«Πράσινο» φως από τον Καναδά στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12 ετών και άνω
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.
Οι αρχές του Καναδά έδωσαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό παιδιών με το σκεύασμα της Pfizer.
Τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12 ετών ως 15 ετών ενέκρινε ο Καναδάς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι εγκρίνεται η χορήγηση του εμβολίου και έτσι ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα που το εγκρίνει για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Στην έρευνα που διεξήχθη συμμετείχαν 2.260 παιδιά, με τις ίδιες δόσεις με τους ενήλικες, και ήταν 100% αποτελεσματικό.
Νεότεροι άνθρωποι γεμίζουν τις ΜΕΘ Covid-19 στην αμερικανική ήπειρο
Οι μολύνσεις COVID-19 συνεχίζουν να εξαπλώνονται ταχέως στην αμερικανική ήπειρο, ως αποτέλεσμα των χαλαρωμένων μέτρων πρόληψης και οι μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν με νεότερους ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO).
Στη Βραζιλία, τα ποσοστά θνητότητας έχουν διπλασιαστεί μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 39 ετών, έχουν τετραπλασιαστεί μεταξύ εκείνων στα 40 και έχουν τριπλασιαστεί για εκείνους στα 50, από τον Δεκέμβριο, είπε η Καρίσα Ετιέν.
Τα ποσοστά νοσηλειών μεταξύ εκείνων κάτω των 39 ετών έχουν αυξηθεί πάνω από 70% στη Χιλή και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ περισσότεροι άνθρωποι στην ηλικία των 20 ετών νοσηλεύονται τώρα για Covid-19, σε σύγκριση με ανθρώπους των 70 ετών.
«Παρά το όσα μάθαμε σχετικά με αυτόν το ιό σε έναν χρόνο, οι προσπάθειές μας ελέγχου δεν είναι τόσο αυστηρές και η πρόληψη δεν είναι τόσο αποτελεσματική», τόνισε η Ετιέν κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής ενημέρωσης από την Ουάσινγκτον.
«Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν αυτά τα μέτρα χαλαρώνουν: η Covid διασπείρεται, τα κρούσματα ανεβαίνουν, τα συστήματα υγείας μας υπερφορτώνονται και οι άνθρωποι πεθαίνουν», σημείωσε.
Ο Καναδάς συνεχίζει να καταγράφει σημαντική αύξηση στις μολύνσεις, σε πυκνοκατοικημένες επαρχίες, όπως το Οντάριο, όπως και σε εδάφη με λιγότερο πληθυσμό όπως το Γιούκον, σύμφωνα με τον PAHO.
Το Πουέρτο Ρίκο και η Κούβα ηγούνται των κρουσμάτων Covid-19 στην Καραϊβική, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκτόξευση του ιού, λένε οι διευθυντές του PAHO.
Τα κρούσματα επιταχύνονται ταχέως στη Γουιάνα, στην Αργεντινή και στην Κολομβία, όπου η εβδομαδιαία καταμέτρηση κρουσμάτων είναι πενταπλάσια σήμερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται πλέον στα όρια της χωρητικότητάς τους σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Στην Κεντρική Αμερική, η Γουατεμάλα καταγράφει σημαντική αύξηση στις μολύνσεις και η Κόστα Ρίκα ανακοινώνει κρούσματα ρεκόρ.
Αν και τα εμβόλια γίνονται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δεν αποτελούν βραχυπρόθεσμη λύση καθώς είναι σε έλλειψη, λέει η Ετιέν, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας.
Covid-19: Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν 7.957 νέα κρούσματα και 360 θανάτους
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7.957 νέα κρούσματα Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 2.432 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 4.847.489.
Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 360 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 111.895.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία, σε δική της ξεχωριστή καταμέτρηση, έχει ανακοινώσει περισσότερους από 250.000 θανάτους στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021.
Βρετανία: Σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών θα τους προσφερθεί μια τρίτη δόση εμβολίου το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους Times
Σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών στη Βρετανία θα τους προσφερθεί ένας τρίτος εμβολιασμός κατά της Covid-19 το φθινόπωρο σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί πλήρως η απειλή μολύνσεων του νέου κορονοϊού έως τα Χριστούγεννα, ανέφερε η εφημερίδα The Times.
Κλινικές δοκιμές δύο επιλογών βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την επίβλεψη του Κρις Γουίτι, του αρχίατρου της Αγγλίας, ανέφερε η εφημερίδα.
Η πρώτη περιλαμβάνει εμβόλια ειδικά τροποποιημένα για την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών. Η δεύτερη είναι για μια τρίτη δόση εμβολίου ενός από τα τρία που χρησιμοποιούνται ήδη: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ή Moderna, ανέφερε η εφημερίδα.
Συνολικά περισσότερα από 34,6 εκατομμύρια άτομα στη Βρετανία έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της κυβέρνησης.
Η Βρετανία, με πληθυσμό 67 εκατομμυρίων, έχει συνάψει συμφωνίες για πάνω από 510 εκατομμύρια δόσεις οκτώ διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid-19, μερικά από τα οποία παραμένουν στο στάδιο της ανάπτυξης.
Η Βρετανία θα αγοράσει 60 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ την περασμένη εβδομάδα, σε μια συμφωνία που υπερδιπλασιάζει τον εφοδιασμό της χώρας πριν από ένα πρόγραμμα ενισχυτικής δόσης αργότερα αυτό το έτος.
Η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer, ένα από τα τρία που χορηγούνται στη χώρα.
Ιταλία: 10.585 τα κρούσματα κορονοϊού, 267 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 10.585 περιστατικά κορονοϊού και 267 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 327.169 διαγνωστικά τεστ, το 3,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%, τα κρούσματα ήταν 9.116 και 305 οι θάνατοι.
Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 55 λιγότεροι ασθενείς, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 656 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, η πρώτη είναι η Λομβαρδία (1.557) και ακολουθούν η Καμπανία (1.447) με πρωτεύουσα την Νάπολη και η Απουλία (1.171) με κύρια πόλη το Μπάρι. Από την αρχή της πανδημίας Covid -19, τέλος, οι μολύνσεις στην Ιταλία είναι 4.070.400 και οι θάνατοι 122.005.
Ο ΠΟΥ θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κέντρο καταγραφής δεδομένων για την πρόληψη των επιδημιών στο Βερολίνο
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου πρόληψης και ανίχνευσης επιδημιών στο Βερολίνο.
“Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε τα κενά των παγκόσμιων συστημάτων πληροφοριών για τις πανδημίες και τις επιδημίες”, δήλωσε ο διευθυντής του Π.Ο.Υ. σε συνέντευξη Τύπου.
“Οι ιοί μετακινούνται γρήγορα, αλλά τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Διαθέτοντας καλές πληροφορίες, οι χώρες και οι κοινότητες μπορούν να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους κινδύνους”, πρόσθεσε.
Στην περίπτωση της Covid-19, οι πρώτες μολύνσεις αναφέρθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 στην κινεζική πόλη Ουχάν, ενώ η επιδημία κέρδιζε ήδη έδαφος. Οι διεθνείς ειδικοί στους οποίους ανέθεσε ο Π.Ο.Υ. να μελετήσουν την προέλευση του ιού συμφωνούν ότι η επιδημία μπορεί να είχε ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
“Είναι το σύστημα EIOS (η πλατφόρμα επιδημιολογικής επαγρύπνησης του Π.Ο.Υ.) που συνέλεξε τις πρώτες αναφορές για έναν νέο ιό στην Ουχάν, στην Κίνα, τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2019”, εξήγησε ο Τέντρος.
“Σκοπός μας είναι ο Κόμβος (Hub) του Π.Ο.Υ. να κάνει αυτή τη δουλειά να γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, παράγοντας καλύτερα δεδομένα και καλύτερες αναλύσεις”, είπε.
Με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ ετησίως από τη Γερμανία προς το παρόν, θα αποτελέσει τμήμα του Π.Ο.Υ. που εκτιμά πως θα είναι αναγκαία περισσότερα κεφάλαια.
Η πλατφόρμα, που θα έχει έδρα το Βερολίνο και θα ανοίξει αναμφίβολα τον Σεπτέμβριο, θα εργαστεί με εταίρους σε όλο τον κόσμο προκειμένου να “διαβλέψει, να προβλέψει, να ανιχνεύσει, να προετοιμαστεί και να απαντήσει στους κινδύνους της πανδημίας και της επιδημίας σε όλο τον κόσμο”, εξήγησε ο Π.Ο.Υ.
“Η πανδημία της Covid-19 μας έμαθε ότι μόνο μαζί μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πανδημίες και τις επιδημίες”, δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ.
“Ο νέος Κόμβος του Π.Ο.Υ. θα είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα της πρόληψης των πανδημιών, συνενώνοντας διάφορους κυβερνητικούς, πανεπιστημιακούς και ιδιωτικούς θεσμούς. Είμαι ευτυχής που ο Π.Ο.Υ. επέλεξε το Βερολίνο και καλώ εταίρους από όλο τον κόσμο να συνεισφέρουν” στο σχέδιο, είπε.
Νότια Κορέα: Αποτελεσματικότητα που φθάνει το 87% μετά την πρώτη δόση εμφάνισαν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer
Μια δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 της AstraZeneca και της Pfizer έχει 86,6% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με δεδομένα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Νότια Κορέα.
Τα δεδομένα από την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών έδειξαν ότι το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, ενώ εκείνο της AstraZeneca 86%.
Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότια Κορέα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε διάστημα δύο μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και περιέλαβε 521.133 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας , στα δεδομένα περιλαμβάνονταν 1.237 κρούσματα κορονοϊού και μόνο 29 ήταν από την κατηγορία των εμβολιασμένων.
“Αποδεικνύεται ότι και τα δύο εμβόλια παρέχουν μια υψηλή προστασία κατά της νόσου μετά την πρώτη δόση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα καθώς το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μετά την δεύτερη δόση”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Τα ευρήματα της Υπηρεσίας συμπίπτουν με τις προσπάθειες της Σεούλ να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καθώς οι πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ύπαρξη ζητημάτων ασφαλείας των εμβολίων αποθάρρυναν κάποιους πολίτες από το να εμβολιαστούν.
“Περίπου το 95% των ανθρώπων που πέθαναν από την covid-19 στη χώρα μας ήταν ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 60 ετών και τα εμβόλια θα μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση του Τύπου ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιούν Τάε-χο.
Σύμφωνα με τον Γιούν, η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες, περιλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, είναι “υπερβολικά μικρή” και στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες αυτές είναι ιάσιμες.
Η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 6,7% από τα 52 εκατομμύρια κατοίκων, αλλά έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να επιτύχει συλλογική ανοσία μέχρι τον Νοέμβριο.
Από σήμερα οι Νοτιοκορεάτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και δεν έχουν συμπτώματα θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την επιστροφή τους από ταξίδι στο εξωτερικό, ώστε να ενθαρρύνεται έτσι ο εμβολιασμός.
Η Υπηρεσία ανέφερε 676 νέα κρούσματα κορονοϊού μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 124.945, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.847.
Πηγή: ΑΠΕ, MEGA