Ελλάδα

Προεδρικό Μέγαρο: Ο Μητσοτάκης επέστρεψε τη διερευνητική εντολή

Αύριο το ραντεβού Τσίπρα - Σακελλαροπούλου

Parallaxi
προεδρικό-μέγαρο-ο-μητσοτάκης-επέστρ-1010884
Parallaxi

Ολοταχώς για τις νέες εκλογές, πιθανότατα την 25η Ιουνίου, οδεύει η χώρα. Ειδικότερα, στις 17:00 επέστρεψε την διερευνητική εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογώντας έτσι τις εξελίξεις.

Ακολούθησε επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το ραντεβού κλείστηκε για αύριο, Τρίτη 23/5.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είπε πει: «Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου».

Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε, ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο ότι πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής της παρέδωσε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Τασούλας ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα αποτελέσματα των εκλογών

Λίγο πριν από τις 11.30 το πρωί η ΠτΔ δέχτηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος την ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας τα αποτελέσματα προκύπτουν από ενσωμάτωση στο 99,7%, ωστόσο δεν αλλάζουν. Μαζί με τα ποσοστά των κομμάτων ο κ. Τασούλας έδωσε στην ΠτΔ και όλα τα ονόματα των βουλευτών που εκλέγονται στη νέα Βουλή. Νωρίτερα η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Σπανού διαβίβασε στον κ. Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα.

«Η ενημέρωση ήταν πλήρης, οι εκλογές κατά κοινή παραδοχή διεξάχθηκαν σε βάση ελεύθερης και ανόθευτης διαδικασίας», είπε.

Τα τελικά αποτελέσματα δίνουν πεντακομματική Βουλή, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής:

·       ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 40,79%

·       ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%

·       ΠΑΣΟΚ: 11,46%

·       ΚΚΕ: 7,23%

·       ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,45%

·       ΛΟΙΠΑ: 16%

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα