Top

H προκλητική ρητορική της κ. Ζαχάροβα και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Τι ακριβώς είπε η ίδια και ποιες αντιδράσεις ξεσήκωσαν τα λόγια της.

Parallaxi
h-προκλητική-ρητορική-της-κ-ζαχάροβα-κα-891868
Parallaxi

Για μια «άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία» που έχει ως σκοπό την δυσφήμιση της Ρωσίας, κατηγόρησε την Ελλάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα σε νέες δηλώσεις της.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης αναφέρει επίσης ότι η Αθήνα «είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορίκη κληρονομιά», και ελπίζει οι δεσμοί που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία «θα αντέξουν τις δοκιμασίες».

Ακολουθούν οι δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα, από ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας

«Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για την δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο «μαζική εισβολή» κ.α.

Να υπενθυμίσουμε ότι με προσπάθειες, πρώτα απ’ όλα, των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους, οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις ταρακουνούν τον κόσμο όλες τις τελευταίες δεκαετίες – οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν. Κανείς δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του για τις τεράστιες θυσίες και τα βάσανα των λαών αυτών των χωρών.

Σήμερα, τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου, που ανέβηκε στην εξουσία ως αποτέλεσμα του αιματηρού πραξικοπήματος του 2014, παραμένουν στη σκιά του νέου κύματος των αντιρωσικών παρατραβηγμένων επικρίσεων. Αποσιωπάται το γεγονός ότι η Κριμαία και η Σεβαστούπολη πλήρωσαν για την ελεύθερη επανένωσή τους με τη Ρωσία με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό και τις δυτικές κυρώσεις. Στο πολιορκημένο Ντονμπάς, ως αποτέλεσμα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των Ουκρανών νεοναζί, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 14 χιλιάδες άμαχοι, ενώ στους Ρώσους τους προτάθηκε να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας. Και το τι σημαίνουν οι καθημερινοί πυροβολισμοί μπορούν να εξηγήσουν, μεταξύ άλλων, οι Έλληνες ομογενείς οι οποίοι κατοικούν στα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίμησε να παρακολουθεί σιωπηλά την εξόντωση του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, έγινε συνεργός στην πολυετή γενοκτονία των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Τώρα η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχει εγγραφεί εντελώς στις τάξεις των συνηγόρων του καθεστώτος του Κιέβου, ενώ η ρωσοφοβική υστερία που καλλιεργείται από τις Αρχές έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Σε αυτή τη βάση λαμβάνονται βαθύτατα εσφαλμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής.

Στο όνομα των συλλογικών δυτικών σχεδιασμών – να κάνουν κακό στη Ρωσία με κάθε κόστος – θυσιάστηκε η κοινή λογική. Οι διμερείς δεσμοί καταστρέφονται σκοπίμως, και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση. Η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ. Μας αποδίδουν δήθεν «ενεργειακό εκβιασμό», διακηρύσσουν ως στόχο την τάχιστη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι αδιάκοπες προμήθειες του οποίου επί δεκαετίες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα για τον εθνικό ενεργειακό τομέα. Με τη συλλογική ντιρεκτίβα των Βρυξελλών, ο ελληνικός ουρανός έκλεισε για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Δόθηκε η διαταγή για αναστολή της κάθε συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, για την διακοπή των Κοινών Αφιερωματικών Ετών. Ακούγονται εκκλήσεις για πλήρη παύση κάθε συνεργασίας. Ουσιαστικά, για χάρη των ασαφών και αμφίβολων στόχων, η ηγεσία της Ελλάδας είναι έτοιμη να μηδενίσει την ίδια την κοινή μας ιστορική κληρονομιά, που μόλις χθες η ίδια χαρακτήριζε ως φυσικό της πλεονέκτημα στη συνεργασία με τη Ρωσία. Ο χρόνος θα τα βάλει όλα στη θέση τους, θα δείξει ποιος είχε δίκιο και ποιος – την κρίσιμη στιγμή – έδειξε έλλειψη διορατικότητας, έκανε λάθος επιλογή. Πιστεύουμε, ότι οι αιώνιοι δεσμοί που συνδέουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν και σ’ αυτές τις δοκιμασίες».

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ 

Απάντηση στις δηλώσεις της Μαρία Ζαχάροβα περί αντιρωσικής παραπληροφόρησης από την πλευρά της Ελλάδας έστειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας.

Επεσήμανε πως αποτελέι βασικό μέλημα της χώρας η προβολή της αλήθειας, ενώ χαρακτήρισε καταδικαστέα την προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων από όπου κι αν προέρχεται.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου:

“Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινήτο προς αυτή την κατεύθυνση.

Μιχάλης Ιγνατίου: Άθλια προβοκάτσια της ρωσικής πρεσβείας για το OPEN 

Στο μεταξύ, την αντίδραση του δημοσιογράφου, Μιχάλη Ιγνατίου, προκάλεσαν τα λόγια της Ρωσικής Πρεσβείας προς τους Έλληνες τηλεθεατές να παρακολουθούν τον τηλεοπτικό σταθμό Open, εφόσον αναζητούν «κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία».

«Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία», έγραψε η ρωσική πρεσβεία.

Για άθλια προβοκάτσια της ρωσικής πρεσβεία κατά των εργαζομένων του καναλιού έκανε λόγο ο Έλληνας δημοσιογράφος και τόνισε πως ο ίδιος δέχεται άθλιες επιθέσεις κατηγορώντας του Ρώσους διπλωμάτες.

«Αυτό που κάνει η Ρωσική Πρεσβεία είναι μία άθλια, μία άνευ προηγουμένου προβοκάτσια εναντίον όλων μας, όλων των εργαζομένων στο OPEN. Αν τολμά η εν λόγω Πρεσβεία, ας δημοσιεύσει και τα βίντεο που χαρακτηρίζουμε αυτό που στην αλήθεια κάνει η αυταρχική Ρωσία», είπε αρχικά ο Μ. Ιγνατίου.

«Έχουμε δεκάδες βίντεο όπου αναφερόμαστε στην ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ εναντίον της Ουκρανίας. Ας δημοσιεύσει τις δικές μας αναλύσεις, όχι των αναλυτών εκτός του καναλιού, αυτές που υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει αμάχους και καταστρέφει τις περιουσίες των ανθρώπων», έγραψε σε ένα ακόμα tweet.

«O ρωσικός στρατός είναι αυτός που έχει σκοτώσει τους ομογενείς μας. Η Μόσχα πρέπει να απολογηθεί για τις δολοφονίες των ομογενών μας». Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε πως και ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες δέχεται «άθλιες επιθέσεις από τα τρολς της Ρωσικής Πρεσβείας, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία», τόνισε.

Μεταξύ άλλων κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει στην τάξη τους «διπλωμάτες» της ρωσικής πρεσβείας. «Δεν μπορεί να τους επιτρέπει άλλο να την αμφισβητούν. Δεν μπορεί να επιτρέπει τις αθλιότητες της Πρεσβείας εναντίον μας, επειδή απορρίπτουμε την προπαγάνδα της», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η «σιδηρά» κυρία του ρωσικού ΥΠΕΞ

Μαρία Βλαντιμίροβα Ζαχάροβα, αυτό είναι το πλήρες όνομα της «σιδηράς» εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η 47χρονη Μαρία Ζαχάροβα, γόνος οικογένειας διπλωματών και μια από τις πιο πολυσυζητημένες Ρωσίδες διπλωμάτες ανέλαβε τον Αύγουστο του 2017 τη θέση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια γεννήθηκε στη Μόσχα, ενώ ο πατέρας της Βλαντιμίρ Ζαχάροφ, αποφάσισε να μεταφέρει την οικογένεια του στο Πεκίνο το 1981 αφού είχε διοριστεί στη σοβιετική πρεσβεία. Η οικογένεια της εγκατέλειψε το Πεκίνο το 1991 όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε και επέστρεψε στη Ρωσία το 1993.

Η μητέρα της, η Ιρίνα, είναι ιστορικός τέχνης που εργάστηκε στο Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας.

Το 1998, η Μαρία Ζαχάροβα αποφοίτησε από τη Σχολή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο MGIMO στον τομέα των ανατολίτικων σπουδών και της δημοσιογραφίας. Η προπτυχιακή της εργασία πραγματοποιήθηκε στη Ρωσική Πρεσβεία στο Πεκίνο. Η ίδια, μάλιστα έχει διδακτορικό στις Ιστορικές Επιστήμες.

Από το 2003 έως το 2005 ήταν γραμματέας Τύπου της Μόνιμης Αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Από το 2008 έως το 2011, εργάστηκε στο Τμήμα Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Από το 2011 έως τις 10 Αυγούστου 2015, η Ζαχάροβα ήταν Αναπληρώτρια Προϊστάμενη του Υπουργείου Πληροφοριών και Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα καθήκοντά της περιελάμβαναν τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή ενημερώσεων του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, την οργάνωση των εργασιών των επίσημων λογαριασμών του Υπουργείου στα κοινωνικά δίκτυα και την υποστήριξη πληροφοριών για επισκέψεις στο εξωτερικό του Υπουργού Εξωτερικών.

Η Ζαχάροβα είναι γνωστή για τη συμμετοχή της σε πολιτικές εκπομπές στη ρωσική τηλεόραση και για τη συμβολή της σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι μια από τις πιο σχολιασμένες Ρωσίδες διπλωμάτες. Αντιτίθεται συχνά με την πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκη.

Στις 10 Αυγούστου 2015, με εντολή του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ζαχάροβα διορίστηκε διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου.

Η Ζαχάροβα έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του τμήματος που κατείχε αυτήν τη θέση.

Μάλιστα, το 2016 συμπεριληφθεί στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, στη λίστα επιλογής που δημοσιοποίησε το BBC.

Το 2017, η Ζαχάροβα κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποκρισία για τη διαφορετική της συμπεριφορά απέναντι στις αυτονομιστικές κρίσεις στην Κριμαία και την Καταλονία, μετά από εκατοντάδες τραυματίες από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας που εμποδίζαν τους Καταλανούς να ψηφίσουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας, λέγοντας: «Βλέπω και διαβάζω τι συμβαίνει στην Καταλονία. Και η Ευρώπη θα μας πει κάτι για το δημοψήφισμα στην Κριμαία και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Μαρία Ζαχάροβα είναι παντρεμένη με τον Αντρέι Μακαρόφ, τον οποίο γνώρισε στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της παραμονής στην αμερικανική πόλη ως υπεύθυνη Τύπου της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ. Έχει μία κόρη, τη Μαριάνα, ηλικίας δώδεκα ετών.

Η ίδια δηλώνει λάτρης της υγιεινής ζωής και της γυμναστικής και μάλιστα ανεβάζει φωτογραφίες στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram από τις προπονήσεις στο γυμναστήριο

Στις 28 Απριλίου 2017, η Ζαχάροβα εμφανίστηκε στο Yahoo! News που συζητούν τις τρέχουσες διεθνείς σχέσεις με την Κάτιε Κούριτς. Όταν η Κούριτς έθεσε το ζήτημα των βασανιστηρίων εναντίον ατόμων ΛΟΑΤ στην Τσετσενία, η Ζαχάροβα απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, δηλώνοντας ότι δεν ήταν θέμα της συζήτησης.

Πηγές: Open, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα