Προειδοποίηση ΠΟΥ: Προετοιμαστείτε, η πανδημία δεν είναι η τελευταία
Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ' ανάγκη η χειρότερη
ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί γιατί η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι, παρά τη σοβαρότητα της πανδημίας της Covid-19, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε έναν χρόνο και έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια, είναι μια ένδειξη ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί «για το χειρότερο» σενάριο». «Είναι ένα σήμα συναγερμού», είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για φέτος.
«Αυτή η πανδημία ήταν πολύ σκληρή. Εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλον τον κόσμο και έπληξε κάθε γωνιά του πλανήτη, όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη η χειρότερη», προειδοποίησε ο γιατρός. Στη διάρκεια της καριέρας του ο Ράιαν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά θανατηφόρα παθογόνα. Αν και παραδέχτηκε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ εύκολα και σκοτώνει ανθρώπους, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ασθένειες». Θεωρεί κατά συνέπεια ότι ο κόσμος θα πρέπει «να προετοιμαστεί στο μέλλον για κάτι που θα είναι ίσως ακόμη χειρότερο».
Ο σύμβουλος στον ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ εκτίμησε ότι παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγώνα κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μελλοντικές πανδημίες. «Βρισκόμαστε στο δεύτερο και το τρίτο κύμα του ιού αυτού και ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και ικανοί να τα διαχειριστούμε», τόνισε. «Μολονότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, δεν είμαστε παντελώς έτοιμοι για τη σημερινή πανδημία και, ακόμα λιγότερο, για την επόμενη», επέμεινε.
Νότια Αφρική: Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και ακύρωση όλων των εκδηλώσεων
Μια σειρά πολύ αυστηρών μέτρων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας της Covid-19, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα αυτή ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.
Μεταξύ άλλων, θα απαγορευτεί από τα μεσάνυχτα απόψε η πώληση αλκοόλ σε όλη τη χώρα. Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω τροχαίων ατυχημάτων ή λόγω βιαιοπραγιών –κυρίως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας– που οφείλονται στη μέθη του δράστη, εξήγησε ο Ραμαφόζα στο τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι το σύστημα υγείας έχει φτάσει στα όριά του, οι ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές είναι ήδη γεμάτες και παρατηρείται έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Η χώρα περνάει άμεσα στο «επίπεδο 3» του συναγερμού, από το «επίπεδο 1» όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, με τους παραβάτες να κινδυνεύουν με βαρύ πρόστιμο ή ακόμη και φυλάκιση 6 μηνών. Επίσης, επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ τις υπόλοιπες ώρες θα λειτουργούν μόνο οι απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες.
Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Οι χώροι ψυχαγωγίας, όπως οι παραλίες και τα πάρκα στις περιοχές όπου παρουσιάζει έξαρση ο νέος κορονοϊός, θα κλείσουν μέχρι νεωτέρας και παράλληλα θα ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν, σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
«Πρέπει να επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη, για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε αυτό το νέο κύμα μολύνσεων», τόνισε ο πρόεδρος.
Η αύξηση των λοιμώξεων πιστεύεται ότι οφείλεται στην παραλλαγή του SARS-CoV-2 που έχει παρατηρηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία φαίνεται ότι έχει γίνει η επικρατούσα στη χώρα.
Ιορδανία-κορωνοϊός: Θα λάβει ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου από τον Ιανουάριο
Η Ιορδανία ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε επειγόντως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, προσθέτοντας ότι συμβάσεις με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονταν στη διαδικασία υπογραφής.
Η Ιορδανία παρήγγειλε ένα εκατομμύριο δόσεις του αμερικανο-γερμανικού εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού, η πρώτη παράδοση του οποίου αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Το βασίλειο έχει καταγράψει 289.748 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 3.778 θανάτων, και βρίσκεται αντιμέτωπο με αύξηση του αριθμού των ημερήσιων μολύνσεων.
“Η Ιορδανία θα λάβει κατά τη διάρκεια αρκετών παραδόσεων ένα εκατομμύριο εμβόλια των Pfizer-BioNTech από τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο υπουργός Ναζίρ Ομπέιντατ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για αυτές τις αρκετές παραδόσεις.
Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfzizer-BioNTech χρειάζονται για κάθε άτομο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η χώρα προσπαθεί να κάνει το εμβόλιο προσβάσιμο στο 20% και πλέον του πληθυσμού της των 11 εκατομμυρίων κατοίκων — ή σε σχεδόν “2,2 εκατομμύρια ανθρώπους”.
Η Ιορδανία ανακοίνωσε στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ενέκρινε επειγόντως το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, προσθέτοντας ότι συμβάσεις με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονταν στη διαδικασία υπογραφής.
Το Αμάν εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα μια ιστοσελίδα για την εγγραφή πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του ιού (ειδικότερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας), είτε είναι άνω των 60 ετών ή πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
Οι αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Χαντάντ γιατί δημοσίευσε ένα άρθρο στο διαδίκτυο βεβαιώνοντας ότι το εμβόλιο είχε ήδη φτάσει στη χώρα και ότι χορηγείτο σε αξιωματούχους.
Κατηγορείται ότι “έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, προκάλεσε στάση και διατάραξη της δημόσιας τάξης”, δήλωσε δικαστική πηγή προσθέτοντας ότι ο Χαντάντ θα παραμείνει υπό κράτηση για 15 ημέρες εν αναμονή της δίκης του.
Ισραήλ: Ταχύτατοι ρυθμοί εμβολιασμών, τρίτο lockdown και ελπίδες εξόδου από την πανδημία με το βλέμμα στις εκλογές του Μαρτίου
Το Ισραήλ ξεκίνησε την Κυριακή αυτό που αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα είναι το τελευταίο lockdown κατά του κορονοϊού, καθώς οι αρχές εντείνουν τους εμβολιασμούς με τέτοιους ρυθμούς που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι μπορεί να επιτρέψουν την έξοδο από την πανδημία τον Φεβρουάριο.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκλογή του Νετανιάχου μετά από σειρά λαθών μεταξύ άλλων, την άρση ενός πρώτου lockdown, μια πρόωρη κήρυξη νίκης τον Μάιο, την αλλοπρόσαλλη επιβολή περιορισμών και αργόσυρτα μέτρα οικονομικής ανακούφισης.
Από το ξεκίνημα των εμβολιασμών, μια εβδομάδα πριν από την έναρξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση χθες, Κυριακή, το κεντρικό σύστημα υγείας του Ισραήλ έχει χορηγήσει 280.000 δόσεις του εμβολίου, στον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως.
Οι αρχές εξετάζουν το άνοιγμα σταθμών εμβολιασμού που θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Ο Νετανιάχου θέλει ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών να διπλασιαστεί σε 150.000 δόσεις μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Αυτό θα επέτρεπε, έως τα τέλη Ιανουαρίου, την χορήγηση του εμβολίου τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης δόσης σε ηλικιωμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες που αποτελούν το ένα τέταρτο των 9 εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ και αντιπροσωπεύσουν το 95% των θανάτων της Covid-19 στη χώρα.
«Μόλις τελειώσουμε με αυτό το στάδιο… μπορούμε να βγούμε από την πανδημία του κορονοϊού, να ανοίξουμε την οικονομία και να κάνουμε πράγματα που καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική ομιλία.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος στις εκλογές της 23ης Μαρτίου, που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού, την περασμένη εβδομάδα.
Μια δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή έδειξε ότι το 40,8% των πολιτών αξιολογεί την κυβέρνηση ως επί το πλείστον θετικά στους χειρισμούς της στις ιατρικές πτυχές της κρίσης, ενώ το 32,2% την κρίνει αρνητικά. Όσον αφορά τις οικονομικές πτυχές, το 52,8% έχει αρνητική άποψη και μόλις το 19,7% θετική.
Το lockdown που άρχισε χθες – το τρίτο της χώρας – θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες και στοχεύει στη μείωση της μετάδοσης του ιού που διπλασιάζεται επί του παρόντος σε μια κλίμακα ανά δύο εβδομάδες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Τα εμβόλια σημαίνουν πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι το τελευταίο μας lockdown», δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού η Σαρόν Αρλόϊ Πράις, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών δημόσιας υγείας του υπουργείου.
Το εβραϊκό κράτος έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 400.000 κρούσματα της Covid-19 και 3.210 θανάτους εξαιτίας της νόσου.
Γαλλία: Αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με νέο κορωνοϊό
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.960 νέα κρούσματα, ένας αριθμός μικρότερος των 8.822 χθες Κυριακή και των 3.093 του Σαββάτου.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται σήμερα στη Γαλλία, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και κορυφαίοι υπουργοί του ετοιμάζονται να επανεξετάσουν αύριο την υγειονομική κατάσταση, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων που ενέτεινε τους φόβους για ένα τρίτο λοκντάνουν στη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία για τη νόσο Covid-19 αυξήθηκε κατά 25 σήμερα, στους 24.678, ενώ οι ασθενείς με νέο κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο σημαντικότερος δείκτης της ικανότητας του συστήματος υγείας να διαχειριστεί την πανδημία, αυξήθηκε κατά 44, στους 2.703.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.960 νέα κρούσματα, ένας αριθμός μικρότερος των 8.822 χθες Κυριακή και των 3.093 του Σαββάτου.
Ο απολογισμός των μολύνσεων είναι μικρότερος τη Δευτέρα, καθώς διεξάγονται λιγότερα τεστ την Κυριακή.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από Covid-19 στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 363, στους 63.109, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τους 175 χθες Κυριακή.
Το σύνολο των μολύνσεων στη Γαλλία ανέρχεται τώρα σε 2.562.646, το πέμπτο υψηλότερο παγκοσμίως.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανησυχεί για τον πόλεμο στη χώρα του, την Αιθιοπία
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την “επιδεινούμενη” πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση στην Αιθιοπία, σε ένα πολύ σπάνιο και πολύ προσωπικό δημόσιο σχόλιο για τον εν εξελίξει πόλεμο στη χώρα καταγωγής του, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου της χρονιάς που παραχώρησε. “Εκτός από την Covid, το 2020 ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα, γιατί η χώρα μου αντιμετωπίζει δυσκολίες”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι “ο πόλεμος, ο καταστροφικός πόλεμος” διεξάγεται στην περιοχή από την οποία κατάγεται, το Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας ‘Αμπι ‘Αχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό να επιτεθεί στις δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνά την περιοχή και αψηφούσε την αρχή του επί μήνες.
Οι μάχες ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και η πρόσβαση εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.
“Έχω πολλά μέλη της οικογένειάς μου (στο Τιγκράι) συμπεριλαμβανομένου του μικρότερου αδερφού μου και δεν ξέρω πού βρίσκονται. Δεν έχω επικοινωνήσει μαζί τους γιατί δεν υπάρχει επικοινωνία”, είπε ο γενικός διευθυντής εμφανώς συγκινημένος.
“Σαν να μην ήταν αρκετή η Covid, έχω και αυτόν τον προσωπικό πόνο. Ανησυχώ για τη χώρα μου. Και φυσικά ο μικρότερος αδερφός μου και τα μέλη της οικογένειάς μου είναι μέλη της κοινωνίας αυτής και ανησυχώ για όλη τη χώρα, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει”, είπε.
«Είμαι με την πλευρά της ειρήνης» Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας τον είχε κατηγορήσει στα μέσα Νοεμβρίου ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της περιοχής του. Ο Τέντρος διετέλεσε υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 στην κυβέρνηση του Μέλες Ζενάουι, ιστορικού ηγέτη του TPLF, τότε πανίσχυρου κόμματος και κατόχου όλων των μοχλών εξουσίας στην Αντίς Αμπέμπα.
“Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι αλήθεια και πρέπει να πω ότι είμαι μόνο από τη μία πλευρά, αυτήν της ειρήνης”, είχε απαντήσει με μήνυμα στο Twitter ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ωστόσο, ο Τέντρος θέλησε να τελειώσει τη συνέντευξη με μια πιο θετική νότα και μίλησε για τη γέννηση της εγγονής του πριν από δύο μήνες.
“Αν και ανησυχώ για την εγγονή μου βλέποντας αυτές τις δύο δύσκολες καταστάσεις, την ίδια στιγμή όταν την κοιτάζω βλέπω την ελπίδα”, είπε.
ΑΠΕ