Top

ΠΟΥ: Σε 57 χώρες έχει εντοπιστεί η BA.2 της Όμικρον

Πώς η άρνηση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 μπορεί να συνδέεται με παιδικά τραύματα.

Parallaxi
που-σε-57-χώρες-έχει-εντοπιστεί-η-ba-2-της-όμ-878562
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Τετάρτης 2/2 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τρίτης.

Υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού η οποία, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του, έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα, έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στον κόσμο αφότου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν από δέκα εβδομάδες.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε σε πάνω από 93% όλων των δειγμάτων του SARS-CoV-2 που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα, έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Όμικρον, που έχει μεταφορτωθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID.

Όμως διαπιστώνεται καθαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της BA.2, η οποία έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξει σε σχέση με την αρχική εκδοχή, ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που έχει καίρια σημασία ως προς την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δείγματα της BA.2 «έχουν υποβληθεί στην GISAID από 57 χώρες μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή η υποπαραλλαγή εντοπίζεται πλέον σε πάνω από τα μισά δείγματα της Όμικρον που συλλέγονται.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών και ζητεί να διενεργηθούν μελέτες για τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά τη μεταδοτικότητα, το κατά πόσον μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία (τα εμβόλια) και το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Όμικρον.

Η Μαρία Φαν Κέρκοβ, μια από τις σημαντικότερες ειδικούς του ΠΟΥ για την COVID, δήλωσε χθες στον Τύπο πως ακόμη οι πληροφορίες για την υποπαραλλαγή είναι περιορισμένες, πάντως ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η BA.2 παρουσιάζει «ελαφριά αύξηση» μολυσματικότητας «σε σύγκριση με την BA.1».

Η Όμικρον θεωρείται γενικά πως προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19 από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και η κυρία Φαν Κέρκοβ δήλωσε πως τίποτε δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Η άρνηση των εμβολίων Covid-19 συνδέεται και με την ύπαρξη παιδικών τραυμάτων σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Η διστακτικότητα ή η άρνηση να κάνει κάποιος το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να σχετίζεται και με την ύπαρξη τραυματικών εμπειριών από την παιδική ηλικία του, όπως παραμέληση ή εγκατάλειψη από τους γονείς του, ενδοοικογενειακή βία ή κατάχρηση ουσιών στο οικογενειακό περιβάλλον, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει έναν αφανή ψυχολογικό παράγοντα που θέτει προσκόμματα στην εμβολιαστική εκστρατεία. Οι άνθρωποι με παιδικά τραύματα εμφανίζουν έως τρεις φορές μεγαλύτερη αρνητικότητα απέναντι στα εμβόλια σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιες εμπειρίες ως παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του ουαλικού Πανεπιστημίου Μπάνγκορ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν στοιχεία για 2.285 ανθρώπους, που κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το παρελθόν τους, καθώς και με τις τωρινές απόψεις τους για τα εμβόλια και τον βαθμό εμπιστοσύνης τους στις σχετικές υγειονομικές και επιστημονικές πληροφορίες. Οι μισοί (52%) δεν ανέφεραν κάποιο παιδικό ψυχικό τραύμα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν βιώσει ένα ή περισσότερα πριν την ηλικία των 18 ετών, όπως σωματική, λεκτική ή σεξουαλική βία, χωρισμό γονέων, έκθεση σε ενδοοικογενειακή βία, διαβίωση σε οικογένεια με μέλος που είχε σοβαρή ψυχική νόσο, όπου γινόταν κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικών κ.ά.) ή όπου ένας γονιός είχε φυλακιστεί. Περίπου το 20% (ο ένας στους πέντε) είχε ένα παιδικό τραύμα, το 17% (ο ένας στους έξι) ανέφερε δύο έως τρία, ενώ το 10% (ο ένας στους δέκα) τέσσερα ή περισσότερα.

Όσο περισσότερες παιδικές τραυματικές εμπειρίες είχε κάποιος τόσο πιθανότερο ήταν να έχει μικρότερη ή καθόλου εμπιστοσύνη στην πληροφόρηση και στις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, να αισθάνεται άδικα τα κυβερνητικά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας (όπως χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.ά.) και να τα παραβαίνει, καθώς επίσης να μη θέλει να εμβολιαστεί.

Το ποσοστό των αρνητών των εμβολίων ήταν τριπλάσιο μεταξύ όσων είχαν τέσσερις ή περισσότερες παιδικές τραυματικές εμπειρίες, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καμία. Οι ίδιοι άνθρωποι -ιδίως οι άνδρες νεότερης ηλικίας- είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να απορρίπτουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ σε αυτή την ομάδα ήταν επίσης σχεδόν διπλάσιο το ποσοστό όσων περιοδικά παραβίαζαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας (38% έναντι 21% μεταξύ όσων δεν είχαν παιδικά τραύματα).

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τα ποσοστά των αρνητών των εμβολίων ανά ηλικιακή ομάδα εξαιτίας των παιδικών τραυμάτων τους κυμαίνονταν από 3,5% στους άνω των 70 ετών με σχεδόν καθόλου παιδικά τραύματα έως 38% στα άτομα 18-29 ετών με τέσσερις ή περισσότερες τραυματικές παιδικές εμπειρίες. Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τα παιδικά τραύματα με την κακή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή και έχουν δείξει ότι αυτά τα παιδιά όταν μεγαλώνουν τείνουν να έχουν γενικότερα μειωμένη εμπιστοσύνη, μεταξύ άλλων και για θέματα υγείας.

Τόνγκα: Σε lockdown μπαίνει η χώρα μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων

Το αρχιπέλαγος Τόνγκα επιβάλει από σήμερα lockdown μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων covid-19, ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα για τη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές.

Η χώρα είχε μέχρι τώρα γλιτώσει από την πανδημία, όμως ο πρωθυπουργός Σιαοσί Σοβαλένι δήλωσε ότι δύο άνδρες βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα θετικοί στην covid-19 στην Νουκουαλόφα, πρωτεύουσα της Τόνγκα.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι άνδρες αυτοί εργάστηκαν στο λιμάνι της πόλη, όπου φτάνει ανθρωπιστική βοήθεια από όλο τον κόσμο μετά την καταστροφή της 15ης Ιανουαρίου.

Η ηφαιστειακή έκρηξη, μια από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες, κάλυψε την Τόνγκα με τοξική τέφρα και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Το αρχιπέλαγος έκλεισε τα σύνορά του στις αρχές του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Έκτοτε η χώρα αυτή των 100.000 κατοίκων είχε καταγράψει μόνο ένα κρούσμα covid-19, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από τη Νέα Ζηλανδία τον Οκτώβριο του 2021.

Μετά την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι πολεμικά πλοία από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ παρέδιδαν βοήθεια στην Τόνγκα. Όλες οι παραδόσεις γίνονταν με βάση πολύ αυστηρά πρωτόκολλα προκειμένου να μην μεταφερθεί ο κορονοϊός στη χώρα.

Σε διάγγελμά του χθες ο Σοβαλένι διευκρίνισε ότι οι δύο άνδρες που έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός της Τόνγκα εξήγησε ότι η χώρα θα μπει σε lockdown από σήμερα στις 06:00 τοπική ώρα, με την κατάσταση να επανεξετάζεται κάθε 48 ώρες.

“Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καθυστερήσουμε και να σταματήσουμε όσους έχουν μολυνθεί”, τόνισε ο Σοβαλένι, ενώ πρόσθεσε “κανένα πλοίο δεν θα επιτραπεί να πάει από το ένα νησί στο άλλο, δεν θα υπάρξουν εσωτερικές πτήσεις”.

Το πλοίο HMAS Adelaide του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού έδεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νουκουαλόφα για να εκφορτώσει τη βοήθεια που μετέφερε παρά το γεγονός ότι περίπου 20 μέλη του πληρώματός του είχαν βρεθεί θετικά στην covid-19.

Περίπου το 62% των κατοίκων της Τόνγκα έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, όμως κάποια νησιά είναι πολύ απομονωμένα και με περιορισμένους υγειονομικούς πόρους γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε ένα τυχόν ξέσπασμα της επιδημίας.

Νότια Κορέα: Πάνω από 20.000 κρούσματα –για πρώτη φορά–

Στη Νότια Κορέα ξεπεράστηκε σήμερα, για πρώτη φορά, το όριο των 20.000 κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μέσα σε μια μέρα, με τη χώρα της Ασίας να συνεχίζει να σπάει ρεκόρ τελευταία, καθώς το κύμα που αποδίδεται στην εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον δεν σταματά να μεγεθύνεται.

Η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Κορέας (KCDA) ανακοίνωσε ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 20.270 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 15 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη Νότια Κορέα έφθασε τους 6.787 νεκρούς επί συνόλου 884.310 μολύνσεων, κατά τα δεδομένα της KCDA. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 0,77%.

Η KCDA προειδοποιεί πως η χώρα ίσως φθάσει ακόμη και τις 100.000 μολύνσεις ημερησίως τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας της Όμικρον.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε στους 278 (+6 σε 24 ώρες).

Έχει εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 85,7% του πληθυσμού (43,99 εκατ. από τα 52 εκατ. κατοίκους), ενώ το 53,1% (27,25 εκατ.) έχει λάβει αναμνηστική δόση, κατά τα δεδομένα της KCDA.

Γεωργία: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασαν τους 15.000

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.201 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 36 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού από την εκδήλωσή της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία την 26η Φεβρουαρίου 2020 έχει φθάσει τους 15.016 νεκρούς επί συνόλου 1.200.124 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό χθες ήταν ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Είναι η δεύτερη φορά που προσβλήθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο του 2021.

Ως χθες, στη χώρα είχαν χορηγηθεί πάνω από 2,72 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

Ιορδανία: 17.781 κρούσματα, 18 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Ιορδανίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 17.781 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τα 1.243.090.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν άλλοι 18 θάνατοι ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο βασίλειο να φθάνει τους 13.235 νεκρούς.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ βρισκόταν χθες στο 28,71%. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν στα 95.314.

Πάνω από 4,23 εκατ. κάτοικοι του βασιλείου έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ιράν: 35.070 κρούσματα, 50 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 50 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 35.070 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ισλαμική Δημοκρατία έφθασε από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 τους 132.504 νεκρούς επί συνόλου 6.408.244 μολύνσεων.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ιρανικών νοσοκομείων νοσηλεύονταν χθες 1.703 ασθενείς με την COVID-19.

Έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως 54,18 εκατ. πολίτες και έχουν λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου 17,69 εκατ., σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα