Πράσινοι: Κήρυξη πολέμου κατά του περιβάλλοντος το νομοσχέδιο της Ν.Δ
Ζητούν επανεξέταση και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τη Δευτέρα.
Ανοικτή κήρυξη πολέμου στην προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος, θεωρούν οι Πράσινοι τις διατάξεις του νομοσχεδίου «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Και ζητούν ριζική επανεξέταση και αναβολή της ψήφισης στην Ολομέλεια, στηρίζουν τις αντιδράσεις των κινημάτων και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας 4.5 στο Σύνταγμα, 6 μμ.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ. την Παρασκευή 30.4 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και συζητείται με συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 & 5.5.
Ενδεικτικά, διατάξεις του νομοσχεδίου επιτρέπουν ρητά εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ΜΕΣΑ σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 ενώ άλλες ρυθμίσεις του προβλέπουν εξαίρεση κατεδάφισης για 30 (ακόμη) χρόνια των αυθαιρέτων σε δάση και ρέματα. Μια τέτοια χαριστική και σκανδαλώδης ρύθμιση έρχεται σε τόσο ευθεία αντίθεση με τη συνταγματική προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, ώστε καμιά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε τολμήσει να τη νομοθετήσει: ακόμη και ο συστηματικός κατεδαφιστής του περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου είχε εξαιρέσει από την «τακτοποίηση» του 2011-12 τα δασικά αυθαίρετα ενώ και οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν περιοριστεί να κλείσουν το μάτι στις «οικιστικές πυκνώσεις», που τελικά ακυρώθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές.
Αναλυτική τοποθέτηση των Πράσινων για το αρχικό σχέδιο είναι αναρτημένη στο https://prasinoi.eu/2020/04/10/eksygchronismos-peivallontikis-nomothesias-i-eskemeni-yponomefsi/
Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, όμως, δεν πλήττει μόνο το περιβάλλον αλλά και τη δημοκρατία:
Πολλές από τις διατάξεις του παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, κάτι που ίσως εξηγεί και την εμμονή της Ν.Δ. για ανατροπή του Άρθρου 24, σύμφωνα με το οποίο η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση του κράτους, και σε αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση. Η αναφορά του Κ. Χατζηδάκη στη Βουλή για τον ρόλο του ΣτΕ στην επεξεργασία των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων θυμίζει διαιτητή που σφυρίζει ανύπαρκτα πέναλτι με τη δικαιολογία ότι …υπάρχει και τερματοφύλακας.
Στην υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση είχε καταθέσει μόνο τα μισά από τα άρθρα του και αυτά σε ασφυκτικές προθεσμίες μόλις 14 ημερών μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού ενώ αρνήθηκε τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων για παράταση και ουσιαστικό διάλογο.
Η συγκέντρωση εκατοντάδων αποσπασματικών ρυθμίσεων σε ένα μόνο νομοσχέδιο, που επιλέγεται να ψηφιστεί μετά την καραντίνα, με συνοπτικές διαδικασίες σε Βουλή σχεδόν κλειστή, είναι το αντίθετο ακριβώς της καλής νομοθέτησης, της διαφάνειας και της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής που απαιτούν διεθνώς τα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος.
Είναι σαφές ότι (και) η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντιμετωπίζει δυστυχώς ιδεοληπτικά την προστασία του περιβάλλοντος, ως «εμπόδιο στην ανάπτυξη» και ως ενοχλητικό ανάχωμα στα αναχρονιστικά ρουσφέτια της. Δεν σκέφτεται καν ότι η διατήρηση των αυθαιρέτων σε ρέματα και δάση δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες τραγωδίες, όπως στη Μάνδρα και το Μάτι. Η διαφορά της με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι ότι παράλληλα φροντίζει να καλλιεργεί και «περιβαλλοντικό προφίλ», προσπαθώντας να συμβαδίσει με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις: αυτό το προφίλ προσπαθεί να προστατεύσει, επιχειρώντας να περάσει κραυγαλέα αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις κάτω από το ραντάρ της κοινωνίας.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενώνουν τη φωνή τους με αυτή των κινημάτων και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναβάλει, έστω και την τελευταία στιγμή, τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και να προχωρήσει στην επανεξέταση των διατάξεών του στο πνεύμα των προτάσεων των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Αυτές τις μέρες είναι κρίσιμο να ακουστούν οι φωνές υπεράσπισης του περιβάλλοντος όσο γίνεται δυνατότερα. Παράλληλα είναι απαραίτητο να υπάρξει και σοβαρό πολιτικό κόστος, κάτι που μόνο ένα ισχυρό αυτόνομο Πράσινο κόμμα μπορεί να πετύχει.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ:
Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των κινημάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Καλούν τους πολίτες να υπογράψουν ηλεκτρονικά το κοινό κείμενο διαμαρτυρίας των WWF-Greenpeace, καθώς και το αντίστοιχο κείμενο των δεκάδων περιβαλλοντικών κινήσεων.
Οργανώνουν ενημερωτική διαδικτυακή συζήτηση την Κυριακή 3.4, στις 7 μμ.
Συμμετέχουν στην κεντρική κινητοποίηση της Δευτέρας 4 Μαΐου, 6 μμ στο Σύνταγμα, όπου καλούν μέλη και φίλους να δώσουν το παρόν, με παράλληλη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.