Top

Προνόμια για εμβολιασμένους: Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στην Ελλάδα.

Parallaxi
προνόμια-για-εμβολιασμένους-ποια-σεν-750853
Parallaxi

Χθες βράδυ επέστρεψε η μουσική στην εστίαση, ενώ το ωράριο απαγόρευσης ξεκίνησε στις 01:30, κάτι που έφερε περισσότερους πολίτες σε μαγαζιά, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων της πανδημίας του κοροναϊού.

Η εστίαση έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα αφού επετράπη η μουσική μετά από αρκετούς μήνες, ενώ την ίδια στιγμή επεκτάθηκε τι ωράριο της επιτρεπόμενης κυκλοφορίας από τις 12:30 στη 01:30 τα μεσάνυχτα.

Από χθες επίσης, αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος – θεάματος από 50 σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων, σε 70% έως 5000 θέσεων, και σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται σταθερά στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Επίσης, για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.. Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, τώρα, επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.

Έτσι, από 1η Ιουλίου, εκτός από την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλάζει και το πλαίσιο που θα ισχύει για τους γάμους και τις βαπτίσεις. Έτσι από τα 100 άτομα που επιτρέπονται σήμερα, οι δεξιώσεις θα διεξάγονται με ανώτατο όριο τα 300 άτομα και φυσικά με μουσική και χωρίς περιορισμό στο ωράριο.

Προνόμια για εμβολιασμένους

Η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των εμβολιασμένων με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, αποτελεί τον στόχο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να πείσει, χρησιμοποιώντας μια σειρά διευκολύνσεων, και τους πλέον δύσπιστους να εμβολιαστούν, αποβλέποντας στη δημιουργία «τείχους ανοσίας».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας το Σάββατο στο Mega, απέρριψε τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν κλπ

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό. Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν είμαστε ακόμη εκεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, είπε πως «το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό». Υπενθύμισε τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας. Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων.

Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς όπως είπε μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι υπάρχει «ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test» καθώς όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών, είπε ότι «έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς επίσης να δώσει διευκρινίσεις, είπε ότι «όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να ακυρώσουν οι ίδιοι το ραντεβού τους» και όπως είπε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το Σάββατο, υπάρχουν σχέδια για πρώτο πακέτο άρσης περιορισμών σε εμβολιασμένους τον Ιούλιο. Τα μέτρα θα παραμείνουν ως έχουν κλειστούς χώρους και καταστήματα εστίασης, με πιθανή τροποποίηση τους να συζητηθεί, το επόμενο διάστημα εντός πλαισίου ενός διαφορετικού πακέτου μέτρων.

Αναλυτικότερα, οι επιδιώξεις αυτές αναμένεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να τεθούν σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, με τα βήματα κανονικότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους, εφόσον περάσει το απαραίτητο διάστημα που απαιτείται για απόκτηση ανοσίας, να αφορά, ελεύθερη είσοδο χωρίς μέτρα σε μαζικές εκδηλώσεις ψυχαγωγίας όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γήπεδα και κέντρα διασκέδασης.

Οι συζητήσεις για το παραπάνω βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με πιθανή έναρξη εφαρμογής του να τοποθετείται, όταν και τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για όλους, στα μέσα Ιουλίου, όπως επιβεβαίωσε και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άρση περιορισμών για εμβολιασμένους, όπως περιγράφηκε παραπάνω, συνεπάγεται την μη υποχρέωση τους να φορούν μάσκα.

Κέα: Το covid – free νησί που είναι μια ώρα από την Αθήνα

Στα covid free νησιά συγκαταλέγεται πλέον και η Κέα. Το όμορφο κυκλαδίτικο νησί, γνωστό και ως Τζιά, έχει πλέον εμβολιάσει πάνω από το 85% του πληθυσμού του.

«Πάμε εξαιρετικά καλά στον εμβολιασμό. Έχει εμβολιαστεί πάνω από το 85% του πληθυσμού και συνεχίζεται για όσους έρχονται να εργαστούν στο νησί. Θωρακίσαμε το νησί μας υγειονομικά και ευχόμαστε το καλύτερο για αυτά που έρχονται» δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» η δήμαρχος του νησιού Ειρήνη Βελισσαροπούλου.

Σύμφωνα με την δήμαρχο, τα περασμένα Σαββατοκύριακα στο νησί υπήρχαν αρκετοί επισκέπτες, ενώ αναφορικά με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι κρατήσεις στο νησί κυμαίνονται στο 90%.

Το γεγονός ότι είναι covid free σε συνδυασμό με την εγγύτητά της στην Αθήνα (1 ώρα και δέκα λεπτά με το καράβι από το Λαύριο) καθιστούν την Κέα έναν πολύ ελκυστικό καλοκαιρινό προορισμό.

Με πληροφορίες ΣΚΑΙ/ ΑΠΕ ΜΠΕ/ Iefimerida

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα