“Πράσινο φως” από την ΕΕ για το έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας
Aλλά και για την επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών της μονάδας για άρδευση, καθώς και για αστική και περιαστική χρήση
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σημαντικό έργο αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική που αφορά τη συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών της μονάδας για άρδευση, καθώς και για αστική και περιαστική χρήση.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του θα καλυφθεί από το Ταμείο Συνοχής (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020), από εθνικούς πόρους, καθώς και από ιδία συμμετοχή του δικαιούχου (ΕΥΔΑΠ ΑΕ).
Το έργο θα υλοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττική. Τρεις από τις τέσσερεις βασικές εργολαβίες έχουν ήδη δημοπρατηθεί και με βάση τον σχεδιασμό το έργο θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του 2023.
Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Αρτέμιδας είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πρόκειται για υψηλής ποιότητας νερό, κατάλληλο για μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκολφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η πυροπροστασία.
Η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, ανέφερε για το έργο: “Διασφαλίζοντας πως δεν εκλύονται στο περιβάλλον μη επεξεργασμένα ή ανεπαρκώς επεξεργασμένα λύματα, το έργο θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο και υγιέστερο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών της Αττικής”.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής και την συνεργασία με τους λοιπούς φορείς, δήλωσε ότι η Περιφέρεια αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να προστατέψει το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, αλλά και να δώσει ένα τέλος στα πρόστιμα – άνω των 7 εκατ. ευρώ ετησίως- που καταβάλει η χώρα, λόγω μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271.
Πηγή: ΑΠΕ