Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε έναν πυρηνικό πόλεμο»
Ο Λ. Τσούκαλης μιλάει για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας και για τις πιθανότητες ενός πυρηνικού πολέμου
Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου έκρουσε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στην αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο τονίζοντας ότι πρόκειται για «κίνηση υψηλού συμβολισμού».
«Ανοιχτή εμπλοκή της Δύσης»
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε ότι «υπάρχει πλέον ακόμη πιο άμεση, ανοιχτή εμπλοκή της Δύσης σε έναν πόλεμο που είναι τυπικά τουλάχιστον μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά που τα πολεμοφόδια, τα περισσότερα προέρχονται από τις δυτικές χώρες. Η υλική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες και οι κυρώσεις από τις δυτικές χώρες».
Με την παραδοχή ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, δεν είναι παρά μια τραγική κατάσταση και πως είναι το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, ο κ. Τσούκαλης προσέθεσε ότι «το δεύτερο μεγαλύτερο θύμα είναι η Ρωσία και για τις μεγάλες απώλειες ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και για τις υλικές καταστροφές, αλλά επίσης και για το γεγονός ότι η Ρωσία και ρωσικός λαός μπαίνουν σε μια απίστευτη καραντίνα με ευθύνη της ηγεσίας τους αναμφιβόλως». «Θα έλεγα ότι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος μέχρι τώρα είναι οι ίδιοι οι Ρώσοι» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, οι προοπτικές για ειρήνη δεν είναι μεγάλες αυτή τη στιγμή, εκτός αν γίνει μια μεγάλη ανατροπή, καθώς οι κόκκινες γραμμές των Ρώσων αλληλοεπικαλύπτονται με τις κόκκινες γραμμές των Ουκρανών.
«Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή ζητάει να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας και οι Ρώσοι έχουν ήδη προσαρτήσει αυτά τα εδάφη και τα έχουν κάνει επίσημη ρωσική κυριαρχία. Άρα ανάμεσα σε αυτά τα δύο δηλαδή, θα μπορούσα πιθανόν να φανταστώ κάποια προσωρινή εκεχειρία η οποία θα ημι-νομιμοποιεί μια ρωσική παρουσία σε ένα μέρος των εδαφών αυτών, αλλά δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και όσο η κατάσταση στον πόλεμο είναι έτσι όπως είναι σήμερα, δεν πρόκειται να προκύψει μια τέτοια ιστορία. Μου φαίνεται δύσκολο να φανταστώ πως οποιαδήποτε ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει πίσω την Κριμαία» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης.
Η σημερινή επίσημη θέση της δυτικής πλευράς όπως και η επίσημη θέση της ρωσικής πλευράς, δεν αφήνουν περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση, ήταν η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ σημείωσε ότι εντός της Δύσης υπάρχουν διαφορετικές φωνές, όπως για παράδειγμα, όσα είπε πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν, «ο οποίος έχει συνταχθεί πολύ περισσότερο στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, την απόλυτη, ξεκάθαρη και καλώς κάνει, αλλά προσθέτει ότι δεν μιλάμε για μια ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας, διότι αυτός δεν είναι ο σκοπός μας». «Δεν θα έλεγε το ίδιο πράγμα, ο οποιοσδήποτε ηγέτης της Πολωνίας ή των Βαλτικών χωρών ή ακόμα και οι περισσότεροι Αμερικανοί» σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.
Ο κίνδυνος για πυρηνικό πόλεμο
Απαντώντας κατά πόσο η Δύση έχει κλείσει την πόρτα στη Ρωσία οριστικά, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε «μερικοί ναι, όχι όλοι και νομίζω ότι το όχι όλοι περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι κυρίως της πάλαι ποτέ Δυτικής Ευρώπης, διότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι καλώς η κακώς πρέπει να συνυπάρξουν με τη Ρωσία, γιατί εκεί είναι και δεν πρόκειται να μετακομίσει, όπως επίσης αντιλαμβάνονται ότι ο ρωσικός στόλος είναι στην Κριμαία εδώ και μερικούς αιώνες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα».
Διασαφηνίζοντας τη θέση του, ο κ. Τσούκαλης τόνισε «δεν δικαιολογώ ούτε αυτή τη βαρβαρότητα, ούτε την εισβολή, αλλά από την άλλη να καταλαβαίνουμε και σε ποιο κόσμο ζούμε. Είναι επικίνδυνα τα πράγματα, διότι νομίζω ότι έχουμε φτάσει σήμερα πολύ πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε έναν κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Δηλαδή το πράγμα μπορεί να ξεφύγει».
Αναφερόμενος στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, δύο πράγματα ήρθαν ως επιβεβαίωση των εξελίξεων των τελευταίων χρόνων, που είναι από τη μια, η δυτική ενότητα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με αδιαπραγμάτευτη στάση έναντι της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι τόνοι που ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο έναντι της Κίνας. «Δηλαδή ένας ημι-θερμός πόλεμος ή δια αντιπροσώπων με τη Ρωσία και ένας ολοένα και εντεινόμενος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα. Εγώ δεν αισθάνομαι πολύ καλά με αυτά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Το αντίπαλο επιχείρημα, συμπλήρωσε, είναι «και τι θα κάνουμε δηλαδή; Θα μας απειλούν με πυρηνικά και εμείς θα υποχωρούμε; Όχι».
«Καλό είναι», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης, «να μπορέσεις να βρεις τη χρυσή τομή, την οποία δεν νομίζω ότι πολλοί θέλουν να τη βρουν».
Πηγή: ethnos.gr