Προειδοποίηση Πούτιν: «Η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος»- Δραματική η κατάσταση στη Χερσώνα

Ποια η κατάσταση ανά τις ουκρανικές περιοχές και άλλες πληροφορίες.

Parallaxi
προειδοποίηση-πούτιν-η-ουκρανία-κιν-891491
Parallaxi

Στο Κίεβο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και οι εκρήξεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι συνεχείς. 

Εκρήξεις ακουστηκαν και στην πολη Μπρόβαρι, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, μια τεράστια ρωσική τεθωρακισμένη πομπή παραμένει ακινητοποιημένη στα περίχωρα.

Νωρίτερα μάλιστα, έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρικό νοσοκομείο με 670 τροφίμους στην πόλη Μποροντιάνκα, δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιέβου.

«Δεν ξέρουμε πώς να απεγκλωβίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε» δήλωσε ο ίδιος.

Στο Ντνίπρο, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν ένα τρένο για να φύγουν προς τα δυτικά και να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς

Πρώτα η αναμονή, μετά οχλαγωγία, αποχαιρετισμοί: χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν την πόλη όπου, σύμφωνα με τα επίσημα τηλεοπτικά κανάλια, η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα περιμένουν να γίνει το Ντνίπρο “το επόμενο Χαρκίβ”, η πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, που βομβαρδίζεται από την αρχή του πολέμου.

Εκτός από τους κατοίκους του Ντνίπρο, υπάρχουν πολλοί από το Χαρκίβ και τη Ζαπορίζια που ελπίζουν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο. Καθώς οι θέσεις συμπληρώνονται γρήγορα, ορισμένοι περιμένουν εδώ και μέρες.

Οι άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, από 18 έως 60 ετών, δεν επιτρέπεται να φύγουν, όμως πολλοί πηγαίνουν για να αποχαιρετίσουν τις μητέρες, τις συζύγους και τα παιδιά τους. Οικογένειες που δεν ξέρουν πότε και πού θα ξαναϊδωθούν μοιράζονται ένα ζεστό τσάι μέσα στο κρύο, ενώ πέφτουν χοντρές νιφάδες χιονιού.

“Στέλνουμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας στο Λβιβ, ίσως και μακρύτερα κι εμείς μένουμε εδώ. Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί, όμως η κατάσταση είναι φρικτή”, είπε ο Αντρέι Κιριτσένκο, 40 ετών, οικοδόμος από το Χαρκίβ.

Το προσωπικό του σταθμού δηλώνει ότι δεν έχει καμία πληροφορία για την άφιξη των τρένων, ούτε για τον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ελπίζουν να πάνε στο Λβιβ.

Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει, ούτε πού πηγαίνουν τα τρένα, είπε ένας εθελοντής. “Μπορεί στο Λβιβ, μπορεί στο Ούζχοροντ, στα σύνορα με τη Σλοβακία. Ξέρουμε μόνο ότι πηγαίνουν δυτικά”.

“Δεν μ’ ενδιαφέρει πού θα βρεθεί η οικογένειά μου, αρκεί να είναι μακριά από το Χαρκίβ”, δηλώνει ο Νικόλα Κιριτσένκοϊ, 44 ετών, οδηγός, που σκοπεύει να επιστρέψει στην πόλη του όταν οι δικοί του επιβιβαστούν στο τρένο. Οι ηλικιωμένοι γονείς του δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και έμειναν στο Χαρκίβ. “Παντού υπάρχουν ρουκέτες που δεν έχουν εκραγεί. Μείναμε σχεδόν για μία εβδομάδα στο υπόγειο και νόμιζα ότι θα σταματούσε, όμως οι επιθέσεις συνεχίστηκαν”, πρόσθεσε.

Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιβατών, ο δήμος ανακοίνωσε ότι θα στήσει έναν ειδικό φράχτη για να προστατευθεί το πλήθος. Ο δήμαρχος Μπόρις Φιλάτοφ κάλεσε τους άνδρες που συνωστίζονται για να αποχαιρετίσουν τις οικογένειές τους να μην πλησιάζουν τις αποβάθρες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία και άλλοι τόσοι είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Συνεχίζεται το Ρωσικό σφυροκόπημα στην Μαριούπολη

Από τις έξι το απόγευμα η Μαριούπολη βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφότου αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Δραματική η κατάσταση στην Χερσώνα-Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Χάρκοβο

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στην Χερσώνα , με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν βρίσκονται πλέον μέσα στην πόλη του ουκρανικού νότου και τον δήμαρχο να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα.

«Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», είπε ο Ιγκόρ Κολικάγεφ στο CNN.

«Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός ηττήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει, οπότε δεν υπάρχουν όπλα. Έχουν υποχωρήσει προς την πόλη Νικολάεφ», συνέχισε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα είναι παντού», τόνισε ο ίδιος.

Όσον αφορά στο Χάρκοβο, η  βρετανική υπηρεσία πληροφοριών τόνισε ότι η πόλη περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.

Τέλος στην Οδησσό,οι δυνάμεις της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από τα ρωσικά πλοία, σύμφωνα με σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, ενώ στους δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα

Ζελένσκι: Βγείτε στους δρόμους 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί πολίτες και στρατό να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να μην καταλήξει η χώρα στον εχθρό.

Παρακάτω το νέο μήνυμα του προέδρου:

«Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία. Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πιστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».

«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω. Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη. Σε όλους όσους μπορούν να μας ακούσουν, που η μνήμη τους δεν έχει σβήσει από την προπαγάνδα, που δεν τους έκλεισε τα μάτια ο φόβος, που η ψυχή τους δεν παραμορφώθηκε από τον κυνισμό — Πολέμησε. Παλέψτε για τα δικαιώματά σας! Για την ελευθερία σας, για την Ουκρανία! Μαζί με την Χερσώνα, μαζί με το Μπερντιάνσκ, μαζί με το Κίεβο και όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές πόλεις που εκτιμούν τη ζωή και δεν φοβούνται τίποτα.

Ξέρω ότι πολλοί από εσάς πιστέψατε ότι η Ουκρανία σας μισεί. Υποτίθεται ότι θα σας επιτεθεί. Υποτίθεται ότι θα σας καταστρέψει. Οι ψεύτες στη ρωσική τηλεόραση μιλούν γι’ αυτό κάθε μέρα. Ψεύτες. Είναι δουλειά τους να σου λένε ψέματα κάθε μέρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το πεπρωμένο σου.

Σας είπαν ότι καταστρέφουμε πόλεις. Κοιτάξτε το Χάρκοβο. Το Τσερνίβιν… Μας σκότωναν. Σκότωναν παιδιά. Το έκαναν μπροστά στα μάτια σας. Προστάτευστε τον εαυτό σας! Διαφορετικά, θα πάρει και τη ζωή σας. Τα σπίτια σας».

Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν, χωρίς αποδείξεις, ότι η Ουκρανία πλησιάζει στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών»

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο.

Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να γίνει ξανά μέλος του κλειστού κλαμπ των χωρών με πυρηνικά οπλοστάσια. Εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα το 1994, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Λίγο πριν διατάξει την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σε ομιλία του πως το Κίεβο αξιοποιεί σοβιετική τεχνογνωσία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε πως θεωρούσε ότι προετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό.

Στόχος της εισβολής, κατά τον κ. Πούτιν, είναι να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία, καθώς και να εμποδιστεί η ένταξή της στο NATO. Η Δύση, που απορρίπτει συλλήβδην το σκεπτικό του ενοίκου του Κρεμλίνου, αντέδρασε επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα και προσφέροντας στρατιωτική και άλλη βοήθεια στο Κίεβο.

Η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος

O Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να πάψει να υπάρχει ως κράτος αν οι Αρχές στο Κίεβο δεν αλλάξουν πολιτική.

«Οι σημερινές (σ.σ. ουκρανικές) Αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη του ουκρανικού κράτους. Και αν συμβεί αυτό, θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη», διεμήνυσε ο ένοικος του Κρεμλίνου.

“Επιτακτική ανάγκη” να εκκενωθεί η Μαριούπολη, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Είναι “επιτακτική ανάγκη” να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, η ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό και τους συμμάχους του επειδή η ανθρωπιστική κατάσταση είναι “καταστροφική”, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF).

“Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα”, είπε ο Λοράν Λιγκοζάτ, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

“Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια”, είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διέθεταν προσωπικό σε αυτό το λιμάνι των 450.000 κατοίκων πριν από τη ρωσική εισβολή, την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ακόμη ομάδες τους εκεί, αλλά είναι μπλοκαρισμένες εδώ και αρκετές ημέρες.

Έπειτα από πολυήμερο βομβαρδισμό, η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί ότι προχωρά σε κατάπαυση του πυρός και ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να φύγουν οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη και τη γειτονική Βολνοβάχα, που επίσης πολιορκείται. Όμως στη συνέχεια οι Ουκρανοί ανέβαλαν την εκκένωση, λέγοντας ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται από τους Ρώσους, κάτι που οι τελευταίοι διέψευσαν.

“Εδώ και αρκετές ημέρες, απλούστατα τίποτα δεν μπαίνει και δεν βγαίνει από την πόλη”, είπε ο Λιγκοζάτ, καλώντας όλες τις εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν στους πολίτες να φύγουν.

“Είναι επιτακτική ανάγκη, αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος, που θα έπρεπε να υπάρχει σήμερα αλλά δεν άνοιξε επειδή δεν τηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός, να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες, οι γυναίκες και τα παιδιά, να φύγουν από την πόλη”, επέμεινε.

Σήμερα η συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν: Το θα ζητήσει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Βαλντίμιρ Πούτιν θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε ότι οι δυο πρόεδροι θα επικοινωνήσουν την Κυριακή. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν η Τουρκία παραμένει πρόθυμη να φιλοξενήσει συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματικών, ενώ κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.

«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: Τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που έχει με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Γι’αυτό είναι δεταθειμένη να φιλοξενήσει συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας».

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας την Παρασκευή, εμφανίστηκε αισιόδοξος οι ομόλογοί του από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα μπορούσαν να βρεθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια στις 11-13 Μαρτίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα