Πού πάει ο κόσμος μετά το εμβόλιο; Ζωή δύο ταχυτήτων έρχεται

Φουντώνει η συζήτηση για τα «διαβατήρια εμβολιασμού» - Οι προνομιούχοι και οι κίνδυνοι για αποκλεισμό από δραστηριότητες για όσους δεν προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο.

Parallaxi
πού-πάει-ο-κόσμος-μετά-το-εμβόλιο-ζωή-δ-727875
Parallaxi
unsplash

Η καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» συζητείται εδώ και καιρό στην ΕΕ – προτού καν αρχίσει η διαδικασία των εμβολιασμών. Σε μία προσπάθεια να διασωθεί η ερχόμενη τουριστική σεζόν τα κράτη – μέλη αρχίζουν να επεξεργάζονται το σχέδιο για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες. Τι θα γίνει όμως για εκείνους που δεν θα έχουν προλάβει να κάνουν το εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι;

Με τη διάθεση εμβολίων κατά της Covid-19, να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά.

Το ζήτημα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των ηγετών των «27», με βασικό θέμα την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, καθώς και την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα. «Πιστεύω πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας κοινής προσέγγισης αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», αναφέρει και στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ ανάλογη διατύπωση υπάρχει και στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Θα δημιουργηθούν ανισότητες

Μία εύλογη απορία για το θέμα της «πράσινης κάρτας» εξέφρασε με δηλώσεις του ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως οι έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι, που μπορεί να μην ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό ή να μην τον ξεκινήσουν καθόλου. Αυτό είναι πολύ μικρό ποσοστό, και πρέπει να σκεφτούμε ότι μια κοινωνία θα βρίσκεται σε συνολικούς περιορισμούς γιατί αυτό το μικρό ποσοστό δε θα έχει την πράσινη κάρτα. Πώς, όμως, μπορεί να εφαρμοστεί μια πράσινη κάρτα σε μια περίοδο που δεν έχουμε διαθέσιμα εμβόλια;

Αν ο πληθυσμός της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί κατά 30-40% τον Μάιο, και εφαρμοστεί ένα πιστοποιητικό, άνθρωποι οι οποίοι θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και δεν το έχουν διαθέσιμο, θα πρέπει να μπουν σε πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς. Αυτό δημιουργεί ανισότητα. Οι ευπαθείς ομάδες αποτελούν ένα ποσοστό, αλλά όχι τεράστιο. Αν εμβολιαστούν δε μας δίνει τη συλλογική ανοσία της αγέλης. Αν η κοινωνία ανοίξει μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, τα νοσοκομεία θα γεμίσουν με νέους», πρόσθεσε.

Ο Νότος και ο τουρισμός

Όλα δείχνουν πάντως ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία σε επίπεδο ηγετών της Ε.Ε, οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης πιστοποιητικών εμβολιασμού.

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν την Πέμπτη να εργαστούν γύρω από την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν κάνει μια δόση κατά της Covid-19, με τις χώρες του Νότου, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, να προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν τη φετινή θερινή περίοδο», έγραψε το Reuters.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες του πρακτορείου, οι Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τον ΟΟΣΑ, αλλά και με τη διεθνή ένωση αερομεταφορών ΙΑΤ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες και να διευθετήσει τις κρίσιμες λεπτομέρειες που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση.

Η υπόθεση, πάντως, δεν είναι απλή και αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει γρήγορα. Βασική αιτία γι’ αυτό δεν είναι μόνο τα «σκοτεινά σημεία» που εξακολουθούν να υπάρχουν για το κατά πόσο ο εμβολιασμός ανακόπτει τη μεταδοτικότητα του ιού και των μεταλλάξεών του. Ούτε, κυρίως, τα ερωτηματικά που προκύπτουν αναφορικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα – εξάλλου, οι «27» έχουν αποδείξει πως δεν τα υπολογίζουν ιδιαιτέρως όταν κατά τα άλλα έχουν αποφασίσει να συμφωνήσουν.

Γαλλία: Πρόωρη η ιδέα διαβατηρίων εμβολιασμού

Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε χθες ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

Γερμανία: «Οχι» σε προνόμια εμβολιασμένων, λέει η Μέρκελ – «Παράθυρο» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο μέλλον

Αντίθετη με το ενδεχόμενο παραχώρησης προνομίων στους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, «όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι τόσο μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν», εμφανίστηκε η Καγκελάριος ‘Άγγελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κράτος δεν μπορεί να αναμιχθεί στις ιδιωτικές συναλλαγές, αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν οι εμβολιασμένοι παραμένουν μολυσματικοί.

Σε συνέντευξή της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η κυρία Μέρκελ επισήμανε πάντως ότι η διαχείριση του ζητήματος μπορεί να αλλάξει στο μέλλον: «Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετούς και κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν καν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε σε εμβολιασμένους πρόσβαση σε κάποιους τομείς. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη για την διάθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. «Δεν είναι καθόλου άσχημη – και συνεχώς αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας», σημείωσε, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί πρόθυμοι να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της ίδιας, η ‘Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και εκείνων οι οποίοι έχουν αναπόφευκτα στενή επαφή με πολλά άτομα. Πρόσθεσε δε ότι «όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε και μεγαλύτερη ευελιξία».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Γερμανός πολιτικός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής, το συντομότερο δυνατό, ενώ ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, που ανέλαβε επικεφαλής της Ομάδας Επαφής της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο για τα εμβόλια, προέτρεψε να υπάρξει ταχύτητα σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η γερμανική αλυσίδα ξενοδοχείων Allsun θα απαιτεί «εμβολιασμένους για την Covid-19» επισκέπτες

Η γερμανική αλυσίδα ξενοδοχείων θα απαιτεί στο μέλλον από τους πελάτες της να έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία Alltours, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη δραστηριότητά της, καθώς οι παραθεριστές ανησυχούν για τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό.

Η νέα πολιτική που θα ισχύει στα 35 ξενοδοχεία της Allsun ενδέχεται να ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου, ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού στη Γερμανία. Η Alltours διαθέτει ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα, στα Κανάρια Νησιά και στην Ελλάδα.

Αυτό καθιστά την Alltours μια από τις ελάχιστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον κόσμο που έχουν δηλώσει ότι θα εισάγουν μια τέτοια απαίτηση, την ώρα που κυβερνήσεις και ταξιδιωτικοί πράκτορες προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πώς και πότε θα επιστρέψουν τα ταξίδια σε φυσιολογικούς ρυθμούς, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 μειώνονται και το ποσοστό των εμβολιασθέντων αυξάνεται.

«Θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους πελάτες μας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια ώστε να απολαύσουν τις διακοπές τους», είπε ο ιδιοκτήτης της Alltours Βίλι Φερχούφεν.

Μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός ανθρώπων, αργότερα φέτος, η αλυσίδα θα ζητάει από τους πελάτες της να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνων, στο οποίο θα έχουν υποβληθεί εντός 48 ωρών πριν ταξιδέψουν.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική εταιρεία Saga ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό προτού να επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοιά της. Η γερμανική TUI ανέφερε ωστόσο τον Δεκέμβριο ότι δεν σκοπεύει να απορρίπτει πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ισραήλ: Η πρώτη μουσική συναυλία στο Τελ Αβίβ μόνο για εμβολιασμένους

Ήταν μια εκδήλωση που μπορεί να θέσει προηγούμενο σε έναν κόσμο που λαχταρά να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή: μια μουσική συναυλία στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά του Covid-19.

Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη ήταν μια από τις πρώτες σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ανοσία μετά την προσβολή τους από την νόσο.

Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από τον Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.

Τα «διαβατήρια» έχουν διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού. «Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης για να καθίσεις ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Ντόρον Ζίχερ, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας ενώ περίμενε την παράσταση της Ισραηλινής τραγουδίστριας Νουρίτ Γκαλρόν το σούρουπο στο πάρκο Γιαρκόν. «Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες», είπε.

Το Ισραήλ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το σύστημα αυτό ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα. Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις εμβολίου. Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων. Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Τέτοια προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι δικοί τους πληθυσμοί υποβάλλονται σε μαζικό εμβολιασμό. Αξιωματούχοι υγείας στο Ισραήλ, το οποίο ηγείται της παγκόσμιας κούρσας εμβολιασμών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους σκεπτικιστές των εμβολίων κατά του Covid-19.

Ισραηλινές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer μειώνει την μεταδοτικότητα του ιού. «Αν χρειαζόταν να πάω σε ένα πολιτιστικό χώρο όπου δεν ζητούσαν το πράσινο διαβατήριο δεν θα πήγαινα», δήλωσε ο Μίχαλ Πόρατ, 66 ετών. «Θέλω να ξέρω και να είμαι σίγουρος ότι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μου είναι ήδη ανοσοποιημένοι και εμβολιασμένοι και δεν θα εμπιστευόμουν ανθρώπους που δεν είναι».

Το πιστοποιητικό έχει ήδη επικριθεί, καθώς ήδη έχει υπάρξει μαύρη αγορά για την έκδοσή τους, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Το υπουργείο διαμηνύει ότι όσοι πλαστογραφήσουν τα πιστοποιητικά και τα χρησιμοποιήσουν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, θα συλληφθούν και θα καταλήξουν στη φυλακή. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και δεν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν λάβουν το εμβόλιο.

Υπό συνθήκες, ορισμένοι εργοδότες μπορούν να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν, ωστόσο το αίτημά τους θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο.

Η Αυστρία θα αποφασίσει για τα προνόμια των εμβολιασμένων τον Απρίλιο

H Αυστρία θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμα για να κριθεί το εάν πρέπει να δοθούν ειδικά προνόμια στα εμβολιασμένα άτομα ή όχι. Η απόφαση θα ληφθεί τον Απρίλιο, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει λάβει και τις δύο δόσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Rudolf Anschober, θα ζητήσει να επιτραπούν στους εμβολιασμένους ανθρώπους να έχουν ορισμένα προνόμια μετά το Πάσχα. Είπε επίσης, ότι δεν αξίζει να διεξαχθεί κάποια συζήτηση ακόμα, δεδομένου ότι μόνο το 4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρει ότι o Anschober βρίσκεται σε μία διαδικασία δημιουργίας στρατηγικής «για το πώς να ζούμε μαζί με τον ιό». Ο Anschober ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ μιας πανευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα.

Ελβετία: Η πρότασή της να επιτρέψει ορισμένα προνόμια για τα εμβολιασμένα άτομα

Η συζήτηση σχετικά με το “green pass” των εμβολιασμένων θερμαίνεται στην Ελβετία, όπου ένα κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε, υποστήριζε ένα πρόγραμμα που θα επέτρεπε στους εμβολιασμένους ανθρώπους να βγουν σε εστιατόρια και να επισκεφτούν συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις.

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ελβετία έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της. Στην Αυστρία, το ποσοστό βρίσκεται στο τέσσερα τοις εκατό.

Δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα

«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters. Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Δεν υπάρχει ακόμα οδηγία από τον ΠΟΥ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορονοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.

Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / Reuters

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα