ΠΟΥ: «Ανησυχητικός» θεωρείται μόνο ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα του Covid-19

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο.

Parallaxi
που-ανησυχητικός-θεωρείται-μόνο-έν-746354
Parallaxi

corona

Μόνον ένας υποτύπος της παραλλαγής Δέλτα της Covid-19, η οποία εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, εξακολουθεί να θεωρείται “ανησυχητικός”, ενώ δύο άλλοι υποβαθμίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η παραλλαγή Β.1.617, η οποία επονομάσθηκε Δέλτα και θεωρείται εν μέρει υπεύθυνη για την έκρηξη της πανδημίας στην Ινδία, έχει επεκταθεί έκτοτε σε περισσότερα από δύο εδάφη, με τρεις ξεχωριστούς υποτύπους. Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ είχε χαρακτηρίσει “ανησυχητική” ολόκληρη την παραλλαγή, όμως χθες, Τρίτη, ανακοίνωσε πως μόνον ένας υποτύπος της πρέπει πλέον να θεωρείται “ανησυχητικός”.

“Έγινε φανερό ότι περισσότεροι κίνδυνοι για το κοινό συνδέονται με τον Β.1.617.2, ενώ χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης παρατηρήθηκαν με τους άλλους υποτύπους”, ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή του για την πορεία της πανδημίας.

Ο υποτύπος Β.1.617.2 εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ανησυχητικός, όπως και τρεις άλλες παραλλαγές του ιού, οι οποίες θεωρούνται πιο επικίνδυνες από την αρχική εκδοχή επειδή είναι περισσότερο μεταδοτικές, θανατηφόρες ή επειδή τα εμβόλια μπορεί να μην προσφέρουν προστασία απ’ αυτές.Τη Δευτέρα ο ΠΟΥ ονόμασε με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου τις διάφορες παραλλαγές, όπως Άλφα, Βήτα, Γάμα ή Δέλτα στην περίπτωση της Β.1.617. Η πρωτοβουλία αυτή έχει κυρίως στόχο να αποφευχθούν ονομασίες “που στιγματίζουν ή διακρίνουν αρνητικά” τις χώρες ή τα εδάφη στα οποία οι παραλλαγές ταυτοποιήθηκαν.

“Συνεχίζουμε να παρατηρούμε σαφή αύξηση της μεταδοτικότητας και αυξανόμενο αριθμό χωρών που σηματοδοτούν εξάρσεις που συνδέονται μ’ αυτή την παραλλαγή”, σημειώνει ο ΠΟΥ, ο οποίος θεωρεί “προτεραιότητα” τη διεξαγωγή “νέων μελετών” για τον αντίκτυπό της.

Μια νέα υβριδική παραλλαγή, που επισημάνθηκε το Σάββατο από τις υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ, φαίνεται πως είναι μια απόκλιση της Δέλτα, ανέφερε χθες, Τρίτη, η δρ Μαρία Βαν Κέρχοφ, τεχνική υπεύθυνη της μάχης κατά της Covid-19 στους κόλπους του οργανισμού.

“Γνωρίζουμε πως ο B.1.617.2 της παραλλαγής Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαδίδεται ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων”, υπογράμμισε.Ο υποτύπος Β.1.617.1 αντίθετα υποβαθμίσθηκε στην κατηγορία της “παραλλαγής ενδιαφέροντος” και ονομάσθηκε Κάπα. Όσο για τον Β.1.617.3, δεν θεωρείται πλέον “ενδιαφέροντας” από τον ΠΟΥ και δεν του δόθηκε κάποιο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου επειδή υπάρχουν σχετικά λίγα περιστατικά.

Γερμανία: Διαψεύδει η καγκελαρία δημοσιεύματα ότι η Μέρκελ κινδύνευσε από κορονοϊό κατά την επίσκεψή της στην Ουχάν

Δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ κινδύνευσε από τον κορονοϊό κατά την επίσκεψή της στην Ουχάν στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 διότι είχε επικίνδυνες για την υγεία της συναντήσεις στην πόλη αυτή της κεντρικής Κίνας, σύμφωνα με την καγκελαρία. Διαψεύδοντα έτσι κατηγορηματικά τα σχετικά υπονοούμενα των εφημερίδων “Daily Mail” και “Wall Street Journal”.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η καγκελάριος θα μπορούσε να έχει κάνει επικίνδυνες για την υγεία της συναντήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019”, τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωσή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Bild”.

Πολύ πρόσφατα, η βρετανική “Daily Mail” έγραψε ότι μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών στην Ουχάν είχε ήδη μολυνθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Προηγουμένως η “Wall Street Journal” έγραψε, επικαλούμενη τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι αρκετοί υπάλληλοι του Λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου της κινεζικής πόλης Ουχάν υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019.

“Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπήρχαν κρούσματα κορονοϊού στην Ουχάν ήδη από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, επρόκειτο για κρούσματα από το περιβάλλον του ερευνητικού εργαστηρίου του Λοιμοξιολογικού Ινστιτούτου της πόλης. Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είχε έρθει σε επαφή η καγκελάριος με τον SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουχάν”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Νανοδομών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Ρόλαντ Βίζεντανγκερ.

Ο καθηγητής Βίζεντανγκερ ήταν ο πρώτος Γερμανός ερευνητής που δημοσίευσε μελέτη τον Φεβρουάριο στην οποία παρουσίασε στοιχεία ότι η πανδημία προκλήθηκε από εργαστηριακό ατύχημα στο Λοιμοξιολογικό Ινστιτούτο της Ουχάν. Η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε αυτήν την πόλη της κεντρικής Κίνας στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, οι κινεζικές αρχές ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ουχάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γερμανία: Προσομοιωτής προβλέπει το τέλος της πανδημίας το φθινόπωρο

Ενώ η κατάσταση της επιδημίας στη Γερμανία βελτιώνεται σταθερά, η διαδικασία εμβολιασμού προχωρά επίσης και λαμβάνονται όλο και περισσότερες αποφάσεις χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, η πρόβλεψη ενός προσομοιωτή για το τέλος της πανδημίας στις 9 Νοεμβρίου δίνει ελπίδες, αλλά καθηγητής Μαθηματικής Στατιστικής θεωρεί αδύνατη την πρόβλεψη, διότι είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Bild», ο προσομοιωτής του ιστότοπου «Pandemieende.de» προβλέπει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού στις 9 Νοεμβρίου 2021. Eίναι όμως δυνατή η πρόβλεψη του τέλους της; Μπορεί πραγματικά να επανέλθει η κανονικότητα στην Γερμανία σε 100 ημέρες;

Σύμφωνα με την Bild, ο προσομοιωτής κορονοϊού βασίζεται μόνο στο μέσο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων επτά ημερών. Άλλοι παράγοντες, όπως ο αριθμός των ατόμων που έχουν αναρρώσει, οι οποίοι έχουν επίσης προσωρινή ανοσία ή η εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού κατά των οποίων ενδεχομένως δεν θα δρουν τα εμβόλια, δεν λαμβάνονται υπόψη. Για το λόγο αυτό, ο εν λόγω ιστότοπος προβλέπει απλώς ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στη Γερμανία στις 9 Νοεμβρίου 2021 και ότι το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί πλήρως, εάν η διαδικασία εμβολιασμού συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό.

Η εφημερίδα Bild έχει ήδη θέσει στον καθηγητή Κρίστιαν Έσσε, επικεφαλής του τμήματος Μαθηματικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, το ερώτημα πόσο ασφαλείς είναι οι προβλέψεις του προσομοιωτή κορονοϊού και η απάντησή του ήταν σαφής: «Δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με ακρίβεια το τέλος της πανδημίας. Μια πρόβλεψη για το τέλος της πανδημίας είναι πιο περίπλοκη από την πρόγνωση του καιρού. Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».

Ο υπολογιστής του ιστότοπου “Pandemieende.de” το λαμβάνει υπόψη, αλλά δεν συνυπολογίζει ταυτόχρονα και παράγοντες όπως είναι οι μεταλλάξεις κατά των οποίων ο εμβολιασμός ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματικός. Ένα πιθανό τέταρτο κύμα παραμένει επίσης εκτός των δεδομένων του προσομοιωτή.

Επειδή γίνεται διαρκής επικαιροποίηση με βάση τα επίσημα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, ποικίλουν και τα συμπεράσματα του προσομοιωτή. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2020, με βάση τα τότε δεδομένα της εξέλιξης του κορονοϊού στην Γερμανία, η πρόβλεψη ήταν πολύ δυσοίωνη. Το τέλος της πανδημίας υπολογίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025.

Σύμφωνα όμως με τα τρέχοντα στοιχεία, αυτό θα συμβεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Το συμπέρασμα του προσομοιωτή δεν μπορεί επομένως να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση σταθερό, αφού αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα, αλλά μόνο ως φωτογραφία τη στιγμής.

Βρετανία: Ο Τζόνσον λέει ότι είναι ασαφή τα στοιχεία για την Covid σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του Ιουνίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα στα στοιχεία που να υποδηλώνει ότι οι περιορισμοί κατά της COVID στην Αγγλία δεν μπορούν να τερματιστούν στις 21 Ιουνίου, αλλά ότι παραμένει επιφυλακτικός καθώς δεν είναι σαφές πόσο προστατευμένος θα είναι ο πληθυσμός απέναντι σε μια νέα έξαρση.

“Δεν μπορώ να δω τίποτα στα στοιχεία αυτή τη στιγμή που να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο βήμα 4, ή το άνοιγμα στις 21 Ιουνίου, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

“Αυτό που χρειάζεται να υπολογίσουμε είναι σε ποιο βαθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει προστατεύσει αρκετούς από εμάς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς έναντι μιας νέας έξαρσης, και σε αυτό φοβάμαι πως τα στοιχεία συνεχίζουν να είναι ασαφή”.

Ρωσία: Το 55% των πολιτών δεν φοβούνται να μολυνθούν από τον κορονοϊό

Το 55% των Ρώσων δεν φοβούνται να μολυνθούν από τον κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι μεγαλύτερες επιφυλάξεις όσον αφορά στον εμβολιασμό καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2020 (57%) και τον περασμένο Οκτώβριο (64%).

Τον Φεβρουάριο το 24% των Ρώσων είχαν δηλώσει ότι μολύνθηκαν από κορονοϊό, εκ των οποίων το 17% χωρίς επίσημη διάγνωση. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (64%) είχε απαντήσει σε σχετικό ερώτημα ότι δεν είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, περίπου 11% των Ρώσων έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τον Μάιο δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει το Levada-Centr έδειξε ότι η πλειονότητα των Ρώσων, σε ποσοστό 62% δεν ήταν έτοιμοι να εμβολιασθούν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ερευνητικού κέντρου, το 26% είναι έτοιμο να κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, ενώ τον Φεβρουάριο το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 30%. Το ποσοστό των οπαδών του εμβολιασμού ενδέχεται να μειωθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εμβολιασθέντων, επισημαίνει το Levada-Centr.

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμού στην ρωσική πρωτεύουσα σε σχέση με την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μόνο το 1,3 εκ. από τα 12 εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός της πρωτεύουσας έχουν εμβολιασθεί.

Ο μαζικός εμβολιασμός στην Ρωσία ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το δικό της εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού.

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 8.832 νέα κρούσματα κορονοϊού και 394 θανάτους

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.832 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 2.842 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.090.249.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 394 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 122.267.

Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat), σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.

Φον Ντερ Λάιεν: Ξεπεράσαμε τα 250 εκατ. εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ ξεπέρασε τα 250 εκατομμύρια εμβολιασμούς ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν με  ανάρτησή της. “Σήμερα περάσαμε τα 250 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ. Και περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί” σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

” Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: την παράδοση αρκετών δόσεων για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ τον Ιούλιο”, κατέληξε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Μια νέα μετάλλαξη ταλαιπωρεί τον κόσμο

Η Σερβία ανοίγει τα σύνορα για δωρεάν εμβολιασμό στους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Όλοι οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούν από αύριο να εμβολιάζονται στην Σερβία χωρίς ραντεβού, δωρεάν. Την δυνατότητα αυτή ανήγγειλε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον προεδρεύοντα του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και την πολιτική ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska). “Από αύριο οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό κέντρο στην Σερβία και να εμβολιάζονται εντελώς δωρεάν” ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επισήμανε ότι η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σε όλους τους πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και όχι μόνο στους πολίτες της μίας οντότητας, δηλαδή της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων για όλους του πολίτες της περιοχής με δεδομένο ότι στην Σερβία έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, αλλά και διότι τελευταία έχει μειωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό.

Η Σερβία στις αρχές Μαρτίου παρείχε δωρεάν 102.190 δόσεις διαφόρων εμβολίων σε γειτονικές χώρες των δυτικών Βαλκανίων ενώ προχθές δώρισε 100,000 δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech στην Τσεχία. Επίσης, τον Μάρτιο στην Σερβία εμβολιάστηκαν περίπου 40,000 ξένοι κυρίως υπήκοοι της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο ΕΜΑ συνέστησε την έγκριση πρόσθετων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο εμβολίων της Pfizer στο Βέλγιο

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την έγκριση πρόσθετων γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο εμβολίων της Pfizer στην πόλη Πουρς του Βελγίου.

Αυτή η σύσταση από τον ΕΜΑ “αναμένεται να έχει σημαντικό και άμεσο αντίκτυπο στην προμήθεια του ‘Comirnaty’, του εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, στην ΕΕ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Με βάση την επισκόπηση των δεδομένων που υπέβαλε η BioNTech Manufacturing GmbH, η απόφαση του EMA επιβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο στην Πουρς είναι ικανό να παράγει με συνέπεια, υψηλής ποιότητας εμβόλια και επιτρέπει στην Pfizer / BioNTech να αυξήσει τον όγκο των εμβολίων που παράγονται στη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής.

Η ελβετική εταιρεία Lonza επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Moderna

Η ελβετική εταιρεία Lonza, μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες φαρμακευτικών εργαστηρίων, θα δημιουργήσει μια νέα γραμμή παραγωγής στην Ολλανδία για την παρασκευή του εμβολίου της Moderna κατά της covid-19, ανακοίνωσε σήμερα, δεσμευόμενη να παράγει έως και 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις ετησίως.

Η γραμμή παραγωγής θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της Lonza στο Χελέν, στη νότια Ολλανδία, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία ενισχύει τη συνεργασία της με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.

Τον Μάιο η Lonza είχε υπογράψει μια πρώτη συμφωνία με τη Moderna, η οποία προέβλεπε 10ετή συνεργασία για την παραγωγή του εμβολίου κατά της covid-19, αλλά και άλλων προϊόντων της Moderna.

Η Lonza, που παράγει βασικά συστατικά για την παρασκευή εμβολίων, έχει δημιουργήσει έκτοτε τρεις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Βιεζ της Ελβετίας και μία στο εργοστάσιό της στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ στις ΗΠΑ.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων κατά της covid-19 η Lonza και η Moderna είχαν επεκτείνει τη συνεργασία τους τον Απρίλιο με την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία τριών επιπλέον γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιό της Lonza στην Ελβετία. Αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν την παραγωγή στις αρχές του 2022.

Συνολικά οι τέσσερις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής της Lonza μπορούν να παρασκευάσουν 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ετησίως, ενώ περίπου 300 εκατομμύρια επιπλέον αναμένεται να παρασκευάζονται στο εργοστάσιό της στην Ελβετία ήδη από το 2022.

Η Πολωνία προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού

Η Πολωνία θα τριπλασιάσει τον αριθμό των καλεσμένων που επιτρέπονται σε μεγάλες συναθροίσεις, όπως οι γάμοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, καθώς η χώρα προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19 λόγω της μείωσης του αριθμούς των κρουσμάτων. Με τα εστιατόρια να είναι ανοικτά και τα παιδιά να έχουν επιστρέψει στα σχολεία, η Πολωνία έχει ήδη προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που επέβαλε για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού την άνοιξη και καθώς τα κρούσματα μειώνονται, οι αρχές λένε ότι ίσως υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση για το καλοκαίρι.

“Μπορούμε να δούμε περαιτέρω μείωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και κατειλημμένων κλινών, παρά την αυξημένη κινητικότητα των Πολωνών”, δήλωσε ο Άνταμ Νιτζίλσκι σε συνέντευξη Τύπου. “Γι’ αυτό τον λόγο προχωράμε σε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών”.

Ο αριθμός των καλεσμένων που επιτρέπονται σε μεγάλες συναθροίσεις θα αυξηθεί σε 150 από 50 από τις 6 Ιουνίου, δήλωσε ο Νιτζίλσκι, προσθέτοντας ότι στο όριο αυτό δεν θα προσμετρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των ανθρώπων σε συνέδρια και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το σχέδιο διανομής 80 εκατ. δόσεων εμβολίων παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων πώς σχεδιάζουν να διανείμουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID19 που έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν παγκοσμίως, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντονι Μπλίνκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην δίκαιη διανομή των εμβολίων και ότι δεν θα συσχετίσει με πολιτικούς λόγους τη διαδικασία αυτή, μια κριτική που κατά καιρούς απευθύνεται στην Κίνα.

“Κάποια στιγμή εντός των δύο επόμενων εβδομάδων — θα ανακοινώσουμε τη διαδικασία βάσει της οποίας θα διανείμουμε αυτά τα εμβόλια, ποια θα είναι τα κριτήρια, πώς θα το κάνουμε”, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του ως υπουργός Εξωτερικών στην Λατινική Αμερική, η οποία αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την COVID-19.

“Θα διανείμουμε εμβόλια χωρίς πολιτικές αξιώσεις από αυτούς που θα τα λάβουν”, σημείωσε.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα αποστείλει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και της Johnson & Johnson, πέραν των 60 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca Plc που έχει ήδη προγραμματίσει να δώσει σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχθεί πιέσεις να μοιραστεί εμβόλια κατά της COVID-19 για να βοηθήσει να ανασχεθούν επιδεινούμενα ξεσπάσματα της επιδημίας του νέου κορονοϊού από την Ινδία ως την Βραζιλία, όπου οι υγειονομικοί ειδικοί φοβούνται ότι νέα, πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι στην ανακοίνωση θα δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην δίκαιη διανομή των εμβολίων και θα εργαστούν σε συντονισμό με τον μηχανισμό διανομής εμβολίων COVAX.

Καθώς η εικόνα της επιδημίας της COVID-19 στις ΗΠΑ βελτιώνεται με την προώθηση των εμβολιασμών, η δέσμευση για βοήθεια διαδραματίζει καντρικό ρόλο στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον εφοδιασμό με εμβόλια από τις ΗΠΑ ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κινεζικής και της ρωσικής διπλωματίας των εμβολίων.

Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ προέβησαν σε δεσμεύσεις για την παροχή εμβολίων κατά το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι δεν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κάποια χώρα ή περιοχή.

“Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική διανομή. Αυτή έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό κυρίως με την επιδημιολογική κατάσταση και με το πού λέει η επιστήμη ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε τα εμβόλια αυτά για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δάνεισε κάποια αχρησιμοποίητα εμβόλια στον Καναδά και το Μεξικό και δώρισε κονδύλια σε μια πολυμερή προσπάθεια εμβολιασμού για φτωχές χώρες, δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή εντέλει εμβολίων στον Καναδά, την κεντρική Αμερική και αλλού.

Ο πρόεδρος Αλβαράδο δήλωσε ότι η χώρα του ήλπιζε σε μια άμεση ανακοίνωση των σχεδίων για την διανομή των εμβολίων. Νωρίτερα χθες, Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν πλεονάζοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα