Πράγματι «χαλάει την πιάτσα», η απογευματινή λαϊκή αγορά;
Θα λειτουργήσει στην δυτική είσοδο της πόλης – Αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου – Πως θα λειτουργεί
Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία για τη λαϊκή αγορά που θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, στα δυτικά της πόλης, στην οδό Κώττα Ρούλια, καθώς πολλοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες της πόλης, έχουν ξεσηκωθεί, θεωρώντας ότι η απογευματινή λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ανοίγει ένα νέο αρνητικό κεφάλαιο για το ήδη καθημαγμένο και εξουθενωμένο από την κρίση στεγασμένο εμπόριο.
Από την πλευρά τους οι φορείς και οι ίδιοι οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών, που στηρίζουν και υλοποιούν το εγχείρημα, της πρώτης μετά από το 2006, απογευματινής λαϊκής αγοράς, μετά δηλαδή το κλείσιμο της μοναδικής λαϊκής αγοράς που λειτουργούσε απόγευμα, στην περιοχή της Ροτόντας, θεωρούν ότι η λαϊκή στην Κώττα Ρούλια, δεν επηρεάζει καμία εμπορική δραστηριότητα διότι θα λειτουργεί σχεδόν εκτός αστικού ιστού.
Όμως από την άλλη πλευρά ο αντίλογος των εμπόρων, επικαλείται την κρίση και τα δυσβάστακτα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της πόλης και προτάσσει τον φόβο της επέκτασης της απογευματινής λειτουργίας στις ήδη υπάρχουσες 21 λαϊκές αγορές τις οποίες ήδη θεωρούν υπεράριθμες.
Ήδη το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, «μπλόκαρε» με επιστολή του, την λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης που θα έδινε το πράσινο φως για τη χωροθέτηση και λειτουργία της νέας λαϊκής αγοράς, ζητώντας το θέμα να εξεταστεί πιο διεξοδικά και τεκμηριωμένα.
Η σχετική συζήτηση αναμένεται στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12 Ιουνίου, όπου θα παραστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να εκθέσουν τις απόψεις τους, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η λαϊκή αγορά της Κώττα Ρούλια έχει αδειοδοτηθεί από τον αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ωστόσο αναπόφευκτα το θέμα έχει πάρει και πολιτικού και συνδικαλιστικού χαρακτήρα διαστάσεις, καθώς έχει αναδειχθεί σε προεκλογικό χρόνο ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου ενώ υπάρχουν και οι εκτιμήσεις πως το θέμα εγείρεται και ενόψει των εκλογών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο τέλος του έτους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών που διεκδικεί να αναλάβει τον έλεγχο της διοίκησης του ΕΕΘ και να διαδεχθεί τη διοίκηση Ζορπίδη, σηκώνει το θέμα για λόγους παραταξιακούς και συντεχνιακούς.
Το πρόβλημα όμως, εκ των πραγμάτων είναι υπαρκτό, καθώς ένας νέος θεσμός πάντα ανακατεύει και ταρακουνά τα λιμνάζοντα ύδατα και αλλάζει τα δεδομένα ενώ και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ετοιμοπόλεμες και με διάθεση αναμέτρησης.
Νικολόπουλος: «Αγνοούν τους επαγγελματίες και το ΕΕΘ»
Από την πλευρά πάντως του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η βασική ένταση εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος επέκτασης της εμπορικής δραστηριότητας στις λαϊκές αγορές σε βάρους του στεγασμένου εμπορίου, όπως και στον αποκλεισμό του ΕΕΘ από την σχετική διαβούλευση.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ και πρόεδρος του Σύλλογου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, σε δηλώσεις του τόνισε πως είναι ανεπίτρεπτο να μη καλείται το ΕΕΘ στη σχετική διαβούλευση. «Είναι αδιανόητο να μη καλούμαστε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όταν εκπροσωπούμε 50.000 επαγγελματίες και εμπόρους της πόλης» τόνισε και ανέφερε ότι «η λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει επεκταθεί πάρα πολύ και οι λαϊκές αγορές έχουν κατακλείσει την πόλη και θα πρέπει να μπει μία τάξη».
Επίσης τόνισε πως το πρόβλημα δεν έγκειται απλά στο θέμα της λαϊκής αγοράς της Κώττα Ρούλια, αλλά στο ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες λαικές που μπορεί να λειτουργούν το απόγευμα σε όλη την πόλη, όταν αποδεδειγμένα έχει παρατηρηθεί πως όπου λειτουργούν λαϊκές αγορές αυτό αποβαίνει αρνητικό για την λειτουργία του στεγασμένου λιανικού εμπορίου. Υποστήριξε δε πως το ΕΕΘ διαθέτει σχετικές μελέτες και έρευνες.
Ανάλογη είναι η θέση και του Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Ε.Ε.Θ. Κυριάκου Μερελή, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι προσπάθειες για τη λειτουργία λαϊκών αγορών και τις απογευματινές ώρες, αρχής γενομένης από τη δυτική Θεσσαλονίκη, δρομολογούν ένα ακόμη κατάφωρο πλήγμα στο στεγασμένο εμπόριο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο».
Όπως τονίζει στην Parallaxi «τα εμπορικά καταστήματα στη κυριολεξία στενάζουν από τα “χτυπήματα” της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης, τη διετία εγκλεισμού λόγω της πανδημίας,τις ειδικές συνθήκες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και την ασφυξία που τους επέβαλλε η κυβερνητική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι τα λουκέτα είναι καθημερινά. Η λειτουργία λαϊκών αγορών το απόγευμα θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Άλλωστε δεν είναι παρά μια κίνηση εντυπωσιασμού των πολιτών, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Θα στήσουν λαϊκές και το απόγευμα με τις ίδιες άθλιες συνθήκες που λειτουργούν το πρωί, χωρίς έλεγχο της ποιότητας και των τιμών των τροφίμων, των προϊόντων, χωρίς όρους ασφάλειας, χωρίς μέριμνα και προστασία του καταναλωτή. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να συναινέσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση των ελεύθερων επαγγελματιών».
Διαφορετική είναι η προσέγγιση για το θέμα του μέλους του Δ.Σ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, και αντιπροέδρου του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, Θεόδωρου Αγγελίδη, που αναφέρει ότι «στο παρελθόν υπήρχε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία της λαϊκής απογευματινής αγοράς ήδη από το 2006». Όπως τονίζει στην Parallaxi, «η νέα λαϊκή αγορά στο χώρο όπου θα λειτουργήσει, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο στεγασμένο εμπόριο. Επίσης εκτιμώ ότι η λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς ίσως θα επιδράσει θετικά στην εμπορική κίνηση γενικότερα. Δηλαδή θα υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών αγορών».
Κωτσόπουλος: «Δημιουργούμε μια νέα πρότυπη λαϊκή αγορά»
Υπάρχουν όμως αυτοί οι κίνδυνοι που αναφέρουν οι κ. Νικολόπουλος και Μερελής; Ο επικεφαλής του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, Γρηγόρης Κωτσόπουλος, τονίζει στην Parallaxi πως «αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του στεγασμένου εμπορίου αλλά η απογευματινή λαική αγορά, δεν πλήττει με κανένα τρόπο τα συμφέροντα τους. Αντίθετα θα βοηθήσει το καταναλωτικό κοινό να προμηθεύεται φθηνά και ποιοτικά προϊόντα».
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μία πρότυπη λαϊκή αγορά, που θα λειτουργεί με ξεχωριστό τρόπο. Κάθε πάγκος θα έχει το δικό του χρώμα, βάσει των προϊόντων που διαθέτει, δηλαδή άσπρο πράσινο για τα είδη μαναβικής, άσπρο κόκκινο για τα αλιεύματα, άσπρο μπλε για τους επαγγελματίες κ.λ.π. Επίσης θα υπάρχει security, όπως και ειδικός φωτισμός. «Ετοιμάζουμε κάτι καινούργιο, πολύ οργανωμένο και όμορφο, μια νέα λαϊκή αγορά» τονίζει και αναφέρει πως από τους 80 πάγκους μόλις οι 4 θα διαθέτουν ρουχισμό και 2 ή 4 θα πωλούν αλιεύματα ενώ όλοι οι άλλοι πάγκοι θα διαθέτουν είδη μαναβικής και τρόφιμα.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο κάποια από τις υπάρχουσες λαϊκές αγορές να λειτουργήσει το απόγευμα καθώς αυτό εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό.
Από την πλευρά των λαϊκών αγορών ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας και Θράκης, Άγγελος Δερετζής, σημειώνει πως «το πρόβλημα δεν είναι οι λαϊκές αγορές. Δεν φταίνε οι λαικές αγορές αν υπάρχει κρίση στην αγορά ή αν κλείνουν τα μαγαζιά, αν ξεφυτρώνουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, διότι εμείς τα περισσότερα που πουλάμε είναι προϊόντα της γής και της θάλασσας, δηλαδή τρόφιμα».
Σημειώνει δε πως «θα παραστούμε στις 12 Ιουνίου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου θα εκθέσουμε τις απόψεις μας και πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική απόφαση, υπέρ της λειτουργίας της απογευματινής λαϊκής αγοράς». Παράλληλα αναφέρει ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον να δημιουργηθεί και δεύτερη απογευματινή λαϊκή αγορά στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι «μόλις ξεκινήσει η πρώτη, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες και για τη δεύτερη απογευματινή λαϊκή αγορά».
«Εκεί που θα λειτουργεί δεν επηρεάζει τα καταστήματα»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, αντιμετωπίζει θετικά τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγορά, τονίζοντας μάλιστα ότι κάλλιστα «θα μπορούσε να λειτουργούσε και απόγευμα μία από τις υπάρχουσες 21 λαϊκές αγορές».
«Η νέα λαϊκή αγορά που θα λειτουργεί απόγευμα, θεωρώ ότι δεν πλήττει τόσο την εμπορική δραστηριότητα, διότι στο σημείο όπου θα λειτουργήσει δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, ιδίας δραστηριότητας κατά μείζονα λόγο. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε τον συγκεκριμένο νόμο και πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, διότι αν οι λαϊκές αγορές επεκταθούν και τα απογεύματα, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στις τοπικές αγορές, καθώς 4 ημέρες το μήνα τα τοπικά μαγαζιά έχουν τεράστια προβλήματα με τους πάγκους στα πεζοδρόμια» σημειώνει και επισημαίνει ότι «το μεγάλο πρόβλημα ο νόμος 5019 για την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων».
Αν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί θα πλήξει τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού εμπορίου. Οι αυτοαπασχολούμενοι στον εμπορικό κλάδο που στην Ελλάδα είναι πάνω από 300.000 θα κλείσουν» υπογραμμίζει και προαναγγέλλει νέες πρωτοβουλίες για την απόσυρση του νόμου 5019, αμέσως μετά τις εκλογές.