Προς επίταξη γιατρών και σκέψεις για ωράρια εστίασης
Αυξάνεται ο αριθμός των ραντεβού για εμβόλια.
Προς επίταξη γιατρών
Σύμφωνα με το Έθνος υπ’ ατμόν είναι οι ιδιώτες γιατροί και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, καθώς η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν έχουν δηλώσει οικειοθελώς να εργασθούν ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ κι ενώ τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ ανεβαίνουν οι διασωληνώσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Επίταξη ιδιωτών γιατρών: Όλες οι λεπτομέρειες
Μία διαδικασία που είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου τους είχε δώσει διορία έως το τέλος της εβδομάδας, όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr.
Το υπουργείο Υγείας αναζητά σε πρώτη φάση 100 ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους κυρίως για να στηρίξουν τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ήδη οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν απευθύνει τη σχετική πρόσκληση στα μέλη τους με επιστολές που απέστειλαν.
Πάντως οι ιδιώτες γιατροί είναι επιφυλακτικοί να εργασθούν στα δημόσια νοσοκομεία κυρίως λόγω της αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει από τη διαχείριση περιστατικών covid στο ΕΣΥ.
Γι αυτό και οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων ζήτησαν από τον Θάνο Πλεύρη να υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης. Παράλληλα πολλοί ιδιώτες γιατροί έχουν χρόνια να εργασθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν και τους δικούς τους ασθενείς τους οποίους θα πρέπει εάν ενταχθούν στο ΕΣΥ να παραμελήσουν.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι αρκετοί ιδιώτες γιατροί που είχαν επιστρατευθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας παραμένουν απλήρωτοι από τα νοσοκομεία στα οποία εργάσθηκαν ακόμη και σήμερα.
Πάντως θεωρείται πιθανό ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στο νέο εγχείρημα της κυβέρνησης, γι αυτό και είναι ήδη έτοιμο το σενάριο της επίταξης.
Η διαδικασία Με βάση τον σχετικό νόμο, στην επίταξη το λεγόμενο και «φύλλο πορείας» θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.
Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.
Όμως έχουν προβλεφθεί και οι περιπτώσεις όπου κάποιος γιατρός αδυνατεί να παράσχει τις υπηρεσίες του. Γι αυτό και προβλέπονται και εξαιρέσεις. Αυτό είναι δυνατό να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος γιατρός επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί ακόμη και άκυρο νομικά εάν δεν αναφέρεται ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λανθασμένη ταχυδρομική διεύθυνση.
Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβόλια
Θετική είναι η ανταπόκριση των ανεμβολίαστων τα τελευταία 24ωρα στην έκκληση των επιστημόνων, αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, με το κλίμα απέναντι στα εμβόλια να δείχνει ότι αντιστρέφεται από τους πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί ως τώρα.
Την ίδια ώρα, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να εντείνεται, ως συνέπεια της αυξημένης διάδοσης της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που φέρνει επίταξη των γιατρών, προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, όπου κρίνεται αναγκαίο.
Σύμφωνα με το iefimerida:
Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε ασφυξία σε ΜΕΘ Αναφερόμενη στην πανδημία, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως «το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα».
Η κυρία Γκάγκα εξήγησε πως «τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά», θέλοντας να κάνει σαφές πόσο δύσκολο είναι το έργο γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ.
«Είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ανταποκρίνονται οι πολίτες στο κάλεσμα για εμβολιασμό «Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει αυξηθεί σημαντικά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας», σημείωσε κατά την τοποθέτησή της η Μίνα Γκάκα. Η αναπληρώτρια υπουργός, ωστόσο, τόνισε πως ο εμβολιασμός χρειάζεται κάποιες ημέρες για να δράσει, κάποιους μήνες αν είναι η πρώτη φορά, και έτσι συνέστησε σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα αποστασιοποίησης.
Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν οι ηλικιακές ομάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Αρχών να εμβολιαστούν, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων, κλείνοντας ραντεβού για την πρώτη δόση.
Φαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι από 18 έως και 45 ετών ήταν εκείνοι που έκλεισαν περισσότερα ραντεβού, αν και από το ίδιο ρεπορτάζ προκύπτει χαμηλή προσέλευση σε μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, οι οποίοι και κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στον κορωνοϊό.
Εκκληση να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Οι ειδικοί τονίζουν πως σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να πεισθούν ο μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας.
«Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Χαρακτηριστικά, θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας. Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ», είπε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη δεύτερη νόσηση από κορωνοϊό Στη δυνατότητα του Covid-19 να προκαλεί επαναλοίμωξη, όντας πιο επικίνδυνος από άλλους κορωνοϊούς, αναφέρθηκε εξάλλου και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού για την Covid.
Παράλληλα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Σημείωσε, δε, πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.
Ο καθηγητής επισήμανε ακόμη ότι, όσο περνά ο καιρός από τον εμβολιασμό, αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι σε μεγάλες ηλικίες.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε.
Ακόμη, επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου. Οπως τόνισε: «Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορωνοϊούς και τους κορωνοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα- και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν».
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.
«Λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης για παιδιά που εμβολιάζονται» Ανέφερε ακόμη ότι προχθές, στην Αμερική, μια από τις δύο εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 ζήτησε από τον FDA έγκριση της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, παρουσιάζοντας δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες.
Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, ανέφερε ότι στην Αμερική παρουσιάστηκαν μοντέλα του FDA και του CDC, σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που εμβολιάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης, νόσου και λιγότερες νοσηλείες, και δόθηκαν οδηγίες για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε στις 18 Οκτωβρίου το review για το εμβόλιο της Pfizer και προχτές για το εμβόλιο της Moderna, και σε δύο μήνες θα έχει αποφασίσει για τη χορήγησή του σε παιδιά 5-11 ετών.
Καθηγητής στον ΣΚΑΪ: 3 μαθητές έχασαν τη χρονιά γιατί οι γονείς τους δεν ήθελαν σελφ τεστ – Οι 2 «χάθηκαν»
«Την περσινή σχολική χρονιά 3 παιδιά από τη Β’ Λυκείου χάσανε τη χρονιά γιατί μετά όταν γυρίσαμε μετά το λοκντάουν δεν ήρθαν στο σχολείο όταν έπρεπε να κάνουμε τα σελφ τεστ»
Τρεις μαθητές έχασαν την περσινή χρονιά επειδή οι γονείς τους δεν ήθελαν τα σελφ τεστ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Πρόδρομος Φωτακίδης καθηγητής Λυκείου στη Δράμα, ενώ δήλωσε ότι φέτος οι δυο από τους τρεις μαθητές, αδέλφια, «χάθηκαν», δηλαδή δεν επανεμφανίστηκαν ποτέ στο σχολείο.
«Την περσινή σχολική χρονιά τρία παιδιά από τη Β’ Λυκείου χάσανε τη χρονιά γιατί όταν γυρίσαμε μετά το λοκντάουν δεν ήρθαν στο σχολείο όταν έπρεπε να κάνουμε τα σελφ τεστ. Δεν ήρθαν καθόλου για δύο μήνες, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Τα δύο ήταν αδέλφια και ένα παιδάκι μόνο του».
Με τον ένα γονιό που ήμουν παρών στο σχολείο, εξήγησε ο κ. Φωτάκης, ήταν από αυτούς τους γονείς που αμφισβητούν τα πάντα ότι τα σελφ τεστ είναι επικίνδυνα ότι δεν προσφέρουν προστασία…
«Μάσκες φορούσαν πέρυσι το Σεπτέμβριο δεν έκαναν σελφ τεστ. Φέτος το ένα κοριτσάκι άλλαξε σχολείο στη Δράμα, τα αδέλφια χάθηκαν δεν έχουμε καμία ενημέρωση» τόνισε. Ο καθηγητής διευκρίνισε πως αν μαθητές πάρουν μεταγραφή το μαθαίνουμε εμείς γιατί πρέπει να πάρουν χαρτιά. «Το ένα παιδί πήρε μεταγραφή και πήγε σε άλλο σχολείο τα δύο τα αδέλφια…»
«Μιλήσαμε σα σχολείο κάποια στιγμή με το μεγαλύτερο αδελφό των παιδιών που είχαμε μαθητή παλιότερα και είπε ότι δεν θα έρθουν στο σχολείο» σημείωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Φωτακίδης υπενθύμισε ότι στο Λύκειο η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική και υπάρχει δυσλειτουργία του νόμου. «Εννοείται ότι ενημερώσαμε τις αρμόδιες αρχές, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενημερώσεις. Η απάντηση ήταν ότι δεν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση. Το σχολείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα» ξεκαθάρισε.
Τζανάκης σε ΣΚΑΪ: Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές-Προς 10.000 κρούσματα τέλη Νοεμβρίου
«Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής
Την εκτίμηση του ότι τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τα σημερινά επίπεδα και ενδέχεται να αγγίξουν τα 10 ή τα 11 χιλιάδες σε μία ημέρα, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκη;
«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10-11 χιλ κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Αναφερόμενος στον αριθμό των διασωληνωμένων , τόνισε ότι αυτός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600 , ενώ σχετικά με το τωρινό πανδημικό κύμα σημειώσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κορύφωση του αλλά για σταδιακή μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.
Όσο για τους θανάτους, διευκρίνισε ότι λόγω του εμβολίου δεν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό όπως πέρσι.
Παράλληλα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για την διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.
Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παραβλέποντας οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και παίρνοντας παράδειγμα από χώρες του εξωτερικού: «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις»
Το σενάριο για περιορισμούς στην εστίαση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η επιτροπή των ειδικών προετοιμάζει τα επόμενα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα παραδώσει στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, εφόσον της ζητηθούν.
Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, μόλις πάρουν οδηγία από την κυβέρνηση να καταθέσουν προτάσεις οι ειδικοί είναι έτοιμοι να βάλουν στο τραπέζι τα παρακάτω μέτρα:
- Ωράριο ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην εστίαση και την ψυχαγωγία σε όλη την Ελλάδα.
- Περιορισμό του ποσοστού κάλυψης με βάση τα τετραγωνικά σε εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης αλλά και σούπερ μάρκετ και καταστήματα.
Βέβαια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, από την κυβέρνηση δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ακολουθήσουν τα εν λόγω μέτρα.
Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει δυο βασικές αρχές: να μην υπάρξουν ξανά γενικευμένα lockdown, αλλά ούτε και περιορισμοί στους εμβολιασμένους.
Έτσι, από την πλευρά της, η κυβέρνηση συζητά τον περιορισμό κάλυψης ανά τετραγωνικό, αλλά είναι προσανατολισμένη σε μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, όπως είναι:
- Η απαγόρευση εισόδου σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας αν συνεχιστεί η έξαρση της πανδημίας
- Αύξηση των διενεργούμενων τεστ.
Παγώνη – Όσοι περνάνε covid έχουν σοβαρές βλάβες στα όργανα τους – Μπορεί να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις
«Μπορεί να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις δεν σταματάμε στη μετάλλαξη Δ. Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη Δ», υπογράμμισε η κ. Παγώνη «Είναι ένας νέος άνθρωπος 34χρονων διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε Τετάρτη ξημερώματα Πέμπτης», δήλωσε η κ. Παγώνη για το θάνατο του 34χρονου εμβολιασμένου που κατέληξε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».
«Ήταν διασωλημένος εκτός μονάδας στο τμήμα covid και θέλαμε να πάμε στη ΜΕΘ covid», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Η κ. Παγώνη τόνισε πως ήτανε καθημερινά το νοσοκομείο σε επαφή με το ΕΚΑΒ για μπορέσει να βρεθεί κρεβάτι, γιατί είχε μόνο ένα παράγοντά κινδύνου την παχυσαρκία, άλλα δεν πρόλαβε να μεταφερθεί.
«Ήταν υπέρβαρος. Η παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας κινδύνου που επιβάρυνε την περίπτωση του», πρόσθεσε η κ. Παγώνη.
«Η ιατρική είναι μελέτες βάση λοιπόν των μελετών και όχι προσωπικής άποψης κανενός μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όσον αφορά τα εμβόλια τις θεραπείες και τα φάρμακα που έχουμε για τις διαφόρους νόσους.
Αυτό που έχουμε σαν αποτέλεσμα είναι πολύ μεγάλες μελέτες από το εξωτερικό και όχι ιδιαίτερα από την Ελλάδα. Εμείς συμμετέχουμε γιατί σαν πληθυσμός όπως ξέρεις συγκριτικά είμαστε σε πολύ μικρότερο αριθμό. Οι μελέτες αυτές από Ιαπωνία, Κίνα και Αμερική μας λένε ότι η τεχνική του εμβολίου με m- Rna, αυτή που γνωρίζουμε και θα συνεχιστεί και η τρίτη δόση είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ανέφερε η κ. Παγώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Λάμπρου Σταμάτη Στασινού.
«Όσοι περνάνε covid έχουν σοβαρές βλάβες στα όργανα τους», αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να εμβολιστεί ο κόσμος για να σωθεί συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.
«Μπορεί να έχουμε και άλλες μεταλλάξεις δεν σταματάμε στη μετάλλαξη Δ. Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι όλα τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη Δ», υπογράμμισε.
«Δε θεωρώ ότι είναι αποτελεσματικό έναντι των νέων μεταλλάξεων», δήλωσε ο κ. Λάμπρος Σταμάτης Στασινός, ο οποίος είναι αρνητής του εμβολίου και ανησυχεί για τις συνέπειες του στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Το εμβόλιο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο», τόνισε για τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα του εμβολίου η κ. Παγώνη.