Που οφείλεται η οπισθοχώρηση της θάλασσας;
Ο Γιώργος Συλαίος και ο Γιάννης Κρεστενίτης εξηγούν το φαινόμενο.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα περίεργο φαινόμενο στην Θάλασσα, με μεγάλη οπισθοχώρηση να σημειώνεται και την αποκάλυψη μεγάλων τμημάτων της παραλιακής ζώνης. Δύο ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο:
Ο Γιάννης Κρεστενίτης, καθηγητής Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας και διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ εξήγησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook το φαινόμενο της μεγάλη οπισθοχώρηση της θάλασσας και η αποκάλυψη μεγάλων τμημάτων της παραλιακής ζώνης, σε διάφορα τμήματα του Θερμαϊκού Κόλπου, αλλά όχι μόνον.
Σύμφωνα με τον Γ. Κρεστενίτη το φαινόμενο δεν είναι κάτι το περίεργο ή το αφύσικο. Είναι ο συνδυασμός υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης και παλιρροιακής συζυγίας. «Το διάστημα από 20/2/2021 έως και σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις πάνω από το Αιγαίο. Στη Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021hPa. Η υψηλότερη πίεση εμφανίστηκε στις 25/2/21 και ήταν 1034hPa (μειώθηκε στα 1021hPa στις 28/2 και ανέβηκε και πάλι στα 1032hPa στις 2/3/21), όταν η μέση πίεση είναι 1013hPa. Αυτό σημαίνει μια ταπείνωση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0.21m. Επίσης στις 27/2/2021 είχαμε νέα σελήνη, άρα την εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου-Γης-Σελήνης), που σημαίνει το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.
Οπότε τα δύο παραπάνω περίπου ταυτόχρονα φαινόμενα, χαμηλότερη άμπωτης (λόγω αστρονομικής παλίρροιας) και επιπλέον ταπείνωση της θαλάσσιας στάθμης (λόγω υψηλού βαρομετρικού) προκάλεσαν την «οπισθοχώρηση» της θάλασσας και την «αποκάλυψη» επιπλέον παραλιακής ζώνης.», εξηγεί.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2940814136205734&id=100008315283660
Ο Γιώργος Συλαίος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διδάκτορας του Τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Southampton έδωσε την δική του εξήγηση στο φαινόμενο της πτώσης στάθμης της θάλασσας.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής, καταγράφηκε από τον παλιρροιογράφο του ΔΠΘ στο Θρακικό Πέλαγος μεγάλη πτώση στη στάθμη της θάλασσας. «Το διάγραμμα μεταβολής της στάθμης της θάλασσας στο Κόλπο Καβάλας έδειξε πτωτική τάση στην στάθμη της θάλασσας από τις 24 Φεβρουαρίου έως και σήμερα (Γράφημα 1).
Η στάθμη μειώθηκε κατά 45 περίπου εκατοστά σε σχέση με εκείνη της περιόδου πριν της 24/2. Η μεταβολή της στάθμης θάλασσας οφείλεται ξεκάθαρα σε ένα συνδυασμό αστρονομικής και μετεωρολογικής παλίρροιας. Ειδικότερα, η ελάχιστη στάθμη θάλασσας εμφανίστηκε στις 27/2 κατά την φάση της παλιρροιακής άμπωτης, όπως αναμενόταν λόγω παλιρροιακής συζυγίας (Πανσέληνος). Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο, εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3 οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο (Χάρτης 1).»
«Σε κάθε περίπτωση ο Χάρτης 1 δείχνει ότι αυτή την περίοδο η στάθμη της θάλασσας στην Μεσόγειο είναι γενικά χαμηλότερη, σε σχέση με αυτή του ανατολικού Ατλαντικού, λόγω της γενικότερης κυκλοφορίας και της επίδρασης βαρομετρικών συστημάτων. Τα προγνωστικά μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η στάθμη θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα την 14/3 (Γράφημα 2). Το Γράφημα 2 δείχνει ότι με βάση ιστορικά στοιχεία το φαινόμενο είχε επαναληφθεί με μικρότερη διάρκεια τον Μάρτιο και το Μάιο 2019, καθώς και τον Απρίλιο του 2020.», καταλήγει.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=735651783760237&id=100019462666684