Top

Προς επαναλειτουργία η αγορά με «click in shop» παρά τους φόβους των ειδικών

Προετοιμάζεται το έδαφος για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου - Πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

Parallaxi
προς-επαναλειτουργία-η-αγορά-με-click-in-shop-π-499633
Parallaxi
Εικόνα Ελπίδα Νικολαϊδου

Την επόμενη Δευτέρα, στις 18 Ιανουαρίου, έχει προταθεί να ανοίξει με τη μέθοδο του click in shop το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας και να αρθεί εν μέρει το lockdown.

Τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και η πρόθεση της κυβέρνησης να επανέλθει η απαραίτητη ισορροπία στην οικονομική δραστηριότητα φαίνεται πως οδηγούν στην επαναλειτουργία της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα και το άνοιγμα κάποιων καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον AΝΤ1 «έδειξε» την επιστροφή του click away και τη φυσική παρουσία πελατών στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα για να μπορέσει να λειτουργήσει το click away ή έστω στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπαίνουν πελάτες με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων» είπε ο πρωθυπουργός,

Μολαταύτα, το άνοιγμα το καταστημάτων τελεί υπό την αίρεση της θετικής εισήγησης των ειδικών, η οποία θα διατυπωθεί την Παρασκευή για να ληφθούν αποφάσεις και ν’ ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση.

Lockdown και click in shop

Mε το «click in shop» ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού στο κατάστημα, όπου θα μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα της επιλογής του, να επιλέξει νούμερο ή χρώμα, αλλά και να αλλάξει προϊόντα που έχει ήδη προμηθευτεί.

O αριθμός των πελατών εντός του καταστήματος θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί έως τώρα εάν θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος και αν ναι, πόσος θα είναι αυτός, για την παραμονή των καταναλωτών στο κατάστημα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ενδεχόμενο ο μέγιστος χρόνος παραμονής καθορίζεται από τον έμπορο.

Σχετικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά κατάστημα σχεδιάζονται τα εξής:

  • Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες.
  • Σε καταστήματα από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα.
  • Σε καταστήματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Το μοντέλο click in shop εισάγει ευκολίες και σε σχέση με τη διαδικασία των συναλλαγών, αφού ο καταναλωτής εφόσον μπαίνει στο κατάστημα θα μπορεί να πληρώνει με την παραδοσιακή μέθοδο στο ταμείο, ενώ με το click away, εάν δεν έχει πληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-shop της επιχείρησης, θα πρέπει να πληρώσει αποκλειστικά εκτός του καταστήματος μέσω ασύρματου POS.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν εισερχόμαστε σ’ ένα κατάστημα ρούχων

Το click in shop φέρνει αλλαγές και στον τρόπο θα ψωνίζουμε μέσα στα καταστήματα.

Έτσι, θα πρέπει:

  • Να είμαστε προσεκτικοί με τις αποστάσεις.
  • Να φοράμε μάσκα και εμείς και οι εργαζόμενοι που μας εξυπηρετούν.
  • Προτιμάμε, γνωρίζοντας τα νούμερά μας, να αγοράζουμε ρούχα χωρίς να τα δοκιμάσουμε.
  • Το κάθε μαγαζί να διαθέτει ειδικά συστήματα απολύμανσης για τα ρούχα.
  • Αποφεύγουμε την είσοδο στα δοκιμαστήρια, καθώς είναι πολύ μικροί χώροι.
  • Δεν ακουμπάμε τίποτα, παίρνουμε το ρούχο και το φοράμε – και αν είναι δυνατόν, το δοκιμάζουμε πάνω από τα ρούχα μας.
  • Δεν επιτρέπουμε στους εργαζόμενους να εισέλθουν στα δοκιμαστήρια, όταν είμαστε μέσα.

Φόβοι ειδικών

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η χώρα καθώς τα κρούσματα κοροναϊού να αυξάνονται συνεχώς και οι ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη έλευση του τρίτου κύματος του ιού, με επίκεντρο την Αττική αυτή τη φορά.

Η διασπορά του ιού είναι εκτεταμένη σε όλη την επικράτεια, με επτά «κόκκινες» περιοχές να έχουν εισέλθει σε καθεστώς σκληρού lockdown ενώ το σύστημα υγείας συνεχίζει να να πιέζεται με αρκετούς ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων, όμως οι πολίτες δεν φαίνεται να υπακούν πλέον.

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, αφού αναμένεται να δούμε τα αποτελέσματα της Πρωτοχρονιάς, λίγο αργότερα των Θεροφανίων και λίγες μέρες μετά και του ανοίγματος των σχολείων.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η εποχή που διανύουμε γίνεται ακόμη πιο επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς ο χειμώνας και το κρύο ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης.

Όπως έχει επισημάνει και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».

Φόβοι για την Αττική

Αυτό που τρέμουν οι ειδικοί είναι μια πιθανή έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική.

Οι επιστήμονες, εδώ και 10 μέρες, εξετάζουν την επιδημιολογική εικόνα κάθε ενότητας του λεκανοπεδίου. Το κέντρο της Αθήνας είναι η περιοχή που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κοροναϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας.

Περίπου το 1/3 των κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κοροναϊού.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο (365) σε σύγκριση με τον χθεσινό αριθμό (180). Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 556 ασθενείς σε απλές κλινικές και 156 σε ΜΕΘ.

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, και ο Νότιος Τομέας Αθηνών.

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το σχήμα μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Επεκτείνεται το σκληρό lockdown

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown εδώ και δύο και πλέον μήνες, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται και έτσι η κυβέρνηση καταφεύγει στη λύση της καραντίνας.

Η Λέσβος να αποτελεί την τελευταία χρονικά περιοχή που τίθεται σε καραντίνα, ενώ τον ίδιο δρόμο είχε ακολουθήσει η Βοιωτία.

Έτσι, μέχρι στιγμής, σε σκληρό lockdown βρίσκεται (έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου), ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου.

Ακόμα, έως τις 15 Ιανουαρίου σε καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Οι εμβολιασμοί της «Ελευθερίας»

Το 0,54% του ελληνικού πληθυσμού είχε εμβολιαστεί έως χθες το απόγευμα, με τον απόλυτο αριθμό να ανέρχεται σε 56.232 άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech. Πολλοί εξ αυτών είναι υγειονομικοί 18 νησιών τα οποία ξεκίνησαν χθες να εμβολιάζουν.

Μεγάλο μέρος όσων έκλεισαν ήδη το ραντεβού τους, το έκαναν ενώ είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβαν ήδη μήνυμα με τον προγραμματισμό του ραντεβού τους και απάντησαν θετικά στο 13034 ή μπήκαν (είτε οι ίδιοι, είτε συγγενικά τους πρόσωπα καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν είναι εξοικειωμένη με το διαδίκτυο) στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που έθεσε χθες σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο τέλος Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 13 νησιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν φτάσει τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για τον εμβολιασμό κατοίκων απομακρυσμένων νησιών θα συνδράμει ο Στρατός και το Λιμενικό.

Σήμερα, ξεκινά ο εμβολιασμός των υγειονομικών των ιδιωτικών νοσοκομείων οι οποίοι θα εμβολιάζονται στις μονάδες που εργάζονται. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να κλείνουν ραντεβού στο ΕΣΥ οι ιδιώτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι. Τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας μπορούν να κάνουν και όσοι υγειονομικοί εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, στις οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί εμβολιαστικά κέντρα.

Ολοι όσοι εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για πάσα χρήση. Σε αυτό αναφέρεται ο αριθμός του εμβολιασμού, το όνομα του κατόχου του, η ημερομηνία γέννησης, το ΑΜΚΑ του, οι ημερομηνίες πρώτης και δεύτερης δόσης καθώς και ο τύπος του εμβολίου που χορηγήθηκε. Παρότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, το πιστοποιητικό θα μπορέσει όποιος πολίτης να το έχει στη διάθεσή του σε περίπτωση που του ζητηθεί (για παράδειγμα από αεροπορικές εταιρείες).

ΠΗΓΗ: in.gr / protothema.gr / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα