ΠΟΥ: Το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως και το 46% των κρουσμάτων στην Ινδία
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως.
Το 46% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα σε όλο τον κόσμο και ένας στους τέσσερις θανάτους σημειώθηκαν στην Ινδία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, περιλαμβανομένης της υψηλής μεταδοτικότητας νέας παραλλαγής του στελέχους του κορονοϊού, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν πλέον κλίνες και οξυγόνο και τα νεκροτομεία και τα αποτεφρωτήρια να έχουν κορεστεί.
Πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει μέσα σε ασθενοφόρα και σε χώρους στάθμευσης περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι νοσοκομείου ή να βρεθεί οξυγόνο.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 5,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο και περισσότεροι από 93.000 θάνατοι, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ κατά την εβδομαδιαία επιδημιολογική του έκθεση.
Η Ινδία ανέφερε σχεδόν 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα–αύξηση 20% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα–και 23.231 θανάτους.
Τα στοιχεία βασίζονται σε επίσημους απολογισμούς και επομένως το ποσοστό που αναλογεί στην Ινδία πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερο αν, όπως θεωρούν πολλοί ειδικοί, δεν καταγράφεται ένας μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και θανάτων στη χώρα καθώς το σύστημα έχει υπερφορτωθεί.
Η Ινδία αναλογεί στο 18% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται από την Ινδία στις γειτονικές της χώρες.
Το Νεπάλ κατέγραψε αύξηση 137% στα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ανήλθαν σε 31.088, ενώ και στη Σρι Λάνκα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Χθες, Τρίτη, η Ινδία έγινε η δεύτερη χώρα που κατέγραψε 20 εκατομμύρια μολύνσεις–μετά τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των θανάτων στην Ινδία από covid-19 αυξήθηκε κατά 3.780 το τελευταίο 24ωρο–αριθμός ρεκόρ–με τον ημερήσιο αριθμό μολύνσεων να έχει αυξηθεί σήμερα κατά 382.315, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Αριθμό ρεκόρ θανάτων από covid-19 κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο η Ινδία, μία ημέρα αφού ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που καταγράφει τόσες μολύνσεις παγκοσμίως.
Εξάλλου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 αυξήθηκε κατά 382.315 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιδιαίτερα μολυσματικού ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού έχει φέρει στα όριά του το σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο, ενώ έχουν γεμίσει αποτεφρωτήρια και νεκροτομεία. Πολλοί ασθενείς με κορονοϊό πεθαίνουν σε ασθενοφόρα και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων αναμένοντας ένα κρεβάτι ή οξυγόνο.
Δύο τρένα που μεταφέρουν υγρό οξυγόνο έφτασαν σήμερα στο Νέο Δελχί, όπως έγραψε στο Twitter ο υπουργός Σιδηροδρόμων Πιγιούς Γκόγιαλ. Περισσότερα από 25 τρένα έχουν παραδώσει οξυγόνο σε διάφορες περιοχές της Ινδίας.
Η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι τα αποθέματα οξυγόνου επαρκούν, όμως υπάρχουν προβλήματα στη μεταφορά του.
Δικαστήριο στο Νέο Δελχί πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά ακροάσεις για να εξετάσει αιτήματα από νοσοκομεία που αναζητούν οξυγόνο και επικαλούνται το συνταγματικό δικαίωμα στην προστασία της ζωής.
Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποδεσμευθούν 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση δανείων για τους παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, τα νοσοκομεία και τις επιχειρήσεις του τομέα της υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σακτικάντα Ντας δήλωσε ότι τα δάνεια αυτά θα είναι διαθέσιμα ως τις 31 Μαΐου του 2022 και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει “μη συμβατικά” μέτρα, αν η υγειονομική κρίση επιδεινωθεί.
Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία συνέπεσε με τη δραματική μείωση του αριθμού των εμβολιασμών λόγω προβλημάτων στην παροχή και τη διανομή.
Τουλάχιστον τρία κρατίδια, ανάμεσά τους και το Μαχαράστρα πρωτεύουσα του οποίου είναι το Μουμπάι, έχουν αναφέρει ελλείψεις σε εμβόλια, λόγω των οποίων αναγκάστηκαν να κλείσουν εμβολιαστικά κέντρα.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δέχεται επικρίσεις επειδή δεν έδρασε πιο γρήγορα για να ανασχέσει την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις έχουν προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς μάσκες και αποστάσεις, δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης της covid-19.
Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να επιβληθεί εθνικό lockdown, όμως η κυβέρνηση διστάζει λόγω των οικονομικών επιπτώσεων, αν και πολλά κρατίδια έχουν επιβάλει κοινωνικούς περιορισμούς.
“Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση. Απελπισμένα. Και δεν έχουμε. Μας τελειώνει το οξυγόνο. Πεθαίνουμε (…)”, έγραψε η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι σε άρθρο γνώμης της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο οποίο ζήτησε από τον Μόντι να παραιτηθεί.
“Εσείς προκαλέσατε αυτή την κρίση. Δεν μπορείτε να την λύσετε. Μπορείτε μόνο να την επιδεινώσετε (…) Οπότε σας παρακαλώ φύγετε. Είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Έχετε χάσει το ηθικό δικαίωμα να είστε ο πρωθυπουργός μας”, τόνισε.
Στην Ινδία ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων εκτιμάται στα 3,45 εκατομμύρια, όμως υγειονομικοί σημειώνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι πέντε με δέκα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο. Μέσα σε λίγο περισσότερο από 4 μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Ινδία αυξήθηκε κατά 10 εκατομμύρια, όταν για να φτάσει τα πρώτα δέκα εκατομμύρια μολύνσεις χρειάστηκαν περισσότεροι από 10 μήνες.
Η Πολωνία εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει τα εμβόλια της Johnson & Johnson κατά της covid-19 από την Δανία, όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, αφού η Κοπεγχάχη απέκλεισε το εν λόγω σκεύασμα από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα λόγω ενδεχόμενης σύνδεσής του με την εμφάνιση θρομβώσεων.
Η Πολωνία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης επιθυμούν να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις παραδόσεις εμβολίων.
Τη Δευτέρα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που απέκλεισε το εμβόλιο της J&J από το πρόγραμμα ανοσοποίησης. Τον προηγούμενο μήνα είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ίδιους λόγους.
Οι πολωνικές αρχές ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι επιβράδυνσης του εμβολιαστικού προγράμματος είναι μεγαλύτεροι από οποιονδήποτε κίνδυνο ενδέχεται να συνδέεται με τα εμβόλια.
“Η Πολωνία εξέφρασε αυτή την επιθυμία (να αγοράσει τα εμβόλια της J&J)…ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό της Δανίας για το θέμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιόρτ Μούλερ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Polsat News.
Ο Μούλερ πρόσθεσε ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να αγοράσει οποιοδήποτε εμβόλιο έχει λάβει άδεια χρήσης στην ΕΕ, περιλαμβανομένου του AstraZeneca.
Νωρίτερα το Polsat ανέφερε ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι είχε γρλαψει στην επιστολή του προς τη Δανή ομόλογό του Μέτε Φρέντερικσεν: “Αν η Δανία αποφασίσει να επαναπωλήσει κάποια από τα αποθέματά της (σε εμβόλια της J&J), η Πολωνία είναι έτοιμη να τα αγοράσει”.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου ότι εντόπισε πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της J&J κατά της covid-19 και της εμφάνισης σπάνιας μορφής θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το σκεύασμα στις ΗΠΑ. Ωστόσο τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου ξεπερνούν τους κινδύνους του.
Η Πολωνία έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει περισσότερα από 3,1 εκατ. ανθρώπους, σε συνολικό πληθυσμό περίπου 38 εκατομμυρίων.
Αυτές είναι οι συχνότερες παρενέργειες από τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca
Την Κυριακή αναμένεται να τεθούν σε ισχύ σε όλη την Γερμανία οι κανονισμοί, οι οποίοι θα επιτρέπουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο να ανακτήσουν κάποιες από τις ατομικές ελευθερίες που στερήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Εντός Ιουνίου αναμένεται, επιπλέον, να είναι διαθέσιμο και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Οι κανόνες του κράτους δικαίου ισχύουν όχι μόνο για τις καλές εποχές, αλλά και για τις περιόδους κρίσης», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ και επισήμανε ότι, εφόσον ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους ή όσους έχουν αναρρώσει είναι τόσο μικρός, πρέπει αυτό να αντανακλάται και στα μέτρα που λαμβάνονται. «Αυτό ακριβώς νομοθετούμε», πρόσθεσε. Η νέα νομοθεσία αναμένεται να εγκριθεί αύριο από την Ομοσπονδιακή Βουλή και την Παρασκευή από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, ενώ εκτιμάται ότι η επίσημη δημοσίευσή της θα γίνει το Σάββατο ώστε να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία ανοσοποίησης ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και διαθέτουν αντισώματα, απαλλάσσονται στο εξής από την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε καταστήματα, κομμωτήρια ή χώρους όπως οι ζωολογικοί και οι βοτανικοί κήποι. Επιπλέον, θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που αφορούν την κυκλοφορία και την συνάθροιση.
Ανάλογες διευκολύνσεις θα ισχύουν και για όσους έρχονται στην Γερμανία από το εξωτερικό και μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ εμβόλια, αλλά όχι και για όσους έρχονται από περιοχές όπου βρίσκονται σε έξαρση παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. Για αυτούς εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες για αρνητικό τεστ και παραμονή σε καραντίνα.
Εφαρμογή των νέων κανόνων ήδη από αύριο, πριν καν εγκριθούν ομοσπονδιακά, σχεδιάζουν ήδη κρατιδιακές κυβερνήσεις. Στην Βαυαρία οι «ελαφρύνσεις» θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν αναλάβει για την επόμενη εβδομάδα οι κυβερνήσεις της Κάτω Σαξονίας και της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όταν ακόμη ο σχεδιασμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προέβλεπε εφαρμογή των νέων κανόνων στο τέλος του μήνα.
Ο εμβολιασμός αποδεικνύεται με το αντίστοιχο έγγραφο ή ηλεκτρονικό αρχείο στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά ή τα ισπανικά, με το οποίο πιστοποιείται ότι ο φέρων έχει δεχθεί τη β΄ δόση ενός εκ των εμβολίων AstraZeneca, BioNTech/Pfizer ή Moderna τουλάχιστον πριν από 14 ημέρες, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθούν ειδικές πρόνοιες για όσους θα εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Όσοι έχουν αναρρώσει θα μπορούν να το αποδείξουν με θετικό μοριακό τεστ 28 ημερών έως έξι μηνών.
Ιδιαίτερη επιβάρυνση αναμένεται στο εξής για την Αστυνομία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο των εγγράφων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου της Αστυνομίας της Βαυαρίας Πέτερ Πίτλικ, ο οποίος, μιλώντας στην Munchner Merkur, προειδοποίησε για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και για τα προβλήματα που θα προκύψουν με πλαστογραφημένα πιστοποιητικά. «Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το ποια έγγραφα θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες», δήλωσε και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο υπερβολικού φόρτου εργασίας για την Αστυνομία.
Η υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά της απευθύνθηκε «στο αίσθημα ατομικής ευθύνης» των πολιτών, καλώντας τους να μην κάνουν κατάχρηση των νέων κανόνων. «Σε τελική ανάλυση, αυτή η νομοθεσία δεν είναι παρά ένα πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Και όσο καλύτερα εξελιχθεί, μαζί με τους αριθμούς των κρουσμάτων, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να κάνουμε και τα επόμενα», πρόσθεσε η κυρία Λάμπρεχτ.
Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε πάντως σήμερα στο ZDF ότι πολλά προβλήματα θα λυθούν όταν θα είναι διαθέσιμο και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο, όπως είπε, για την Γερμανία υπολογίζεται για το τέλος του β΄τριμήνου του έτους. Το πιστοποιητικό θα είναι συμβατό με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, διευκρίνισε και απέρριψε την κριτική ότι οι γερμανικές υπηρεσίες καθυστερούν, παραπέμποντας στη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ.
Με το βλέμμα στην επικείμενη χαλάρωση των περιορισμών για εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς Covid-19, ο κ. Σπαν ζήτησε «σύνεση και προσοχή», τονίζοντας ότι υπάρχουν τώρα λόγοι για αισιοδοξία και προοπτική, καθώς οι αριθμοί πέφτουν και μπορεί να επιτραπεί κάποια χαλάρωση, αλλά βρισκόμαστε ακόμη στο τρίτο κύμα της πανδημίας. «Οι αριθμοί πέφτουν, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά χαμηλοί, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν επιβαρυμένες. Όποιος ανοίγει πρόωρα, είναι πολύ πιθανό σύντομα να αναγκαστεί να ξανακλείσει. Για αυτό ενεργούμε με μεγάλη προσοχή, αλλά και με συναίσθηση ότι υπάρχουν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες που πρέπει να σεβαστούμε», σημείωσε ο υπουργός.
Το Νεπάλ κατακλύζεται από ένα κύμα του νέου κορονοϊού καθώς η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων της Ινδίας εξαπλώνεται στη Νότια Ασία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
“Χρειάζεται να δράσουμε τώρα και χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα να αναχαιτίσουμε αυτή την ανθρώπινη καταστροφή. Ο ιός αυτός δεν σέβεται σύνορα και αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Ασία”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Το Νεπάλ καταγράφει αυτή τη στιγμή 57 φορές περισσότερα κρούσματα από ό,τι πριν από έναν μήνα, με το 44% των τεστ να βγαίνουν θετικά τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το παγκόσμιο ανθρωπιστικό δίκτυο.
Οι πόλεις στο Νεπάλ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ινδία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη, ενώ μόνο το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.
“Αυτό που συμβαίνει στην Ινδία αυτή τη στιγμή είναι μια τρομακτική προεπισκόπηση του μέλλοντος στο Νεπάλ, αν δεν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε αυτό το πρόσφατο κύμα της COVID-19 που διεκδικεί περισσότερες ζωές ανά λεπτό”, δήλωσε επίσης ο Νέτρα Πράσαντ Τιμσίνα, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού στο Νεπάλ.
“Είναι πολύ οδυνηρό να βλέπεις τους ανθρώπους να μην μπορούν να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους καθώς ο αριθμός των αποτεφρώσεων που γίνονται έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών της COVID-19, τα οποία πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών στο Νεπάλ”, πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου επισημαίνει εξάλλου ότι και άλλες γειτονικές χώρες της Ινδίας βρίσκονται επίσης στην γραμμή του πυρός καθώς εξαπλώνεται το κύμα αυτό και υπογραμμίζει ότι οι μονάδες εντατικής στο Πακιστάν και το Μπανγκλαντές είναι πλήρεις ή έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους.
Η απειλή της Covid-19 έκανε την εμφάνισή της κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Λονδίνο, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας και ολόκληρη η ομάδα του ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση επειδή δύο μέλη της αντιπροσωπείας διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό.
Επίσημες πηγές είπαν ωστόσο στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η ινδική αντιπροσωπεία δεν δημιουργεί κίνδυνο για τους υπόλοιπους αντιπροσώπους στη σύνοδο της G7 στο Λονδίνο καθώς δεν είχε ακόμη συναντηθεί με άλλους αξιωματούχους.
Η Βρετανία φιλοξενεί την τριήμερη συνάντηση –την πρώτη της G7 που διεξάγεται δια ζώσης εδώ και δύο χρόνια– η οποία έχει χαρακτηρισθεί ευκαιρία για την επανέναρξη των δια ζώσης διπλωματικών επαφών και μια ευκαιρία για τη Δύση να επιδείξει ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία.
Η Ινδία, στην οποία καταγράφεται αυτή τη στιγμή η χειρότερη έξαρση κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο, συμμετέχει στην G7 ως προσκεκλημένη και επρόκειτο να πάρει μέρος σε συναντήσεις χθες, Τρίτη, το βράδυ και όλη τη σημερινή ημέρα.
“Ενημερώθηκα χθες το βράδυ για έκθεση σε ενδεχόμενα θετικά κρούσματα της Covid”, έγραψε στο Twitter ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Αουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
“Ως μέτρο πρόληψης και σκεπτόμενος τους άλλους, αποφάσισα να διεξαγάγω διαδικτυακά τα ραντεβού μου. Αυτό θα συμβεί και με τις σημερινές συνεδριάσεις”.
Η συνάντηση θα προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της G7 που πρόκεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο και στην οποία θα συμμετάσχουν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες.
Βρετανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τα δύο θετικά τεστ και δήλωσε πως ολόκληρη η ινδική αντιπροσωπεία τίθεται σε απομόνωση με δική της πρωτοβουλία. Οι βρετανικοί κανονισμοί απαιτούν 10ημερη περίοδο απομόνωσης.
Η ινδική αντιπροσωπεία δεν είχε ακόμη μεταβεί στον κύριο χώρο της συνόδου στο Λάνκαστερ Χάουζ και έτσι οι συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα πραγματοποιήθηκαν κανονικά.
Με 800 χιλ κρούσματα χθες ο πλανήτης-Στη Βρετανία οι αριθμοί εκπλήσουν ευχάριστα
Δικαστήριο στην Αυστραλία δέχθηκε σήμερα να εξετάσει την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να απαγορεύσει στους Αυστραλούς που βρίσκονται στην Ινδία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω της μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού εκεί.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει εκτάκτως την προσφυγή ενός 73χρονου Αυστραλού που ζει στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας και επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστραλία.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απαγόρευσε αυτή την εβδομάδα τις αφίξεις από την Ινδία, όπου αυτή την περίοδο καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά.
Όσοι αποπειραθούν να επιστρέψουν στην Αυστραλία από την Ινδία κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.
Η απόφαση αυτή της Καμπέρας έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις στην Αυστραλία, ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του Μόρισον, οι οποίοι καταγγέλλουν μια ρατσιστική απόφαση και την εγκατάλειψη των Αυστραλών στο εξωτερικό σε μια δύσκολη κατάσταση.
Η συντηρητική κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της εξηγώντας ότι πρέπει να προστατεύσει τις αυστραλιανές εγκαταστάσεις καραντίνας που θα κινδυνεύσουν να κατακλυστούν από κρούσματα covid-19 από ανθρώπους που επιστρέφουν από την Ινδία.
“Είναι ένας κύριος που επιθυμεί να επιστρέψει στην Αυστραλία όμως αυτή τη στιγμή εμποδίζουμε την επιστροφή του”, κατήγγειλε ο Κρίστοφερ Γουόρντ δικηγόρος του 73χρονου.
Ο Γουόρντ διευκρίνισε ότι η προσφυγή αφορά τη νομιμότητα της απαγόρευσης, εξηγώντας ότι είναι παράλογη και δυσανάλογη.
Περίπου 9.000 Αυστραλοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ινδία, ανάμεσά τους πολλοί παίκτες του κρίκετ.
Ο Μόρισον πήρε πίσω χθες Τρίτη την απειλή του ότι θα επιβληθούν ποινές φυλάκισης σε όσους Αυστραλούς αποπειραθούν να εισέλθουν στη χώρα από την Ινδία.
“Πιστεύω ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδενικές”, σχολίασε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
“Αν η κυβέρνησή μας ανησυχούσε για την ασφάλεια των Αυστραλών θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας. Είναι ντροπή! Κύριε πρωθυπουργέ, βάφετε με αίμα τα χέρια σας”, έγραψε στο Twitter ο Αυστραλός πρώην παίκτης του κρίκετ Μάικλ Σλέιτερ ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στις Μαλδίβες.
Ο Μόρισον απέρριψε τις κατηγορίες. “Στη διάρκεια της πανδημίας της covid-19 πρέπει να λαμβάνουμε πολλές δύσκολες αποφάσεις και οι άνθρωποι με επικρίνουν, εμένα και την κυβέρνησή μου, για αυτές”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Nine. “Θα προστατεύσω τα σύνορά μας αυτή την περίοδο” τόνισε.
Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 για όσους δεν είναι πολίτες της χώρας. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα. Σε αυτά διαμένουν περίπου 5.800 ταξιδιώτες κάθε εβδομάδα. Οι αρχές των πολιτειών ζητούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δημιουργήσει ειδικά κέντρα καραντίνας, κάτι που θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού όσων εισέρχονται στην Αυστραλία.
Εξάλλου το υπάρχον σύστημα καραντίνας δοκιμάζεται καθώς έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά μολύνσεων υπαλλήλων αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν μερικά lockdown για να αποφύγουν την εξάπλωση της covid-19 στην κοινότητα.
Ο Μόρισον είναι αντιμέτωπος με εκλογές τους επόμενους 12 μήνες και βασιζόταν στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού για να νικήσει. Όμως η αναστολή των πτήσεων από την Ινδία και η βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού ενδέχεται να περιορίσουν τις πιθανότητες εκλογής του.
Η Αυστραλία έχει χορηγήσει 2,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, όταν ο συνολικός πληθυσμό της είναι 25 εκατομμύρια.
Μια δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 της AstraZeneca και της Pfizer έχει 86,6% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Νότια Κορέα.
Τα δεδομένα από την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ εκείνο της AstraZeneca 86%.
Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότια Κορέα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε διάστημα δύο μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και περιέλαβε 521.133 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας , στα δεδομένα περιλαμβάνονταν 1.237 κρούσματα κορονοϊού και μόνο 29 ήταν από την κατηγορία των εμβολιασμένων.
“Αποδεικνύεται ότι και τα δύο εμβόλια παρέχουν μια υψηλή προστασία κατά της νόσου μετά την πρώτη δόση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα καθώς το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μετά την δεύτερη δόση”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τα ευρήματα της Υπηρεσίας συμπίπτουν με τις προσπάθειες της Σεούλ να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καθώς οι πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ύπαρξη ζητημάτων ασφαλείας των εμβολίων αποθάρρυναν κάποιους πολίτες από το να εμβολιαστούν.
“Περίπου το 95% των ανθρώπων που πέθαναν από την covid-19 στη χώρα μας ήταν ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 60 ετών και τα εμβόλια θα μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση του Τύπου ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιούν Τάε-χο.
Σύμφωνα με τον Γιούν, η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες, περιλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, είναι “υπερβολικά μικρή” και στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες αυτές είναι ιάσιμες.
Η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 6,7% από τα 52 εκατομμύρια κατοίκων, αλλά έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να επιτύχει συλλογική ανοσία μέχρι τον Νοέμβριο.
Από σήμερα οι Νοτιοκορεάτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και δεν έχουν συμπτώματα θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την επιστροφή τους από ταξίδι στο εξωτερικό, ώστε να ενθαρρύνεται έτσι ο εμβολιασμός.
Η Υπηρεσία ανέφερε 676 νέα κρούσματα κορονοϊού μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 124.945, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.847.