Η επιθυμία πολλών για εξοικονόμηση χρημάτων είναι καθοριστική και σε αυτήν οφείλεται για παράδειγμα το ότι η Αίγυπτος βρίσκεται πλέον μεταξύ των δέκα καλοκαιρινών προορισμών με τις περισσότερες κρατήσεις, παρ’ ότι οι θερμοκρασίες εκεί ξεπερνούν τους 40 βαθμούς το καλοκαίρι – ανεξάρτητα από τους καύσωνες».

Αγόρι πηδάει στη θάλασσα στην παραλία ΚαβούριΑγόρι πηδάει στη θάλασσα στην παραλία Καβούρι Η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνεταιΕικόνα: Yorgos Karahalis/AP Photo/picture alliance Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι «οι σκεπτικιστές βλέπουν τον τουρισμό να απειλείται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, άλλοι όμως βλέπουν ακόμη και ευκαιρίες. Εάν η ζήτηση μετατοπιστεί από την καλοκαιρινή περίοδο στην άνοιξη ή το φθινόπωρο, αυτό θα μετριάσει τα προβλήματα υπερτουρισμού και θα προσφέρει στους ξενοδόχους και τους εστιάτορες περισσότερους μήνες εσόδων. Ειδικότερα στην Ελλάδα το κράτος υποστηρίζει τις προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων τουριστών εκτός της high season – και έχει επιτυχία. Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 489.000 επιβάτες πέταξαν από γερμανικά αεροδρόμια προς ελληνικά νησιά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, δηλαδή 1/3 περισσότεροι από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019».

Όσον αφορά τέλος τις καλοκαιρινές διακοπές, το γερμανικό μέσο προσθέτει πως «δεν παρατηρείται μείωση της δραστηριότητας. Η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να αλλάξει την “επιθυμία να ταξιδέψουμε στη Μεσόγειο που υπάρχει από την εποχή του Οδυσσέα”, όπως λέει ο Τζιουζέπε Κιμινίζι, πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Fiavet. Ακόμα και για τον καυτό νότο, οι περισσότεροι πάροχοι πακέτων διακοπών έχουν ξεπουλήσει».

Εν μέσω τουριστικής περιόδου η Ιταλία πλήττεται από καύσωνα. Εκτός από τις θερμοκρασίες ρεκόρ στο νότο, περιοχές στο βορρά κινδύνεψαν από χαλάζι διαμέτρου 10 εκατοστών.

Kύμα καύσωνα στη Ρώμη

Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει την Ιταλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η Ρώμη είχε ζήσει ανάλογες, θερμότατες ημέρες μόνο το 1905. Παρά την άπνοια και το τεράστιο ποσοστό υγρασίας όμως, οι τουρίστες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από μνημεία και αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης.

Στο Κολοσσαίο κατά την τελευταία εβδομάδα ένιωσαν έντονη δύσπνοια και ζαλάδα περίπου ογδόντα επισκέπτες την ημέρα. Αιτία είναι η σχεδόν ατέλειωτη αναμονή και φυσικά η ζέστη. Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι πωλητές, οι οποίοι ζητούν τέσσερα ευρώ για ένα μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Παρά την ασύλληπτη τιμή, αρκετοί τουρίστες δεν αντέχουν την δίψα και τελικά τα αγοράζουν. Μόνη παρηγοριά οι τρεις μεγάλοι ανεμιστήρες που έχουν τοποθετηθεί έξω από τις πύλες εισόδου του ρωμαϊκού, πασίγνωστου αμφιθεάτρου Φλάβιο.

Θερμοκρασίες ρεκόρ, χαλάζι και… κατολισθήσεις Καύσωνας και τουρισμός στη ΡώμηΚαύσωνας και τουρισμός στη Ρώμη Τουρίστες αναζητούν λίγη δροσιά και… νερό στο τουριστικό κέντρο της ΡώμηςΕικόνα: Remo Casilli/REUTERS Στο μεταξύ θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένεται να καταγραφούν και το σαββατοκύριακο σε όλη την κεντρική και νότια Ιταλία, ενώ στις βόρειες περιφέρειες σύμφωνα με τις προβλέψεις η αφόρητη ζέστη πρόκειται κάπως να υποχωρήσει λόγω των αναμενόμενων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τροπικού είδους φαινόμενα, μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: σε περίοδο καύσωνα, για παράδειγμα, περνά περισσότερος χρόνος από ό,τι συμβαίνει συνήθως πριν οι χαλαζόκοκκοι πέσουν στο έδαφος. Και εκείνοι στο μεταξύ αποκτούν τεράστιες διαστάσεις. Όπως συνέβη στην περιφέρεια Βένετο: Με κόκκους χαλαζιού που ξεπέρασαν σε διάμετρο τα δέκα εκατοστά και τραυμάτισαν πάνω από 110 ανθρώπους. Πολλά χωριά και πόλεις του Βένετο κηρύχθηκαν από τον περιφερειάρχη Λούκα Τζάια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καταστράφηκαν θερμοκήπια, φρούτα, αλλά και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Τώρα πεπειραμένοι αλπινιστές σημαίνουν συναγερμό για τις ορεινές περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Με τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών αυξάνεται και ο κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και αποκόλλησης βουνοπλαγιών. Έτσι, χρειάζεται και εκεί τεράστια προσοχή και αίσθηση του μέτρου.

Πηγή: DW

Από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Ινδία, το βόρειο ημισφαίριο φλέγεται σε ένα ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι η δροσιά μάλλον θα αργήσει να έρθει.

Η κλιματική αλλαγή συνδυάστηκε φέτος με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό για να φέρει τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε προ ημερών το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus.

Ζέστη στην ξηρά, ζέστη και στα νερά: Θαλάσσιος καύσωνας πλήττει και πάλι τη Μεσόγειο Όπως φαίνεται όμως ο Ιούλιος επίσης θα καταρρίψει τα ρεκόρ, ανέφερε η υπηρεσία, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε την Παρασκευή ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο δρ Γκάβιν Σμιτ.

Στην Ισπανία και όλη τη νότια Ευρώπη, οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά είναι είδη πρώτης ανάγκης (Reuters)

Στις ΗΠΑ, όπου το κύμα ζέστης ασκεί πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο καύσωνας είναι απίθανο να υποχωρήσει τον Αύγουστο, αναφέρουν οι New York Times. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες του επόμενου μήνα πιθανότατα θα είναι ασυνήθιστα υψηλές σχεδόν σε όλη την επικράτεια.

«Σκόπευα να τα επιστρέψω»: Σάλος με αρχαία που είχε δανείσει το Ισραήλ στις ΗΠΑ και βρέθηκαν στην έπαυλη του Τράμπ Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Καλιφόρνια απηύθυνε έκκληση για μείωση της κατανάλωσης, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε λόγω της χρήσης κλιματιστικών.

Στο Φίνιξ της Αριζόνα, τη θερμότερη πόλη των ΗΠΑ, το θερμόμετρο έχει κολλήσει πάνω από τους 40 βαθμούς εδώ και δύο εβδομάδες.

Εδώ και τρεις εβδομάδες η θερμοκρασία στο Φίνιξ της Αριζόνα ξεπερνά τους 40 βαθμούς (Reuters)

Στην Ευρώπη, κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών πλήττει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, η οποία αντιμετωπίζει παράλληλα εκτεταμένη ξηρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία έπαιξαν ρόλο στις πυρκαγιές που κύκλωσαν την Αττική.

Στην Ινδία, οι ακραίες θερμοκρασίες των περασμένων εβδομάδων υποχώρησαν με την άφιξη των μουσώνων. Καταρρακτώδεις βροχές σκότωσαν τουλάχιστον 130 άτομα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στα βόρεια της χώρας.

To Πεκίνο γονατίζει από τη ζέστη (Reuters)

Οι καύσωνες στην Ινδία εκδηλώνονται συνήθως πριν από την εποχή των μουσώνων, από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο. Φέτος όμως οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για περισσότερα. Ενώ το διάστημα 1961-1190 η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 70 ημέρες τον χρόνο με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών, την περίοδο 1991-2022 το νούμερο αυξήθηκε στις 89 ημέρες.

Εθελοντές στο Ραϊγκάντ της Ινδίας αναζητούν επιζώντες έπειτα από κατολίσθηση λόγω των μουσώνων (Reuters)

Μεγάλο μέρος της Κίνας επίσης συνέχισε να ψήνεται την Παρασκευή, καθώς ο καύσωνας καταρρίπτει τα ρεκόρ. Στην δυτική επαρχία του Σινζιάνγκ το θερμόμετρο έδειξε την Κυριακή 52 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Στη νότια Κίνα, τα υψηλά επίπεδα σχετικής υγρασίας δημιουργεί την αίσθηση ότι η θερμοκρασία είναι 20 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι δείχνει το θερμόμετρο, προειδοποίησαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Εναερίτες στο Μουμπάι. Οι καύσωνες ασκούν πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης (Reuters)

Σε όλο τον κόσμο, οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την ανθρώπινη υγεία μπορεί να αποδειχθούν μεγάλες.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, περισσότεροι από 60.000 Ευρωπαίοι πέθαναν από τη ζέστη το φονικό καλοκαίρι του 2022, το οποίο είναι πιθανό να ξεπεραστεί από το φετινό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα