ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον προκάλεσε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε χώρες της Μέσης Ανατολής

Από τις 22 χώρες της περιοχής, κυρίως της Μέσης Ανατολής, οι 15 έχουν επισήμως αναφέρει κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης Όμικρον.

Parallaxi
που-η-μετάλλαξη-όμικρον-προκάλεσε-ραγ-787275
Parallaxi

Μια “σοκαριστική” αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε χώρες μέλη του ΠΟΥ που βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πιθανόν να οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού, προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές εξακολουθούν να έχουν πολύ χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή αυξήθηκαν κατά 89% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της covid-19 μειώθηκε κατά 13%, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Άχμεντ αλ-Μαντχάρι.

Από τις 22 χώρες της περιοχής, κυρίως της Μέσης Ανατολής, οι 15 έχουν επισήμως αναφέρει κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης Όμικρον.

“Παρότι η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο βαριά νόσηση σε σύγκριση με την προηγούμενη παραλλαγή, την Δέλτα, κυρίως στους ανεμβολίαστους, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς εξακολουθεί να οδηγεί σε νοσηλείες και θανάτους”, είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, έξι χώρες στην περιοχή–το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη–έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 10% των πληθυσμών τους παρότι διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να προστατεύσουν έως και το 40%.

Μόλις 36 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν παρεμφερώς χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο αλ-Μαντχάρι πρόσθεσε ότι οι εμβολιαστικές εκστρατείες έχουν επηρεαστεί από προβλήματα που περιλαμβάνουν την έλλειψη πολιτικής δέσμευσης, την ανασφάλεια καθώς και επιμελητειακές προκλήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα