Top

ΠΟΥ: Η Δέλτα εκτόπισε τις άλλες «ανησυχητικές» μεταλλάξεις – Εντοπίζεται σε 185 χώρες

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
που-η-δέλτα-εκτόπισε-τις-άλλες-ανησυχ-749491
Parallaxi
corona
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η «ανησυχητική» παραλλαγή Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 185 χώρες μέχρι σήμερα, έχει σχεδόν εκτοπίσει τις τρεις προηγούμενες «ανησυχητικές» παραλλαγές, την Άλφα, τη Βήτα και τη Γάμμα, οι οποίες πλέον αποτελούν λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων στα οποία γίνεται ανάλυση του γονιδιώματος, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου και του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19, μεταλλάσσονται.

Η εμφάνιση, στα τέλη του 2020, παραλλαγών που συνιστούσαν αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως οδήγησε τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει κάποιες από αυτές «ανησυχητικές» και άλλες «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ώστε να ιεραρχήσει την έρευνα και την παρακολούθησή τους σε όλον τον κόσμο.

«Η επικρατούσα παραλλαγή που κυκλοφορεί τώρα είναι η Δέλτα. Και μάλιστα, λιγότερο από το 1% των διαθέσιμων αναλύσεων γονιδιώματος είναι (των «ανησυχητικών παραλλαγών») Άλφα, Βήτα και Γάμμα», είπε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, απαντώντας σε ερωτήσεις των χρηστών σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτός ο ιός (σ.σ. η παραλλαγή Δέλτα) έχει γίνει πιο ισχυρός, είναι πιο μεταδοτικός και ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους που κυκλοφορούν», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει «ανησυχητικές» και τις τέσσερις παραλλαγές. Μέχρι τώρα θεωρούσε «παραλλαγές ενδιαφέροντος» άλλες τέσσερις, τις Ήτα, Γιώτα, Κάπα και Λάμδα, αλλά οι τρεις πρώτες από αυτές έχουν αποχαρακτηριστεί, ανακοίνωσε η Βαν Κέρκοβ.

Εμβόλιο Johnson & Johnson – H δεύτερη δόση ανεβάζει το επίπεδο προστασίας

Μια δεύτερη δόση του μονοδοσικού εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη, αυξάνει στο 94% την αποτελεσματικότητα έναντι της μέτριας ή σοβαρής νόσου, ανακοίνωσε η εταιρεία επικαλούμενη δεδομένα για τις ΗΠΑ.

Συγκριτικά, η πρώτη δόση προλαμβάνει μόνο το 70% των μέτριων ή σοβαρών περιστατικών, ωστόσο το ποσοστό αυτό δείχνει να μένει σταθερό για τουλάχιστον πέντε μήνες.

Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης ίσως είναι δυνατό να αυξηθεί περαιτέρω με αύξηση του μεσοδιαστήματος: όταν η ενισχυτική δόση χορηγήθηκε δύο μήνες μετά την πρώτη, τα εξουδετερωτικά αντισώματα αυξήθηκαν κατά 4-φορές, ενώ όταν χορηγήθηκε έξι μήνες μετά την πρώτη τα αντισώματα αυξήθηκαν κατά 12 φορές.

Τα δεδομένα, είπε η εταιρεία, θα δημοσιευτούν στον επιστημονικό Τύπο και θα αποσταλούν στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση ή μη της ενισχυτικής δόσης.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Pfizer έχει υποβάλλει επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση της αναμνηστικής δόσης, και η τελική απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Τα ευρήματα που ανακοίνωσε η J&J για τη δεύτερη δόση βασίζονται σε μελέτη Φάσης 3 με τη συμμετοχή έως 30.000 εθελοντών ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό.

Η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού που, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, θα περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με πέντε ελπιδοφόρα θεραπευτικά μέσα κατά της covid-19.

Η συγκεκριμένη θεραπεία της Eli Lilly βρίσκεται υπό την κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συνολικά, 18 κράτη-μέλη υπέγραψαν την κοινή σύμβαση για την αγορά έως και 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Πάνω από το 73% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο και αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλά τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μόνη μας απάντηση στην COVID-19. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται και να νοσούν. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την πρόληψη της νόσου με τα εμβόλια και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με θεραπευτικά μέσα. Με τη σημερινή σύμβαση, ολοκληρώνουμε την τρίτη μας προμήθεια και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας βάσει της Στρατηγικής Θεραπευτικής της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπερσύγχρονα φάρμακα για ασθενείς με COVID-19».

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα έναντι του ιού και των παραλλαγών του, οι θεραπείες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της COVID-19. Βοηθούν στη διάσωση ζωών, επιταχύνουν τον χρόνο ανάρρωσης, μειώνουν τη διάρκεια νοσηλείας και τελικά μειώνουν το βάρος στα συστήματα υγείας.

Το προϊόν της Eli Lilly είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό που δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορονοϊό. Συνδέονται με την πρωτεΐνη αιχμής και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας προμηθειών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει μέχρι τώρα σχεδόν 200 συμβάσεις για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα με σωρευτική αξία άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βάσει της κοινής σύμβασης προμηθειών που συνήφθη με την Eli Lilly, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το συνδυασμένο προϊόν bamlanivimab και etesevimab εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβουν είτε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είτε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Κύπρος: 117 νέα κρούσματα – Δεν καταγράφηκε θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19 και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 548. Εξάλλου 94 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 39 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 73.41% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Επιπλέον, 10 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα 117 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 (ποσοστό θετικότητας: 0.22%) εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 119.230.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 53.935 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Ανεμβολίαστος Μπολσονάρου στον ΟΗΕ: Είμαι υπέρ των εμβολίων, κατά του υγειονομικού διαβατηρίου

Ο -μη εμβολιασμένος- πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα Τρίτη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού για την Covid-19, αλλά αντιτίθεται στα υγειονομικά διαβατήρια.

«Στηρίζουμε τον εμβολιασμό, αλλή η κυβέρνησή μας είναι κατά του υγειονομικού διαβατηρίου ή κάθε μορφής υποχρεωτικό εμβολιασμό», είπε ο Μπολσονάρου, ο πρώτος ηγέτης που μίλησε στη Γενική Συνέλευση, ακολουθώντας μια παράδοση δεκαετιών.

«Από την αρχή της πανδημίας, είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας των γιατρών που αναζητούν μια προληπτική θεραπεία. Ήμουν ένας από τους πρώτους που δοκίμασα μια προληπτική θεραπεία» για την Covid-19, πρόσθεσε.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 260 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και «πάνω από 140 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι» έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, δηλαδή «σχεδόν το 90% των ενηλίκων». Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου «όσοι το επιθυμούν, θα έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

«Πάντα υποστήριζα ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ιό και την ανεργία ταυτόχρονα και με το ίδιο αίσθημα ευθύνης», δήλωσε.

Τα λοκντάουν «άφησαν μια κληρονομιά πληθωρισμού, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος επικρίνεται δριμύτατα για τους χειρισμούς του στην υγειονομική κρίση, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι «θα είναι ο τελευταίος Βραζιλιάνος» που θα κάνει το εμβόλιο, αλλά στον ΟΗΕ υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr

Δείτε επίσης:

Γερμανία: Δολοφονία 20χρονου για μια μάσκα – Επεισόδια λόγω των μέτρων στην Αυστραλία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα