Διεθνή

Πρόστιμο πολλών δολαρίων στη Google από πρώην πολιτικό

Για δυσφημιστικά βίντεο στο YouTube

Parallaxi
πρόστιμο-πολλών-δολαρίων-στη-google-από-πρώ-905067
Parallaxi

Ένα δικαστήριο στην Αυστραλία διέταξε σήμερα την Google να πληρώσει 515.000 δολάρια (480.000 χιλιάδες ευρώ) σε ένα υψηλόβαθμο μέλος του κοινοβουλίου, αφού εντόπισε ότι “ η αδίστακτη, ρατσιστική, προσβλητική και δυσφημιστική εκστρατεία” ενός σχολιαστή στο YouTube τον οδήγησε στη μόνιμη παραίτησή του από την πολιτική.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας βρήκε ότι η Google, που είναι ιδιοκτησίας της Alphabet Inc και ελέγχει και το περιεχόμενο του YouTube, κέρδισε χιλιάδες δολάρια από την ανάρτηση δύο βίντεο που στρέφονταν κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας. Τα βίντεο είχαν περίπου 800.000 θεάσεις από την ανάρτησή τους στα τέλη του 2020.

Τα βίντεο του πολιτικού σχολιαστή Τζόρνταν Σανκς αμφισβητούσαν την πολιτική ακεραιότητα του Τζον Μπαριλάρο, χαρακτηρίζοντάς τον “διεφθαρμένο” χωρίς την παράθεση αποδείξεων, ενώ τον αποκαλούσαν ρατσιστή “προσφεύγοντας σε τίποτα λιγότερο από έναν διχαστικό λόγο,” όπως δήλωσε στο δικαστήριο ο δικαστής Στιβ Ρέιρς.

Όταν ο Μπαριλάρο εγκατέλειψε την πολιτική τον Οκτώβριο του 2021, το έπραξε επειδή “είχε πληγεί από την εκστρατεία της Google και του κυρίου Σανκς, που τον ώθησαν να εγκαταλείψει μόνιμα την πολιτική”, υποστήριξε ο Ρέιρς.

“Εντόπισα ότι η συμπεριφορά της Google σε αυτή τη διαδικασία ήταν ανάρμοστη και αδικαιολόγητη.”

Ένας εκπρόσωπος της Google δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις.

Ένας εκπρόσωπος του Σανκς που ήταν συγκατηγορούμενος με την Google, μέχρι την επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ του ιδίου και του Μπαριλάρο την προηγούμενη χρονιά, δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσει άμεσα τις εξελίξεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα