Γερμανία: Το Βερολίνο προσπαθεί να σώσει 20.000 Αφγανούς
Μήνες μετά την πτώση της Καμπούλ.
Περίπου 20.000 Αφγανοί περιμένουν ακόμη να φθάσουν στη Γερμανία, τεσσεράμισι μήνες μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης από τους Ταλιμπάν στη χώρα αυτή, που οδήγησε σε μαζική έξοδο.
Τα στοιχεία, που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Μερικοί από αυτούς μπορεί να έχουν φθάσει σε τρίτη χώρα μετά την αρχική επαφή τους με τους Γερμανούς στην προσπάθειά τους να βγουν από τη χώρα.
Πολλοί από αυτούς που εργάζονταν για τις γερμανικές δυνάμεις ή γερμανικές υπηρεσίες που λειτουργούσαν στη χώρα όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν τη βάση τους εκεί και τώρα θεωρούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, η Γερμανία καταμετρούσε 1.348 τέτοιους ανθρώπους που μετέφερε στη Γερμανία. Συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς τους, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 5.437.
Οι υπόλοιποι που βρίσκονται στον κατάλογο είναι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και άλλοι που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι έχει μεταφέρει 466 από αυτούς στο έδαφός της, με τον αριθμό να αυξάνεται στα 1.462 άτομα, αν συμπεριληφθούν τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους.
Ο Γκιοκάι Άκμπουλουτ, βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, χαρακτήρισε τα στοιχεία “απολύτως ανεπαρκή”, σημειώνοντας πως οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν πολλές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων, που είχαν βοηθήσει την προηγούμενη κυβέρνηση, αφότου ανέλαβαν την εξουσία.
Η γερμανική κυβέρνηση λέει πως η εκκένωση ανθρώπων παραμένει πρώτη προτεραιότητά της. Αφότου έπεσε η Καμπούλ, έχει απομακρύνει 670 ανθρώπους από την Καμπούλ με ειδικές πτήσεις. Επιπλέον έχει φέρει 3.800 Αφγανούς στη Γερμανία με πτήσεις από την Ισλαμαμπάντ. Οι πιο πρόσφατες αναχώρησαν την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021.
Αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκδώσει τουλάχιστον 5.900 θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.
ΒΧ/AΠΕ-ΜΠΕ