Προσφυγικό: Αναβρασμός για τις «κλειστές δομές» — Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις

Αντιδράσεις για την επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών δομών.

Parallaxi
προσφυγικό-αναβρασμός-για-τις-κλεισ-551447
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου / Στιγμιότυπο Βίντεο Youtube

Aντιδράσεις ξεσήκωσαν στους κόλπους των νησιών και όχι μόνο, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η επίταξη ακινήτων και εκτάσεων με σκοπό τη δημιουργία κλειστών δομών. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τις τοποθεσίες όπου θα κατασκευαστούν οι νέες κλειστές δομές στα νησιά (δείτε σχετικά εδώ). Να σημειωθεί πως την Πέμπτη ανακοινώθηκε αρχικά και η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα το μεσημέρι, το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό προσφυγικό ζήτημα. Όπως έχει γίνει γνωστό, για την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων, έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Αντιδράσεις από φορείς των νησιών σήμερα το πρωί στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του Στέλιου Πέτσα με φορείς των νησιών να δηλώνουν πως δεν θα δώσουν το παρόν στην σύσκεψη της Πέμπτης. 

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά πως “Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας” ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είπε μεταξύ άλλων πως “Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά“.

Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων πως “…οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”. Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η “τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα”, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες…

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ αναφορικά με το ζήτημα σημειώνοντας από την πλευρά του μεταξύ άλλων πως “…Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα…

Από πλευράς του νωρίτερα το πρωί σήμερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσε την αναβολή της συνάντησης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».

Όπως εξήγησε, «από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο “17” το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί. Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε: «Τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μία ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, ο κ. Μητσράκης απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα