Πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.700 επαγγελματιών υγείας
Για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών
Επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν παιδιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών και την πρώιμη παρέμβαση. Σύμφωνα με ευρήματα επιστημονικών ερευνών 1 στα 5 παιδιά (0-18 ετών) θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας, ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών δεν αναφέρεται ποτέ στις υπηρεσίες προστασίας, στο 90% των περιπτώσεων ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται από τον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.700 επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν παιδιά
Οι συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία Covid-19 στις ζωές των οικογενειών, τόσο της χώρας μας όσο και παγκοσμίως, οδήγησαν στην αύξηση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης και ταυτόχρονα της μείωσης της αναφοράς τους. Με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων και την ασφάλεια ευάλωτων παιδιών, μέσα από προγράμματα για την έγκαιρη αναγνώριση, από δημοσίους λειτουργούς, περιστατικών με υποψία σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και την αφύπνιση της κοινωνίας για το φαινόμενο και τους τρόπους πρόληψης και πρώιμης παρέμβασης, υλοποιήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα επιμόρφωσης επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας από το Σωματείο Eliza, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και με την υποστήριξη της Goldman Sachs Gives.
Οι επιμορφώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και εκπονήθηκαν με επιστημονικούς υπεύθυνους: Τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ και το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Στη διαμόρφωση του προγράμματος συνέβαλαν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Dartmouth College και Yale University.
Συνολικά έλαβαν χώρα 6 επιμορφωτικά σεμινάρια, καθώς και 6 κλινικά φροντιστήρια, μέσα από τα οποία εκπαιδεύθηκαν 1.700 ιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές και ειδικευόμενοι. Στο συντονισμό των επιμορφωτικών σεμιναρίων συμμετείχαν πανεπιστημιακές παιδιατρικές κλινικές της Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας και Λάρισας. Οι βασικές θεματικές που παρουσιάστηκαν στα σεμινάρια είχαν ως εξής:
- Βέλτιστες πρακτικές στη συνέντευξη: «Πώς να μιλήσω με το παιδί και την οικογένεια»
- Σημεία κλειδί στην κλινική εξέταση του παιδιού με υποψία σεξουαλικής κακοποίησης
- Ο ιατρός αντιμέτωπος με ευρήματα σεξουαλικής κακοποίησης: αξιολόγηση και διερεύνηση
- H ιατροδικαστική εκτίμηση μετά την αναφορά
Νομικά ζητήματα προστασίας του παιδιού με υποψία σεξουαλικής κακοποίησης : Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας.
Επίσης, συμπεριλάμβαναν έναν κλινικό αλγόριθμο για την όσο το δυνατόν πιο προτυποποιημένη διαδικασία διαχείρισης υπόπτων περιστατικών. Κάθε εκπαίδευση ολοκληρωνόταν με ένα κλινικό φροντιστήριο, στο οποίο όλοι είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με βάση πραγματικά περιστατικά, αποκομίζοντας πρακτική καθοδήγηση και τεχνογνωσία που θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα καθημερινή κλινική πράξη.
«Η προστασία των βρεφών και παιδιών από κάθε μορφή κακομεταχείρισης είναι ευθύνη όλων μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε κακοποιημένο παιδί, μπορεί να σωθεί, μπορεί να θεραπεύσει το τραύμα του, αρκεί να βρεθεί έστω και ένας υποστηρικτικός ενήλικας που θα το «ακούσει» και θα το προστατεύσει», αναφέρει η ιδρύτρια και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eliza, Μαρίνα Καρέλλα.
Δείτε επίσης: