Ελλάδα

Προφυλλίδης: Έχουμε έναν σιδηρόδρομο το 2023, που είχαν οι άλλες χώρες το 1960

Κόλαφος οι ατάκες του καθηγητή και μέλους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων

Parallaxi
προφυλλίδης-έχουμε-έναν-σιδηρόδρομο-973252
Parallaxi

Πιάνει δουλειά η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που θα επιχειρήσει να ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη την ώρα που νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και για τα μοιραία λάθη που φέρεται πως έκανε ο σταθμάρχης Λάρισας.

«Εχουμε έναν σιδηρόδρομο το 2023, που είχαν οι άλλες χώρες το 1960», είπε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βασίλης Προφυλλίδης, μιλώντας στο MEGA, για το τι θα αναζητήσει η επιτροπή.

«Δεν μπορώ να μπω στην ουσία της υπόθεσης γιατί τώρα αρχίζουμε και την διερευνούμε. Η ιδιότητα μου όμως ως πανεπιστημιακός καθηγητής, μου επιβάλει να διερευνήσουμε κάθε λεπτομέρεια ώστε να διακριβωθεί πλήρως το τι συνέβη και να αποτυπωθούν και αποκαλυφθούν τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Οτιδήποτε έχει μερίδιο συμμετοχής στην τραγωδία», ανέφερε αρχικά.

«Ενώ ξοδεύονται τα κονδύλια που ξοδεύονται, έχουμε έναν σιδηρόδρομο το 2023, που είχαν οι άλλες χώρες το 1960. Δεν είχε φωτεινή σηματοδότηση, δεν είχε κεντρικό έλεγχο της ασφάλειας, το ETCS, σύμφωνα με το οποίο εάν για οποιονδήποτε λόγο ένας συρμός δεν πειθαρχήσει στον κανονισμό ασφαλείας – όρια ταχύτητας κτλ – ακινητοποιείται αυτόματα. Οτιδήποτε έχει συμβάλει στο να γίνει αυτή η τραγωδία θα διερευνηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Προφυλλίδης.

Αναφορικά με την αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» τόνισε πως, «θα με πάτε 30χρόνια πίσω. Όταν οι ευρωπαϊκές επιτροπές αποφάσισαν να σπάσουν τον ενιαίο σιδηρόδρομο σε κομμάτια και όταν κάναμε τον διαχωρισμό χωρίς να υπάρχει η αμοιβαία συνεννόηση ότι αυτοί που διαχειρίζονται τις γραμμές και τα τρένα να μην έχουν έναν διαρκή δίαυλο επικοινωνίας; Το σύστημα στηρίζεται στην αλληλεπίδραση εδάφους – κινουμένου οχήματος. Άρα υπάρχουν αισθητήρες και το έδαφος και στο κινούμενο όχημα, προφανώς πρέπει να υπάρχει συμβατότητα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα