ΠΡΑΣΙΝΟΙ Αλληλεγγύη: Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να γίνει με τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο

Τα περισσότερα ΜΜΕ αποσιωπούν μια σημαντική είδηση, την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Parallaxi
πρασινοι-αλληλεγγύη-η-αντιμετώπιση-τ-560511
Parallaxi

Τα περισσότερα ΜΜΕ αποσιωπούν μια σημαντική είδηση, την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που θέτει κρίσιμα ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση.

Ήδη μας επισημαίνουν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο.

– Δεν μπορεί τα μέτρα για τα σύνορα να αυξάνουν τα προβλήματα των ευάλωτων ανθρώπων

«Όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις είναι σημαντικό οι αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη λήψη των όποιων μέτρων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση ταλαιπωρίας ευάλωτων ανθρώπων».

– Δεν επιτρέπεται αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου

«Όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα επιτήρησης των συνόρων και αποτροπής παράτυπων κυμάτων, αλλά πρέπει να αποφεύγουν την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη βία, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου πρέπει να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο. Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της Ε.Ε για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου. Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ έχει υποδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως προς το θέμα αυτό, ωστόσο η διάταξη αυτή επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής και διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χαρακτηρίζεται από ξαφνική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ».

– Δεν μπορεί να καταδικάζονται άτομα που ζητάνε άσυλο, ακόμα και αν εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια ενός κράτους (καταδίκη 17 ατόμων)

«Τα πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιαστούν χωρίς καθυστέρηση στις αρχές για να ζητήσουν άσυλο».

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας: Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα πρέπει να βασιστεί στην διαχείριση του προβλήματος ως ανθρωπιστική/προσφυγική κρίση αλλιώς θα βρεθούμε απομονωμένοι…

Όπως καταλήγει και η ανακοίνωση της UNHCR:

«Η Ελλάδα και άλλα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους. Απαιτούνται συνεχείς ευρωπαϊκοί πόροι, ικανότητα και αλληλεγγύη για την ενίσχυση της αντίδρασης της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρηθεί και να ενταθεί η διεθνής στήριξη προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα