Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Τι απαντούν Γιαμμαρέλου, Δερμιτζάκης
Τι είπαν για ανοσία αγέλης, θρομβώσεις και εμβολιασμούς
Την ανάγκη για χρήση μάσκας μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης από τους εμβολιασμούς υπογράμμισε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου.
«Σημαντικό θέμα της μάσκας. Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δηλαδή 80-85% εμβολιασμένων, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Κυκλοφορούν μεταλλάξεις και δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιό μας μας προστατεύει. Ο εμβολιασμένος προστατεύεται. Όμως μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι» σημείωσε, εκτιμώντας ότι αν προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μέχρι το τέλους του καλοκαιριού θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Παράλληλα, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι υγειονομικοί «ξέχασαν» να εμβολιαστούν. «Πλέον είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, όχι ατομικής» είπε.
Εμβόλια και θρομβώσεις
Αναφορικά με την 44χρονη από την Θεσσαλονίκη που έχασε την ζωή τις λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca, η κ. Γιαμαρέλλου, έκανε λόγο ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται νεκροτομή. Θα δούμε τι υποκείμενο μπορεί να είχε αυτό το κορίτσι και τι έφταιξε. Μπορεί να είχε κάτι αλλά να μην το ήξερε γιατί είναι νέο παιδί».
Μάλιστα, η καθηγήτρια, περιέγραψε, αριθμητικά την πιθανότητα θρόμβωσης μετά από εμβόλιο εναντίον του κορoνaϊού αλλά και άλλων περιπτώσεων.
«Όλοι, φοβούνται το σύνδρομο με τις θρομβώσεις, το οποίο είναι σπάνιο. Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις. Τα κορίτσια που παίρνουν αντισυλληπτικά, στο ένα εκατομμύριο οι 1000 παθαίνουν θρομβώσεις. Οι καπνιστές, οι 1300 στο εκατομμύριο. Οι 170.000 στο εκατομμύριο που κόλλησαν covid παθαίνουν θρομβώσεις» επισήμανε.
Τέλος, χαρακτήρισε ως θετικό που θα κάνουν στην Κάλυμνο, η οποίο βρίσκεται σε ολικό lockdown, το εμβόλιο τη Johnson & Johnson «όμως δεν σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα είμαστε προστατευμένοι, δεν φοράμε μάσκες και δεν τηρούμε τα μέτρα».
Δερμιτζάκης: Εάν πέσουν τα κρούσματα οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην φοράνε μάσκα
Για τους εμβολιασμούς, την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, τις μεταλλάξεις και τα επόμενα βήματα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών έχουν καταγραφεί σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα, όπως υποστήριξε ο καθηγητής.
Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι η ανοσία της αγέλης αφορά τη μετάδοση, όχι την πίεση στο σύστημα υγείας. «Αν εμβολιάσουμε περισσότερο τους ανθρώπους που είναι πιο ενεργοί στην κοινωνία, δηλαδή τους νέους αντί για τους ηλικιωμένους, ίσως πετυχαίναμε καλύτερο αποτέλεσμα, όσον αφορά τη μετάδοση», εκτίμησε.
Τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι υψηλά μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Αν φτάσουμε τους αριθμούς που πρέπει μέχρι τον Ιούνιο θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι μόνο, που η μετάδοση είναι χαμηλή. Αυτό φυσικά δεν φτάνει για το χειμώνα.», τόνισε.
Σχετικά με τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και το αν θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες ο καθηγητής είπε ότι «αν πέσουμε στα κρούσματα που είχαμε πέρσι το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μη φορούν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.»
Επεσήμανε, δε, ότι με τα επίπεδα κρουσμάτων που έχουμε τώρα στην Ελλάδα δε μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Επίσης, ξεκαθάρισε πως θα αργήσει κι αυτό αν δεν εμβολιαστούν όλοι.
Ο κ. Δερμιτζάκης διευκρίνισε πως «οι ελευθερίες των εμβολιασμένων δεν είναι μόνο συνάρτηση του ‘κάνω το εμβόλιο’, είναι και συνάρτηση του πώς κυκλοφορούν τα κρούσματα. Αυτό το μικρό ποσοστό πιθανής ασθένειας, αλλά και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγαλοσυμμέτοχο στη μετάδοση.»
Τόνισε, μάλιστα, ότι για να έχουν ελευθερίες οι εμβολιασμένοι πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Στην περίπτωση όμως που ο εμβολιασμένος μολυνθεί από τον ιό, ξεκαθάρισε ότι δεν θα νοσήσει σοβαρά. Επίσης, ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση.
Ο καθηγητής επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει πιθανότητα από το φθινόπωρο να παρθούν μέτρα ξανά, αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού λόγω των μη εμβολιασμένων. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα δημιουργήσει εντάσεις καθώς οι άνθρωποι που ήταν συνεπείς και εμβολιάστηκαν δεν θέλουν να ξανακλειστούν μέσα εξαιτίας αυτών που αρνούνται.
Για μια νέα μετάλλαξη που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιθανόν πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι γενικότερα υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, όμως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας.
«Υπάρχει η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η κυτταρική ανοσία. Έχει φανεί από μελέτες ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζεται από καμία μετάλλαξη. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις», επεσήμανε.