Επικαιρότητα

«Προεκλογική» η άτυπη παράταση της σύμβασης για τα κυλικεία του Πνευματικού Κέντρου Τούμπας;

Σε εκκρεμότητα ο ανοιχτός διαγωνισμός, παρότι η μίσθωση έχει λήξει εδώ και μήνες.    

Φίλιππος Δεργιαδές
προεκλογική-η-άτυπη-παράταση-της-σύ-972097
Φίλιππος Δεργιαδές

Ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις, σχετικά με τη λειτουργία των δύο κυλικείων στην πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, θέτουν κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας από το δήμο Θεσσαλονίκης, να αποσαφηνίσει το καθεστώς λειτουργίας τους, καθώς η σύμβαση για την εκμίσθωση τους, έχει λήξει από το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το γεγονός ότι η σύμβαση για τη μίσθωση των κυλικείων έχει λήξη, οι ενοικιαστές, που εκμεταλλεύονται τα κυλικεία, οφείλουν ένα σημαντικό ποσό στο δήμο, από ενοίκια, που αγγίζει τις 50.000. Το θέμα μάλιστα πρόσφατα απασχόλησε και το δημοτικό συμβούλιο, με παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων που ζήτησαν ενημέρωση για την εκκρεμότητα, διότι ο δήμος μετά τη λήξη της μίσθωσης, θα πρέπει να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό και να διεκδικήσει προσφορές για την εκμετάλλευσης τους.

Να σημειώσουμε μάλιστα, ότι υπήρξαν και επιστολές από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της εστίασης, για να προχωρήσει ο ανοιχτός διαγωνισμός για την παραχώρηση των δύο κυλικείων, στην ώρα μάλιστα που ο ίδιος ο δήμος δρομολόγησε τις διαδικασίες παραχώρησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καλώντας την τοπική κοινότητα να πάρει αποφάσεις.

Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, το Τμήμα Προσόδων του δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησε από το κοινοτικό συμβούλιο της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας να γνωμοδοτήσει σχετικά, βάσει του άρθρου 83 του νόμου 3852/2010.

Στις 20/9/2022, το κοινοτικό συμβούλιο της Δ Δημοτικής Κοινότητας συνεδρίασε επί της «υπ’ αριθ. 251328/08-09-2022 εισήγησης της Δ/νσης Δημοτικών Προσόδων & Πόρων» με θέμα «Γνωμοδότηση επί της εισήγησης της Δ/νσης Δημοτικών Προσόδων & Πόρων για την εκμίσθωση των δύο κυλικείων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πλατείας Μικρασιατικού & Θρακικού Ελληνισμού» και αποφάσισε ομόφωνα ότι «γνωμοδοτεί θετικά επί της εισήγησης για την εκμίσθωση των δύο κυλικείων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πλατείας Μικρασιατικού & Θρακικού Ελληνισμού».

Ωστόσο έκτοτε, το θέμα έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα και τίθεται το ερώτημα, αν τελικά ο δήμος, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, προχωρήσει σε άτυπη παραχώρηση του χώρου και απόσβεση των χρεών.

Όπως επιβεβαίωσε στην Parallaxi, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Ζήσης, «ο δήμος μας ειδοποίησε ότι έληξε η σύμβαση και πως πρέπει να γνωμοδοτήσουμε και εμείς συμφωνήσαμε για την εκμίσθωση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».

«Το χρέος έχει ρυθμιστεί, πάμε για την δημοπράτηση»  

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με την λήξη της σύμβασης, όσο και με τα υφιστάμενα χρέη και πως σύντομα θα αναζητηθεί λύση και για την δημοπράτηση των κυλικείων.

Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Δημητριάδης, είναι από τα θέματα που ως νέος αρμόδιος αντιδήμαρχος, παρέλαβε και προσπαθεί να διευθετήσει και πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μη γίνει κανονικά ο διαγωνισμός.

«Το χρέος έχει ρυθμιστεί και διακανονιστεί και πληρώνεται κανονικά ενώ εξετάζουμε όλα τα δεδομένα για να προχωρήσουμε στην δημοπράτηση» τονίζει και αναφέρει ότι για το διαγωνισμό θα πρέπει υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Πάντως οι αντιδρώντες περίοικοι, θεωρούν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης παράτυπα διαιωνίζει μία αντισυμβατική κατάσταση και έχει προχωρήσει σε μία σιωπηρή παράταση της σύμβασης, ενώ θέτουν και θέμα αισθητικής, ζητώντας την αναβάθμιση των δύο κυλικείων με «απομάκρυνση των πλαστικών καρεκλών».

Πέρα πάντως από τα κυλικεία της «Πλατείας Μικρασιατικού & Θρακικού Ελληνισμού», χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση και το πράσινο του χώρου, καθώς σε πολλά σημεία του έχει εξαφανιστεί τελείως. Μάλιστα αν συνεχιστεί αυτή η αμέλεια για το πράσινο, η πλατεία σε λίγο θα θυμίζει την παλιά αλάνα της Τούμπας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα