ΠΟΥ: Με την Όμικρον είναι πιθανό ότι η Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας
Απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.
Η παραλλαγή Ομικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την φέρει κοντά στο τέλος της, εκτιμά ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
«Είναι πιθανόν ότι η περιοχή πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε απευθύνοντας ωστόσο έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.
Ρωσία: Για τρίτη ημέρα καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα
Η Ρωσία κατέγραψε για τρίτη συνεχή ημέρα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊου, καθώς το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα.
Η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω covid-19 στην Ευρώπη κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 63.205 νέα κρούσματα, απόλυτο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Το ίδιο διάστημα ακόμη 679 ασθενείς υπέκυψαν λόγω επιπλοκών της covid-19.
Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει μεγάλη άνοδο τις τελευταίες ημέρες, εγείροντας φόβους για ένα νέο ιδιαίτερα σφοδρό κύμα της επιδημίας.
Στη Μόσχα, επίκεντρο της επιδημίας, εντοπίστηκαν το προηγούμενο 24ωρο 17.528 νέα κρούσματα, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στη ρωσική πρωτεύουσα και ρεκόρ για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Γερμανία: Διατήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας επιθυμεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς
Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επιδιώξει κατά την αυριανή διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων τη διατήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρώντας ότι αποδίδουν, όπως δηλώνει ο ίδιος στη Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο, απαντώντας εμμέσως σε όσους ζητούν χαλάρωση των κανόνων.
«Δεν χρειαζόμαστε διόρθωση. Δεν υπάρχει λόγος ούτε για αυστηροποίηση ούτε για χαλάρωση. Και σίγουρα δεν βοηθάει στο μέσο του κύματος της παραλλαγής “Όμικρον” να χαλαρώσουμε τους κανόνες», τονίζει ο κ. Σολτς και προσθέτει ότι, κατά την άποψή του, «πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει». Σύμφωνα με τον Καγκελάριο, οι αυστηροί κανόνες που επέβαλε η Γερμανία καθυστέρησαν την έλευση της «Όμικρον» στη χώρα, σε σύγκριση με τους ευρωπαίους γείτονες.
Ανάλογη εισήγηση ετοιμάζει και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Παρά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, το Συμβούλιο δεν συνιστά επιπλέον μέτρα, αλλά επιμένει στη διατήρηση των ισχυόντων και στη συνεπή εφαρμογή τους. Μόνο στην περίπτωση μεγάλης αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα, τονίζουν οι ειδικοί, χωρίς ωστόσο να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Επαναλαμβάνουν ωστόσο ότι ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και ο περιορισμός των επαφών. Αν το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν αυξηθεί, θα πρέπει να περιμένουμε και μεγάλη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων με βαριές επιπλοκές της Covid-19, προειδοποιεί το Συμβούλιο, ενόψει της αυριανής διάσκεψης, ενώ σημειώνει και ότι το επόμενο διάστημα τα κρούσματα θα αυξηθούν, ακόμη και αν δεν το δείχνουν οι αριθμοί, λόγω υπερφόρτωσης των διαγνωστικών κέντρων.
Στην ίδια «γραμμή» βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη Rheinische Post τονίζει ότι μια χαλάρωση των μέτρων τώρα θα ήταν «σα να ρίχναμε λάδι στη φωτιά» και θα επιταχύναμε πολύ το τρέχον κύμα.
Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο Καγκελάριος Σολτς στη συνέντευξή του εκφράζει την πεποίθηση ότι τελικά δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διαπιστώνονται στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Εύχομαι την πλειοψηφία από κάθε άποψη. Στον λαό. Στη Βουλή. Στα κόμματα», λέει χαρακτηριστικά και υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την απόφασή του να μην υποβάλει η κυβέρνηση σχετικό νομοσχέδιο, αλλά να αφήσει τους βουλευτές, υπερκομματικά, να υποβάλουν τις προτάσεις τους και να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ