Προς την κακή κατεύθυνση οι δείκτες του κορονοϊού στην Ευρώπη
Η κατάσταση με την πανδημία στον πλανήτη
Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανόν να γίνουν κατά «το πρώτο τρίμηνο του 2021», στο πλαίσιο ενός «αισιόδοξου» σεναρίου, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνέντευξή της στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).
Η κατάσταση στο μέτωπο της επιδημίας στην Ευρώπη είναι «πολύ πολύ ανησυχητική» και «όλοι οι δείκτες κινούνται προς την κακή κατεύθυνση», δήλωσε η Αντρέα Αμον, καλώντας του Ευρωπαίους να τηρήσουν σχολαστικά τους ισχύοντες περιορισμούς, «όσο δύσκολο και αν είναι».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την επισφράγιση της συμφωνίας με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους κατά της Covid-19.
«Ανακοινώνω σήμερα με μεγάλη ικανοποίηση την συμφωνία με την ευρωπαϊκή εταιρεία BioNTech και την Pfizer για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι 27 χώρες θα αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις και έχουν επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες» για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της Covid.
Η ευρωπαία επίτροπος διευκρίνισε ότι η συμφωνία επρόκειτο να παρουσιασθεί σήμερα προς έγκρισιν στο Σώμα των Επιτρόπων για να αποφασισθεί εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο.
Μετά την έγκριση της Κομισιόν, θα ακολουθήσουν διαδικασίες «για τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να εξασφαλίσουμε το πράσινο φως των κρατών μελών και «στην συνέχεια θα υπογράψουμε», εξήγησε η ευρωπαία επίτροπος.
Σύμφωνα με την Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.
Η διανομή θα εξαρτηθεί από την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ο οποίος δεν έχει ακόμη λάβει τα στοιχεία της κλινικής δοκιμής των de Pfizer/BioNTech: θα τα εξετάσει για να γνωμοδοτήσει προς την Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει για την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca , Sanofi and Johnson & Johnson για τα πειραματικά τους εμβόλια και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Moderna , CureVac και Novavax για την εξασφάλιση και των δικών τους πειραματικών εμβολίων.
Βρετανία: Έτοιμη για τη διάθεση δεκάδων εκατομμυρίων εμβολίων κατά της COVID-19
Η Βρετανία είναι έτοιμη να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID-19 στο κοινό, με τους οίκους ευγηρίας και τους ηλικιωμένους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών που θα εμβολιαστούν, μόλις αυτά λάβουν την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.
Η είδηση ότι εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη της COVID-19 γέννησε ελπίδες σε όλον τον κόσμο ότι μπορεί σύντομα να δοθεί τέλος στις καραντίνες που έχουν οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και στην ανατροπή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.
Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει ένα εμβόλιο μόλις εγκριθεί ως ασφαλές από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι εκείνος είπε ήδη στην 78χρονη μητέρα του να είναι έτοιμη να εμβολιαστεί.
“Αν πιστεύω ότι θα μπορούμε να κινηθούμε με επαρκή ταχύτητα για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στους όγκους που θα μας προμηθεύσουν; Ναι, το πιστεύω απολύτως”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βαν-Ταμ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να βρίσκεται πρώτος στην ουρά για το εμβόλιο, αλλά, όπως σημείωσε, οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να προηγηθούν.
Ο Βαν-Ταμ υπογράμμισε εξάλλου ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα διαθέσει κανένα εμβόλιο έως ότου η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) το εγκρίνει.
“Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να συμβιβαστούμε όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας”, δήλωσε παράλληλα η διευθύνουσα σύμβουλος της MHRA Τζουν Ρέιν.
Ερωτηθείς αν κάποιοι θα μπορέσουν να παρακάμψουν τη σειρά αγοράζοντας το εμβόλιο, ο Βαν-Ταμ δήλωσε ότι ο πλούτος δεν θα πρέπει να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την προμήθεια ενός εμβολίου.
“Νομίζω ότι αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα χρειάζονται κι όχι σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν για να τα πάρουν ιδιωτικώς”, υπογράμμισε.
Η Βρετανία έχει παραγγείλει συνολικά 350 εκατομμύρια δόσεις πειραματικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων 40 εκατομμυρίων αυτού της Pfizer και της BioNTech. Τα δεδομένα από τις δοκιμές ανταγωνιστικού εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca αναμένονται τις ερχόμενες εβδομάδες.
“Πάνω πάνω στον κατάλογό μας με αυτούς που προηγούνται είναι οι άνθρωποι που ζουν σε οίκους ευγηρίας και όσοι εργάζονται σε οίκους ευγηρίας”, δήλωσε παράλληλα ο καθηγητής Ουέι Σεν Λιμ, ο οποίος είναι μέλος της Κοινής Επιτροπής για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση που συμβουλεύει την κυβέρνηση για θέματα ανοσοποίησης.
Ο Λιμ σημείωσε ότι επόμενοι στον κατάλογο αυτών που θα εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού θα είναι οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών και στη συνέχεια οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Μόσχα: Κατά 92% αποτελεσματικό το εμβόλιο Sputnik V
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από την COVID-19, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων, καθώς η Μόσχα σπεύδει να συμβαδίσει με δυτικές φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για ένα εμβόλιο.
Τα αρχικά αποτελέσματα είναι μόλις τα δεύτερα που δημοσιεύονται από μια τελευταίου σταδίου κλινική δοκιμή σε ανθρώπους στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή εμβολίων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την πανδημία η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 1,2 εκατ. ανθρώπους και έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.
Η Ρωσία καταχώρισε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 για δημόσια χρήση τον Αύγουστο, η πρώτη χώρα που το έκανε, αν και πριν από την έναρξη των μεγάλης κλίμακας δοκιμών τον Σεπτέμβριο.
«Δείχνουμε, βασισμένοι στα στοιχεία, ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), Κίριλ Ντμίτριεφ, ο οποίος πρόσθεσε πως πρόκειται για το είδος εκείνο της είδησης για το οποίο οι κατασκευαστές του εμβολίου θα μιλούν κάποια μέρα στα εγγόνια τους.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα βασίζονται σε στοιχεία από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στις δοκιμές που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανέφερε το RDIF, το οποίο χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του εμβολίου και το προωθεί διεθνώς.
Η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε αφού 20 συμμετέχοντες στη δοκιμή προσβλήθηκαν από την COVID-19 και εξέτασε πόσοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο έναντι ενός placebo.
Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τις 94 μολύνσεις στις δοκιμές του εμβολίου που αναπτύσσουν οι Pfizer και η BioNTech. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί το ποσοστό αποτελεσματικότητας, η Pfizer ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές της έως ότου υπάρξουν 164 περιστατικά COVID-19.
Οι ρωσικές δοκιμές θα συνεχιστούν για άλλους έξι μήνες, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το RDIF και στοιχεία από τις δοκιμές θα δημοσιευθούν σε έγκυρη διεθνή ιατρική επιθεώρηση έπειτα από αξιολόγησή τους από ειδικούς.
Η λεγόμενη δοκιμή φάσης 3 του εμβολίου που αναπτύσσει το ρωσικό Κέντρο Επιδημιολογίας Γκαμαλέι πραγματοποιείται σε 29 κλινικές στη Μόσχα και θα περιλάβει συνολικά 40.000 εθελοντές, με το ένα τέταρτο να παίρνουν ένα εμβόλιο placebo.
Οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από την COVID-19 ήταν κατά 92% χαμηλότερες μεταξύ όσων είχαν εμβολιασθεί με το Sputnik V σε σχέση με εκείνους που είχαν λάβει το placebo, ανέφερε το RDIF.
Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του 50% που θεωρείται το κατώτερο όριο αποτελεσματικότητας για εμβόλια κατά της COVID-19 από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ακολουθεί εκείνην της Δευτέρας, από την Pfizer και την BioNtech, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 90%.
Το εμβόλιο των Pfizer και BioNtech χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA) και έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαπόκριση χωρίς τη χρήση παθογόνων, όπως πραγματικά μόρια του ιού.
Το εμβόλιο Sputnik V έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ανοσοαπόκριση από δύο δόσεις που χορηγούνται με διαφορά 21 ημερών στη βάση διαφορετικών ιιικών φορέων που κανονικά προκαλούν το κοινό κρυολόγημα: των αδενοϊών Ad5 και Ad26.
Η Ρωσία δοκιμάζει επίσης ένα διαφορετικό εμβόλιο το οποίο παράγει το Ινστιτούτο Ιολογίας και Επιδημιολογίας Vector στη Σιβηρία, και είναι έτοιμη να καταχωρίσει ένα τρίτο, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρόσθεσε πως όλα τα εμβόλια της χώρας είναι αποτελεσματικά.
«Μελέτες έχουν δείξει και επιβεβαιώσει ήδη πως, πρώτον, τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες μετά τη χρήση, και, δεύτερον, πως όλα είναι αποτελεσματικά», δήλωσε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
To RDIF ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες στη διάρκεια της φάσης 3 της δοκιμής του Sputnik V.
Η Ρωσία καταχώρισε το εμβόλιο για εγχώρια χρήση τον Αύγουστο, πριν από την έναρξη των μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών και επίσης έχει εμβολιάσει 10.000 ανθρώπους που θεωρείται πως ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εκτός δοκιμών.
Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία αναμένει να αρχίσει μαζικούς εμβολιασμούς έως τα τέλη του έτους.
«Η δημοσίευση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών μετά την καταχώριση, που καταδεικνύουν πειστικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, ανοίγει τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό στη Ρωσία κατά της COVID-19 τις ερχόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Επιδημιολογίας Γκαμαλέι.
Η Μόσχα ανοίγει ένα δίκτυο δωματίων εμβολιασμού και οι κάτοικοι που θέλουν να εμβολιαστούν μπορεί να μπορέσουν να το κάνουν ακόμη και τον επόμενο μήνα εφόσον μέχρι τότε είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες δόσεων, δήλωσε στις 30 Οκτωβρίου η αντιδήμαρχος Αναστασία Ράκοβα.
Ωστόσο οι προκλήσεις για την παραγωγή παραμένουν. Οι αρχικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία θα μπορούσε να παραγάγει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου φέτος έχουν πλέον περιοριστεί.
Η Μόσχα σκοπεύει να παραγάγει 800.000 δόσεις αυτό τον μήνα, έχει δηλώσει ο υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ και θα ακολουθήσουν 1,5 εκατ. τον Δεκέμβριο. Όμως σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος κάθε μήνα αναμένονται από τις αρχές του 2021.
Ο Μαντούροφ αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγής από μικρής σε μεγάλης ποσότητας βιοαντιδραστήρες, ενώ ο Πούτιν έκανε λόγο από την πλευρά του τον περασμένο μήνα σε θέματα που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού.
Αξιωματούχοι έχουν πει πως η εγχώρια παραγωγή του εμβολίου θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για την ικανοποίηση των ρωσικών αναγκών.
Το RDIF, ωστόσο, έχει συνάψει αρκετές διεθνείς συμφωνίες εφοδιασμού που ανέρχονται συνολικά σε 270 εκατομμύρια δόσεις.
Αναμένεται ότι αυτές θα παραχθούν κατά ένα μεγάλο μέρος σε άλλες χώρες και το RDIF έχει ανακοινώσει μια συμφωνία για την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων στην Ινδία και ενός αριθμού δόσεων το ύψος των οποίων δεν έχει ανακοινωθεί στη Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.
Δοκιμές του εμβολίου έχουν αρχίσει επίσης στη Λευκορωσία, και πρόκειται να αρχίσουν σύντομα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Βενεζουέλα και στην Ινδίσ.
Η Ρωσία κατέγραψε 19.851 νέες μολύνσεις από τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες και 432 νέους θανάτους με τον τελευταίο αριθμό να αποτελεί ρεκόρ. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών μόλυνσης, 1.836.960, είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.
Οι αρχές, ωστόσο, διαβεβαιώνουν πως αυστηροί περιορισμοί λοκντάουν, όπως εκείνοι της άνοιξης, δεν θα επιβληθούν και πάλι.
Κινεζική φαρμακευτική εταιρεία απέκτησε τα δικαιώματα για το Sputnik V
Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Tibet Rhodiola Pharma ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποκτήσει το μη αποκλειστικό δικαίωμα να αναπτύξει, να παραγάγει, να εισαγάγει ή να εμπορευματοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και την Ταϊβάν.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από την COVID-19, σύμφωνα με ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμών, ανέφερε σήμερα το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων, καθώς η Μόσχα σπεύδει να συμβαδίσει με δυτικές φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για ένα εμβόλιο.
Γερμανία: Πιέσεις στο σύστημα υγείας
Η Γερμανία ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 από τον Απρίλιο και ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των καθημερινών νέων κρουσμάτων δεν έχει μειωθεί αρκετά για την άμβλυνση της καμπύλης.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που βρίσκεται σε μερικό lockdown από τις 2 Νοεμβρίου για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας, κατέγραψε 18.487 νέα κρούσματα και 261 θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Robert Koch.
Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν έναν μήνα και περιλαμβάνουν το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, είναι αναγκαία για την ανατροπή της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και την προστασία του συστήματος υγείας.
«Οι αριθμοί αυξάνονται, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ρυθμό…Είναι ενθαρρυντικό, αλλά όχι αρκετό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στο δίκτυο RTL.
Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μείνει σταθερά κάτω από τα 20.000 επί τέσσερις ημέρες, ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται και τα νοσοκομεία αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, εξήγησε ο γερμανός υπουργός Υγείας.
Αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη, η Γερμανία κρατά ανοικτά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ώστε οι γονείς να έχουν την δυνατότητα να εργάζονται και να περιορισθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία που γνωρίζει τη μεγαλύτερή της ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο επικεφαλής της Ενωσης Εκπαιδευτικών δήλωσε ωστόσο ότι τουλάχιστον 300.000 μαθητές και 40.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καραντίνα, είτε διότι είναι φορείς του ιού, είτε διότι έχουν έλθει σε επαφή με φορέα.
«Οι πολιτικοί τα βλέπουν μαύρα-άσπρα: σχολεία ανοικτά ή σχολεία κλειστά», δήλωσε ο Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ.
«Χρειαζόμαστε σχήματα για να παραμείνουν τα σχολεία μερικώς ανοικτά, κρατώντας , για παράδειγμα, τους μεγαλύτερους μαθητές στο σπίτι. Διαφορετικά η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο».
Ουκρανία: Lockdown τα σαββατοκύριακα
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρόκειται να αυστηροποιήσει τα μέτρα για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού επιβάλλοντας lockdown τα σαββατοκύριακα, δήλωσε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντενίς Σμιγκάλ.
Ο ίδιος είπε ότι η απόφασή του αυτή αναμένεται να εγκριθεί στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου.
“Έπειτα από διαβουλεύσεις με επιχειρηματίες και ειδικούς, η κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο μέτρων καραντίνας, το οποίο θα διασφαλίσει τη λειτουργία της οικονομίας και θα αποτρέψει την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
Ο ημερήσιος απολογισμός νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε στα ύψη στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρέμεινε υψηλός καθ΄όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα οδηγώντας την κυβέρνηση στην παράταση ορισμένων μέτρων καραντίνας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μέχρι σήμερα η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 489.808 κρούσματα κορονοϊού, 8.947 θανάτους, ενώ 221.459 άνθρωποι, που είχαν μολυνθεί με τον ιό, έχουν ιαθεί.
Κύπρος: Διάγγελμα Αναστασιάδη
Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απόψε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ακολούθως, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα ανακοινώσει τα μέτρα.
Αύριο, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη, και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελής, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12:00, για την παροχή περαιτέρω πληροφόρησης σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.
Ιράν: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων
Συνολικά ένας αριθμός ρεκόρ 462 ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 το 24ωρο που πέρασε στο Ιράν, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας στην κρατική τηλεόραση.
Παράλληλα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν κατά το ίδιο 24ωρο ανήλθε επίσης σε 11.780, πρόσθεσε η Σιμά Σαντάτ Λαρί, σημειώνοντας ότι πρόκειται επίσης για έναν αριθμό ρεκόρ σε μια ημέρα στο Ιράν, τη χειρότερα πληγείσα από την πανδημία χώρα της Μέσης Ανατολής.
Με τα νέα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στο Ιράν από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 715.068.
Ισπανία: Ρίχνει τον ΦΠΑ στις πωλήσεις των μασκών
Η ισπανική κυβέρνηση θα μειώσει τον ΦΠΑ στις μάσκες στο 4% από 21% στην προσπάθεια να πέσει η λιανική τους τιμή εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.
Μιλώντας στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η υπουργός είπε πως η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση αυτή αφού ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργά χθες, Τρίτη, ότι η μείωση του φόρου επί των πωλήσεων είναι αποδεκτή.
«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα μεταφραστεί σε χαμηλότερη τιμή για τον καταναλωτή και όχι σε μεγαλύτερα περιθώρια (κέρδους) για τις επιχειρήσεις», δήλωσε η Μοντέρο στους βουλευτές.
Η χρήση μάσκας που καλύπτει τη μύτη και το στόμα προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση από τον κορονοϊό είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετούς μήνες στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας –η οποία είναι η δεύτερη χώρα στη δυτική Ευρώπη με τον μεγαλύτερο σωρευτικό αριθμό μολύνσεων– για όλους από την ηλικία των έξι ετών και πάνω.