Top

«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της Αριστοτέλους και το γλυπτό «METEORON»

Στόχος να προκύψει ένας σχεδιασμός που να αναδεικνύει τον χώρο ως ισχυρό τοπόσημο

Parallaxi
πράσινο-φως-για-την-ανάπλαση-της-αρι-547855
Parallaxi

Το «πράσινο φως» άναψε τα ξημερώματα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης όσον αφορά την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας και του άξονα της Αριστοτέλους, αλλά και για το γλυπτό έργο τέχνης με τίτλο «METEORON», το οποίο θα κοσμήσει τον χώρο πρασίνου απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το προσχέδιο ανάπλασης της Αριστοτέλους εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, χωρίς καμία αρνητική ψήφο και δέκα λευκά.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την πλατεία και τον άξονα της Αριστοτέλους, στόχος είναι να προκύψει ένας σχεδιασμός που να αναδεικνύει τον χώρο ως ισχυρό τοπόσημο και συγχρόνως να είναι εναρμονισμένος με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση του «METEORON» σε χώρο απέναντι από το δημαρχιακό μέγαρο. Το γλυπτό είναι ένα έργο του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου.

Η γλυπτική σύνθεση θα αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματιστές σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας, ενώ το έργο θα τοποθετηθεί σε μαρμάρινη βάση, σε σχέδιο του ίδιου του γλύπτη.

Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του θα είναι 1.40×1.40 μέτρα (μήκος – πλάτος) και το τελικό του ύψος μαζί με τη βάση θα είναι περίπου 10 – 11 μέτρα.

«Η Θεσσαλονίκη αξίζει και δικαιούται νέα τοπόσημα, σημεία με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον που θα αποτυπώνουν τη σύγχρονη δημιουργία των ανθρώπων της, σημεία που θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και θα γίνουν καλλιτεχνικά ερεθίσματα μέσα από την καθημερινότητα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επιφυλάξεις εξέφρασε για λογαριασμό της παράταξής του ο κ. Γάκης ο οποίος ωστόσο ψήφισε θετικά. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αφορά και το κομμάτι πάνω από την Εγνατία, ενώ χαρακτήρισε μεγάλη καινοτομία την πιθανότητα να ολοκληρώνονταν οι παρεμβάσεις από τη Μητροπόλεως έως και τη Λεωφόρο Νίκης.

Από την πλευρά του ο Γ. Ορφανός σημείωσε ότι ο διαγωνισμός θα είχε νόημα μόνο εάν περιλάμβανε και το τμήμα μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, κάνοντας λόγο για μία πρόταση έωλη.

Η Κ. Νοτοπούλου στην τοποθέτηση της για το θέμα σημείωσε ότι ο σχεδιασμός θα έπρεπε να εντάσσει την περιοχή μέχρι τις παρυφές της Άνω Πόλης, αφήνοντας αιχμές για την απόφαση του Κ. Ζέρβα να ακυρώσει τον σχεδιασμό του άξονα της Αγίας Σοφίας. Πλέον, περιμένει να δει, όπως τόνισε, πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση με υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και χωρίς να καταστρατηγηθεί ο δημόσιος ελεύθερος χώρος.

Ο Σ. Βούγιας σημείωσε από την πλευρά του ότι το συγκεκριμένο τμήμα για το οποίο θα προκηρυχθεί διαγωνισμός δεν επιδέχεται μεγάλων παρεμβάσεων, άρα θεωρεί ότι η μελέτη είναι ασύμφορη.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος στην τοποθέτηση του σημείωσε ότι προτεραιότητα στον σχεδιασμό έχει το όφελος των καταστημάτων και όχι των κατοίκων και ότι γίνεται με γνώμονα την τουριστικοποίηση της περιοχής και την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.

Από την πλευρά του ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε πώς μέσα από αυτή την εξέλιξη δίνεται η δυνατότητα για συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να διεκδικήσει η πόλη την επιστροφή των γλυπτών των Μαγεμένων.

Τέλος, ο Κ. Ξενόπουλος τόνισε ότι η μελέτη θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την υποβαθμισμένη περιοχή πάνω από την Εγνατία.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα