Πόσοι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πού έχουν πάει;

Τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

Parallaxi
πόσοι-ουκρανοί-εγκατέλειψαν-τα-σπίτι-901322
Parallaxi

Περισσότεροι από 10 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Εκτός από τα 4 εκατομμύρια που έχουν φύγει για τις γειτονικές χώρες, άλλα 6,5 εκ. άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί εντός της ίδιας της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρα.

Ο αριθμός των Ηνωμένων Εθνών βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.

Από τις περιπτώσεις των 2.000 εσωτερικά εκτοπισμένων που εξέτασε ο Οργανισμός :

– σχεδόν το 30% είχε έρθει από το Κίεβο, περισσότερο από το 36% είχε εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία και το 20% είχε έρθει από το βορρά

– σχεδόν το 40% βρίσκεται τώρα στη δυτική Ουκρανία, με λιγότερο από 3% στο Κίεβο

– μόνο το 5% είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εν όψει της εισβολής, με τη συντριπτική πλειονότητα να τρέπεται σε φυγή είτε στην αρχή του πολέμου είτε όταν ξέσπασε στην περιοχή τους.

Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εκτοπίζονται στο εσωτερικό είναι γυναίκες με αρκετές να θεωρούνται ως ευάλωτος πληθυσμός καθώς είναι έγκυες, έχουν αναπηρία ή είναι θύματα βίας.

Σε ποιες χώρες πηγαίνουν οι πρόσφυγες της Ουκρανίας;

Οι πρόσφυγες περνούν επίσης τα σύνορα και κατευθύνονται προς γειτονικές χώρες στα δυτικά, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι τις 29 Μαρτίου, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία:

– Η Πολωνία έχει δεχθεί 2.336.799 πρόσφυγες – Η Ρουμανία 608.936 – Η Μολδαβία 387.151 – Η Ουγγαρία 364.804 – Η Ρωσία 350.632 -Η Σλοβακία 281.172 – Η Λευκορωσία 10.902

Μερικοί άνθρωποι έχουν ταξιδέψει από τη Μολδαβία στη Ρουμανία και έτσι περιλαμβάνονται στα σύνολα και των δύο χωρών.

Πηγη – BBC

oykrania33.jpg

Ρωσία: Ο τσετσένος ηγέτης Καντίροφ διαμηνύει ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στην Ουκρανία

Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και ότι διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να διαφοροποιείται ξεκάθαρα σε σχέση με την επίσημη στάση της Μόσχας, ο Καντίροφ είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα σταματήσει έτσι απλά αυτό που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα τσετσενικά στρατεύματά, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγαλούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας δεν έχει διαπιστώσει πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν έχουν σημειώσει πρόοδο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Αναφερόμενος στη ρωσική πλευρά, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είπε ότι απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λόγια θα γίνουν πράξεις.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν αλλαγές στη στάση της Μόσχας, ανέφερε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France24.

Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του », ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον Μπάιντεν συζήτησε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν εξέτασε επίσης τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

zelenski-JyGFE.jpg

Οι Τατάροι της Κριμαίας ζητούν την επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία ως όρο στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις

Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι, προτού το Κρεμλίνο διαψεύσει αυτές τις ελπίδες σήμερα λέγοντας ότι δεν είδε τίποτα «υποσχόμενο».

Ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία. εξήγησε ότι η χώρα του απαιτεί μια «διεθνή συμφωνία» που να εγγυάται την ασφάλειά της και πρότεινε να «εξαιρούνται προσωρινά» από τις διαπραγματεύσεις η Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την πλευρά της η συμφωνία να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των δύο αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% έως το 15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, είχε μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 2014 από τη Ρωσία, η νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μαζλί, χαρακτηρίζοντας το εξτρεμιστική οργάνωση, και συνέλαβε δεκάδες εκπροσώπους αυτής της εθνοτικής ομάδας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 30.000 Τατάροι, περισσότερο από το 10% της κοινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη στην Ουκρανία.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ένας αποτελεσματικός μεσολαβητής μεταξύ των αντιπροσωπειών στις συνομιλίες Κιέβου Μόσχας – σύμβουλος του Ζελένσκι

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι ένας πολύ αποτελεσματικός διαμεσολαβητής στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ο σύμβουλός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Μιχαήλο Ποντολιάκ κατά την διάρκεια ενημέρωσης μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Ο ίδιος είναι πολύ αποτελεσματικός διαμεσολαβητής μεταξύ των αντιπροσωπειών. Δηλαδή εν μέρει συντονίζει την διαδικασία, από την άποψη να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση κατά την έναρξη. Δηλαδή, όταν μια πλευρά λέει κάτι και η άλλη πλευρά δεν είναι τόσο ξεκάθαρη γι’ αυτό, από την άποψη της υλικοτεχνικής υποδομής της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Όσον αφορά στην δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, είναι περισσότερο, εικασίες, συνωμοσιολογικές εκδοχές, οι οποίες στοχεύουν να ασκήσουν πιέσεις στις αντιπροσωπείες και τις εμποδίζουν να συγκεντρωθούν στην ουσία και όχι στην φόρμα.

Όπως είχαν γράψει οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου Bellingcat, τρία μέλη της αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από χημική ουσία. Ενας εξ αυτών ήταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Επίσης μέσα ενημέρωσης είχαν γράφει ότι είχε δηλητηριαστεί και το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ρουστέμ Ουμέροφ. Ωστόσο ο Ουμέροφ διέψευσε την είδηση αυτή και διαβεβαίωσε ότι είναι καλά. Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης ότι όλα τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεργάζονται κανονικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα