ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει μόνο αφού εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού

Οι χώρες που μετρούν τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι στην κεντρική Ευρώπη

Parallaxi
που-η-πανδημία-θα-τελειώσει-μόνο-αφού-ε-756264
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

«Μην νομίζετε ότι η πανδημία τελείωσε»: η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει παρά μόνο αφού εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ζητώντας να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να ενταθεί η επαγρύπνηση όσο «επανεκκινεί» η ήπειρος.

«Η πανδημία θα έχει τελειώσει όταν θα έχουμε φτάσει σε εμβολιαστική κάλυψη του 70% του πληθυσμού, τουλάχιστον», διαβεβαίωσε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο του στην Κοπεγχάγη, εκφράζοντας την απογοήτευσή του επειδή οι εκστρατείες ανοσοποίησης καθυστερούν, ακόμη και στην Ευρώπη.

Στις 53 χώρες και εδάφη της Ευρώπης (όπως κατηγοριοποιούνται με βάση τα κριτήρια του ΠΟΥ), μόνο το 26% του πληθυσμού έχει κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 36,6% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση και το 16,9% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή ανησυχίας για όλη την ήπειρο αποτελεί η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών του νέου κορονοϊού. «Ξέρουμε για παράδειγμα ότι η παραλλαγή Β.1617 (η λεγόμενη «ινδική») είναι πιο μεταδοτική από τη Β.117 (που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία), η οποία ήταν ήδη πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος», εξήγησε ο Βέλγος γιατρός.

Η ινδική παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 27 από τις 53 χώρες της περιοχής, μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των θανάτων μειώνεται σταθερά, για πέμπτη εβδομάδα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Κλούγκε εμφανίστηκε ανήσυχος επειδή οι άνθρωποι δεν προσέχουν πια και γίνονται «παράλογοι» καθώς πιστεύουν ότι αφού έκαναν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου «η πανδημία τελείωσε».

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα, αυτό το καλοκαίρι πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για όλους να είναι προσεκτικοί, ιδίως στις μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου που αναμένονται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. «Πρέπει επιτέλους να δείξουμε κόκκινη κάρτα στην Covid-19, να μην της δώσουμε παράταση, να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο Κλούγκε, υπενθυμίζοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και να χρησιμοποιούνται προστατευτικές μάσκες.

«Σε μια πανδημία, η ταχύτητα είναι ουσιαστικής σημασίας», σχολίασε. «Ακόμη και όταν ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία, πολλές χώρες περίμεναν, χάσαμε πολύτιμο χρόνο», εκτίμησε ο Κλούγκε. Ακόμη και σήμερα «ο χρόνος είναι εναντίον μας (…) Πρέπει να επιταχύνουμε (την εκστρατεία ανοσοποίησης), πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολίων», επέμεινε, λέγοντας ότι ο ΠΟΥ συνεχίζει να μελετά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V καθώς και ένα κινεζικό σκεύασμα.

Ο ΠΟΥ ζητά επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη εκ μέρους των χωρών όσον αφορά την κατανομή των εμβολίων. «Δεν είναι αποδεκτό ορισμένες χώρες να ξεκινούν τον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιακά ενώ άλλες να μην έχουν εμβολιάσει ακόμη όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τις ευπαθείς ομάδες», σχολίασε.

Οι χώρες που μετρούν τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι στην κεντρική Ευρώπη

Οι επτά χώρες που θρηνούν επί του παρόντος τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό τους βρίσκονται στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Με 307 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ουγγαρία είναι, μεταξύ των χωρών με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, η πλέον πληγείσα σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ακολουθεί η Τσεχική Δημοκρατία (281 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (280), η Βόρεια Μακεδονία (258), η Βουλγαρία (254), το Μαυροβούνιο (251) και η Σλοβακία (226).

Συνολικά, το Μαυροβούνιο, η πιο αραιοκατοικημένη από αυτές τις επτά χώρες (628.000 κάτοικοι), έχει καταγράψει 1.578 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Η Τσεχική Δημοκρατία, η πιο πυκνοκατοικημένη σε αυτήν την ομάδα κρατών (10,7 εκατομμύρια κάτοικοι), έχει καταγράψει 30.088 θανάτους.

Το Μαυροβούνιο και η Τσεχική Δημοκρατία είναι επίσης οι δύο χώρες με περισσότερους από 100.000 κατοίκους που έχουν καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα Covid-19 που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό από την αρχή της πανδημίας, αντιστοίχως με 15.839 και 15.505 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Γενικότερα, εννέα από τις 10 χώρες με περισσότερους από 100.000 κατοίκους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, σε αριθμό θανάτων που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό, βρίσκονται στην Ευρώπη. Έπειτα από αυτές τις πρώτες επτά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ακολουθούν το Βέλγιο (215 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), η Βραζιλία (215) και μια άλλη βαλκανική χώρα, η Σλοβενία (210).

Η Ευρώπη στο σύνολό της είναι η περιοχή με τα περισσότερα θύματα της Covid-19, έχοντας σήμερα, Παρασκευή, στις 17.00 ώρα Ελλάδας, 1.130.491 νεκρούς και 52.724.615 κρούσματα, ακολουθούν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (1.024.435 νεκροί, 32.493.431 κρούσματα) και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς (618.685 θάνατοι, 34.612.033 κρούσματα).

Η πανδημία της Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση “εξετάζει προσεκτικά” την πιθανότητα καθιέρωσης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν «πολύ προσεκτικά» την πιθανότητα να καθιερώσουν ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» για τα διεθνή ταξίδια, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

«Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά» την ιδέα έκδοσης ενός ειδικού διαβατηρίου για τους Αμερικανούς που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 και θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν στη χώρα τους, ανέφερε ο υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει να διασφαλίσει ότι τα διαβατήρια αυτά θα είναι διαθέσιμα για όλους και κανείς δεν θα αποκλειστεί, πρόσθεσε ο Μαγιόρκας, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει την Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA).

Η ιδέα έκδοσης ενός ιατρικού πιστοποιητικού διχάζει τις ΗΠΑ: ορισμένες Πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, έχουν καθιερώσει ένα τέτοιο «διαβατήριο» ενώ άλλες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας, αρνούνται να το πράξουν με το σκεπτικό ότι θα παραβιάζονταν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών. Στις αρχές της εβδομάδας μια Ρεπουμπλικανή βουλευτής, προσκείμενη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε σάλο όταν συνέκρινε το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το κίτρινο αστέρι που οι Ναζί υποχρέωναν τους Εβραίους να φορούν.

Τον Απρίλιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια «υποχρέωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο» που να απαιτεί από όλους να εφοδιαστούν με ένα ενιαίο εμβολιαστικό πιστοποιητικό.

Γερμανία-κορονοϊός-μελέτη: Ελπίδες για παρατεταμένη ανοσία μετά από ήπια λοίμωξη

Μελέτη δίνει ελπίδες για παρατεταμενη ανοσία μετά από ήπια λοίμωξη κορονοϊού. Όποιος ασθενήσει ελαφρά από τον κορονοϊό θα μπορούσε να είναι άνοσος στον ιό για όλη του την ζωή μεταδίδιουν διάφορα ΜΜΕ.

Ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του RTL Δρ. Κρίστοφ Σπεχτ και περιζήτητος από πλείστα γερμανικά ΜΜΕ, όπως μεταξύ άλλων τα τηλεοπτικά δίκτυα ZDF, n-tv, WDR, αλλά και περιοδικά όπως το Spiegel, εξηγεί τι συμβάινει.

«Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η ανοσολογική προστασία έναντι του κορονοϊού υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση ήπιας λοίμωξης. Τα αντισώματα των εθελοντών μειώθηκαν μεν σταδιακά, ωστόσο, όμως τα κύτταρα μνήμης που σχηματίστηκαν, τα οποία αποθηκεύουν τις πληροφορίες σχετικά με τον ιό, διατηρήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα αντισώματα μπορούν να παραχθούν ξανά γρήγορα. Μια ανάλογη μελέτη στην Ρηνανία το επιβεβαίωσε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν αναρρώσει μετά από μια ήπια λοίμωξη είναι άνοσοι δια βίου. Ο συντάκτης της μελέτης δεν λέει ότι κάποιος έχει δια βίου ανοσία. Αντ ‘αυτού, γράφει ότι υπάρχουν μόνον ενδείξεις ότι η ανοσία θα μπορούσε να διαρκέσει δια βίου. Το πόσο διαρκεί η προστασία του ανοσοποιητικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο η ηλικία : Εάν ένας νεαρός άνδρας είχε ασθενήσει και έχει αναρρώσει, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι έχει ένα πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η προστασία διαρκεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα – εν τούτοις δεν ισχύει για ολόκληρη τη ζωή», τονίζει ο Σπεχτ.

«Εάν η ίδια ποσότητα ιού προσβάλλει έναν 85χρονο, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ήδη χειρότερο όταν μολύνθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα θα ασθενήσει και βαρύτερα. Και η άμυνα του ανοσοποιητικού δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Ένα γενικό συμπέρασμα ότι κάποιος είναι άνοσος δια βίου μετά από ήπιες λοιμώξεις δεν μπορεί να βγει. Ωστόσο, η μελέτη δίνει ελπίδα, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο έστω και στην περίπτωση ήπιων λοιμώξεων», συμπληρώνει ο ιατρικός εμπειρογνώμονας.

Ένα άλλο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσοι ασθένησαν σοβαρά από τον Covid-19 είναι λιγότερο προστατεμένοι από νέα προσβολή του ιού. Κατά τον Σπεχτ: «Εκείνοι που έχουν κακό ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να αρρωσταίνουν πιο σοβαρά. Αν έχουμε έναν 85χρονο ασθενή ο οποίος προσβάλλεται και από τον SARS-CoV-2, αλλά κατά κάποιο τρόπο επιβιώνει, τότε μπορεί κάλλιστα, όταν έρθει ξανά σε επαφή με τον ιό, να είναι πιο ευάλωτος επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει χειροτερεύσει και οι φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα του δεν επέτρεψαν στην ανοσοποιητική άμυνα να χτιστεί τόσο καλά».

Μειονέκτημα της έρευνας είναι κατ΄αυτόν είναι το γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνο 77 εθελοντές. «Θα ήταν καλό να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών και στη συνέχεια να διαφοροποιήσουμε: Τι συμβαίνει πραγματικά με τους νέους και τι στους ηλικιωμένους;»

«Ωστόσο, η μελέτη είναι ένας λόγος να ελπίζουμε: Ο SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί πλέον, θα είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια. Αλλά ως κοινωνία θα είμαστε θαυμάσια σε θέση να τον συνηθίσουμε επειδή θα έχουμε μερική ανοσία. Αυτή είναι μια καλή προοπτική και θα πρέπει να διώξει λίγο από τον πανικό μας», κατέληξε ο Σπεχτ.

Ολλανδία: Επαναλειτουργούν τα μουσεία από την επόμενη εβδομάδα – Μπαρ και εστιατόρια θα εξυπηρετούν πελάτες και σε κλειστούς χώρους

Από την επόμενη εβδομάδα θα χαλαρώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ολλανδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Μεταξύ άλλων, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν στο εξής να σερβίρουν πελάτες και σε κλειστούς χώρους ενώ θα επαναλειτουργήσουν τα μουσεία.

«Αναλαμβάνουμε άλλο ένα υπολογισμένο ρίσκο», είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ιταλία: Από τις 3 Ιουνίου θα εμβολιάζονται και οι πολίτες κάτω των 30 και μέχρι 16 ετών

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία, καταγράφηκαν 3.738 κρούσματα κορονοϊού και 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Χθες τα κρούσματα ήταν 4.147, με 171 θανάτους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 249.911 διαγνωστικά τεστ, το 1,5% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,7%.

Από τις 3 Ιουνίου ( δηλαδή μια εβδομάδα πριν από ότι είχε αποφασιστεί αρχικά) η χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού θα γίνεται και στους πολίτες κάτω των τριάντα και μέχρι δεκαέξι ετών. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στους χώρους εργασίας.

Προς το παρόν, όμως, έχουν εμβολιαστεί λιγότερα από τα δυο τρίτα των Ιταλών. Για τον λόγο αυτό, ο ειδικός επίτροπος για την εφαρμογή της εμβολιαστικής εκστρατείας, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να κληθούν απευθείας, οι πολίτες που δεν έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού.

Είναι θετικά και τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία: την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας, στην Ιταλία ο δείκτης μετάδοσης Rt, διαμορφώθηκε στο 0,72, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,78. Μειώνεται, παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με covid 19, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας. Στη φάση αυτή, αποτελούν το 15% του συνόλου.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορονοϊό είναι τριάντα εννέα ετών, ενώ εκείνος των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι εξήντα ετών. Κάτι που σημαίνει ότι ο μαζικός εμβολιασμός των ηλικιωμένων, αποδίδει. «Είναι σαφές ότι η διάδοση της επιδημίας μειώνεται σε όλη την χώρα μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Κορονοϊός: Η Ευρώπη χαλαρώνει – Η Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα