ΠΟΥ: Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα όσον αφορά την πηγή προέλευσης του ιού
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα χθες
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.
“Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας”, δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στους κόλπους του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
“Υπάρχουν διαφορετικές (…) επιστημονικές παρατηρήσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου”, συνέχισε, “είναι ένα μεγάλο αίνιγμα και δεν μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα κοιτάζοντας ένα από τα 10.000 κομμάτια ενός παζλ”.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρική Κίνα.
Τα μέλη της αποστολής αυτής του ΠΟΥ πήγαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε ένα ξενοδοχείο για να τηρήσουν καραντίνα δύο εβδομάδων. Έκτοτε εργάζονται εξ αποστάσεως και μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της καραντίνας τους αναμένεται ότι θα μπορούν να επισκεφθούν μέρη και να συναντήσουν τις κινεζικές επαφές τους.
Η Κίνα έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος κορονοϊός εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της.
Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο και έχει προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια, ενώ έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
“Η ομάδα μας βρίσκεται εκεί, η συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μας είναι καλή. Εξετάζουμε τα δεδομένα”, πρόσθεσε ο Ράιαν. “Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι προοδεύουμε λίγο και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και του μέλλοντος”.
ΠΟΥ: Οι υφασμάτινες μάσκες αποτελεσματικές και στα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού
Καταφατική απάντηση στο αν οι υφασμάτινες μάσκες είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, έδωσε χθες Παρασκευή το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.
Ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος, διευκρίνισε ο ΠΟΥ. “Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας”, υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 Μαρία Φαν Κερκχόβε.
“Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό”, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Γερμανία και η Αυστρία αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.
Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την πλευρά της να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.
“Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα”, συνέχισε η Μαρία Φαν Κερκχόβε.
Ωστόσο ακόμη και με μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά “δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε”, σημείωσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας.
Γι’ αυτό, συνέχισε, όσον αφορά τις ισχύουσες συστάσεις, “δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο”.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα όσον αφορά το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα, ανακοίνωσε ακόμα ο Οργανισμός, ομάδα του οποίου έχει αποσταλεί στην χώρα αυτή.
Γερμανία: 880 θάνατοι, 16.417 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.122.679, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Το ίδιο διάστημα, 879 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 51.521 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.
Εμβόλιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την παράταση του διαστήματος μεταξύ των δόσεων
Αμερικανοί αξιωματούχοι των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να χορηγηθεί έως και έξι εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνει αμέσως το εμβόλιο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το προτεινόμενο διάστημα μεταξύ των δόσεων που φθάνει τις τρεις εβδομάδες για το εμβόλιο της Pfizer και τις τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna θα πρέπει να τηρείται, ανέφεραν τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC) στις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσαν χθες.
«Δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα» στην παράταση της δεύτερης δόσης του εμβολίου Ωστόσο, «κάποιες φορές η κατάσταση είναι τεταμένη, όπου είναι δύσκολο να είναι ακριβώς στην ώρα του», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ δρ. Άνθονι Φάουτσι σήμερα στο CNN. «Δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα με αυτό (τη σύσταση των έξι εβδομάδων) εάν η κατάσταση επί τόπου σημαίνει ότι η πίεση είναι τέτοια που δεν μπορείς να έχεις 28 ημέρες ή 21 ημέρες», δήλωσε ο Φάουτσι.
Η Βρετανία έχει αρχίσει να τοποθετεί τις δόσεις σε απόσταση έως και 12 εβδομάδων, παρά τα περιορισμένα στοιχεία, λέγοντας ότι η κίνηση μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να λάβουν μια πρώτη προστασία.
Κούβα: 1ο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική. 4 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 530 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 530 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Τα κρούσματα του ιού ξεπέρασαν τα είκοσι χιλιάδες (είναι πλέον 20.060). Μέσα στον Ιανουάριο, ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 42 νεκρούς· είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2020 (57 θάνατοι). Συνολικά, η Αβάνα, που είχε καταφέρει να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα αλλά δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο, έχει καταγράψει περίπου 190 θανάτους.
Αργεντινή: Πάνω από 10.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 220 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.753 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 1.853.830.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 220 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 46.575 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.
Οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (4.177), με την ίδια την πρωτεύουσα της λατινοαμερικάνικης χώρας να καταγράφει 1.160.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ