Επικαιρότητα

Πρόταση μομφής: Όσα ειπώθηκαν κατά την τρίτη ημέρα συνεδρίασης

Τι είπαν τα πολιτικά πρόσωπα μέχρι αυτήν την ώρα.

Parallaxi
πρόταση-μομφής-όσα-ειπώθηκαν-κατά-την-877406
Parallaxi
Eικόνα αρχείου από τη 2η ημέρα συνεδρίασης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται σήμερα η τρίτη συνεδρίαση στην Ολομέλεια επί τις προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Παρακάτω όσα ειπώθηκαν μέχρι στιγμής από τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα:

Α. Ξανθός: «Μομφή για την υγειονομική τραγωδία»

Το ερώτημα εάν η συμπολίτευση έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει κρίση στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στα μείζονα θέματα, στην πανδημία, στην ακρίβεια και τώρα τελευταία με την κακοκαιρία, απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και τόνισε: “Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ή όχι; Με ποιους κουβεντιάζετε ακριβώς; Με τους δημοσκόπους, με τα golden boys, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες; Έχετε επαφή με κόσμο που ζορίζεται, που χάνει ανθρώπους; Έχει πάει κανείς σας να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία; Να μιλήσει όχι με τους διοικητές που έχετε διορίσει, αλλά με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής;”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η κυβέρνηση απέτυχε “επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων”. “Δεν νοιάζεστε όχι γιατί είστε κακοί άνθρωποι, χωρίς κοινωνική ευαισθησία, αλλά επειδή είστε νεοφιλελεύθεροι και εξαρτημένοι από συμφέροντα, δεν πιστεύετε στο ισχυρό ΕΣΥ, στο Κοινωνικό Κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων, σε πολιτικές αναδιανομής” είπε ο κ. Ξανθός και συνέχισε: “Είστε η κυβέρνηση που έχει πλήξει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Εδραιώνεται στη κοινωνική συνείδηση ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση σας και ενισχύεται το αίτημα της κυβερνητικής αλλαγής. Για λόγους Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας”.

Γιάννης Δραγασάκης: Πρωτοβουλία δημοκρατικής ευθύνης η πρόταση δυσπιστίας

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπηρετεί σκοπιμότητες αλλά ανάγκες της κοινωνίας. Είναι πράξη πολιτικής δημοκρατικής ευθύνης» είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης.

Έχουμε χρέος, είπε ο κ. Δραγασάκης, «να προειδοποιήσουμε και να καλέσουμε τον λαό να βάλει τέλος σε μια ανίκανη κυβέρνηση και σε μια επικίνδυνη για την κοινωνία πολιτική.

Έχουμε χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα, και να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία μας, βρήκε απήχηση στην κοινωνία και σε όλη την αντιπολίτευση σημείωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όλοι εκείνοι οι σεναριογράφοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τώρα σε αυτό το ώριμο και αναγκαίο βήμα;».

Θ. Πλεύρης: Αυτή η κυβέρνηση αγαπάει την ευθύνη και δεν κρύβεται πίσω της

Σε μείζονα όξυνση, με αναφορές στο προσωπικό πεδίο, οδηγήθηκε η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, τη στιγμή που από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα των sms με τον Μένιο Φουρθιώτη.

Τα sms

«Επειδή σας αρέσουν τα sms και αναφέρεστε σε αυτά, να σας θυμίσω πως απευθυνόταν σε εσάς, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογρίτσας. ‘Καμάρι μου, λεβέντη μου’. Αυτά ήταν τα sms που αλλάζατε. Γιατί σας ενοχλούν σήμερα τα sms αλλά τα sms που μεγαλοεργολάβος έλεγε υπουργό σας ‘καμάρι μου και λεβέντη μου’, δεν σας ενοχλούσαν», είπε ο Θάνος Πλεύρης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ από τα οποία την ώρα ομιλίας του υπουργού Υγείας, εκτοξεύονταν «βολές» για τα sms με τον Μένιο Φουρθιώτη. «Όταν θα ερχόμαστε σε αυτό εδώ το βήμα, θα έχουμε τα στοιχεία. Από τη μια θα έχετε μια κυβέρνηση που αγαπάει την ευθύνη και από την άλλη θα έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κάθε φορά που βρέθηκε σε θέση εξουσίας διέλυσε τη χώρα», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Προφανώς καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής που δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης αλλά στρέφεται κατά του κυρίου Ανδρουλάκη».

Ο τρόπος απάντησης του υπουργού Υγείας για τα sms με τον Μένιο Φουρθιώτη, προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη. «Δεν περιμέναμε να υπερασπιστείτε κι εσείς τον κ. Φουρθιώτη. Δεν ξέρω τι υπηρεσίες σας παρέχει και εσάς…», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, και ήταν αυτή η αποστροφή της παρέμβασής του, που οδήγησε σε κλιμάκωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

To επάγγελμα

«Κύριε Σκουρλέτη, επειδή είναι Βουλή. Αν λέτε κάτι θα το λέτε. Έχετε κάτι για τον κ. Φουρθιώτη; Τη λάσπη που έχετε μάθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Θα τη σταματήσετε! Είπατε ψευδέστατα και συκοφαντικά, πράγμα που το συνηθίζετε, αν υπάρχει κάτι για το οποίο να μου παρέχει υπηρεσίες ο κ. Φουρθιώτης. Ακούστε κύριε Σκουρλέτη. Πριν είπατε ανεπάγγελτο τον κ. Μητσοτάκη. Ανεπάγγελτο λέτε εσείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχετε αρχηγό έναν άνθρωπο που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο στη ζωή του! Πείτε μου τι δουλειά έκανε ο κ. Τσίπρας; Εσείς κύριε Σκουρλέτη, σας διόρισε εκπρόσωπο Τύπου και στις πρώτες εκλογές που γίνανε, δεν βγήκατε βουλευτής ενώ ήσασταν και εκπρόσωπος Τύπου; Ζείτε όλο από τον ήλιο του Αλέξη Τσίπρα αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ούτε δευτερόλεπτο. ‘Αρα για εργασία δεν θα πείτε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι από αυτούς οι οποίοι μπορούν να μην κάνουν και πολιτική για να ζήσουν, είπα ότι τον πρώτο που μπορεί να αναφέρει είναι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εσείς όμως αναφερθήκατε σε εμένα, αναπαράγοντας διάφορα ακροδεξιά τρολ. Η σχέση σας με την ακροδεξιά είναι γνωστή κύριε Πλεύρη και η διαδρομή σας. Εγώ λοιπόν στη ζωή μου έζησα από την δικιά μου δουλειά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αφήστε λοιπόν αυτού του είδους τη λάσπη. Και αν θέλετε να συγκριθούμε για τον δικό μου μέσο όρο των ενσήμων με αυτόν του πρωθυπουργού, που έχει πάρα πολύ λίγα, της κυβέρνησης και των υπουργών σας. Να δούμε τι γίνεται. Να δούμε ποια είναι η αλήθεια», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Δείτε τώρα τη διαφορά μας. Εγώ, από αυτό εδώ το βήμα, υπερασπίζομαι και την προσωπική εργασία και την εργασία του πρωθυπουργού που έχει εργαστεί δέκα χρόνια, προτού γίνει βουλευτής. Εσείς, υπερασπιστήκατε τη δική σας προσωπική εργασία. Για σηκωθείτε και πείτε για την εργασία του κ. Τσίπρα, που δεν έχει εργαστεί ούτε ένα δευτερόλεπτο! Σηκωθείτε! Πείτε που εργάστηκε; Πείτε τι έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος;», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

«Πρόταση μομφής στο Κίνημα Αλλαγής»

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, «πρόταση μομφής που ήθελε ο κ. Τσίπρας να την κάνει στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό που υπάρχει στην Κεντροαριστερά».

«Κάθε πρωί που πάμε στο υπουργείο, λέμε ότι όλοι έχουμε την ευθύνη. Και ναι, η ευθύνη είναι κάτι που πρέπει να το αγαπάς. Οτιδήποτε συμβεί στο Υπουργείο Υγείας, υπεύθυνος είναι ο υπουργός. Την αγαπάει την ευθύνη, την βλέπει την ευθύνη και δεν κρύβεται από αυτή την ευθύνη», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι έχει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στην πανδημία η οποία αποτυπώνεται με στοιχεία. «Όλη αυτή την προσπάθεια, περιλαμβανομένου και του testing – και είμαστε αυτή τη στιγμή η 5η χώρα παγκοσμίως στα τέστ που διενεργούνται, δυστυχώς είχαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Εμείς σήμερα απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και λέμε όλα όσα κάναμε μέσα στην πανδημία, και συνεχίζουμε, κρατώντας την οικονομία ανοιχτή, κρατώντας την κοινωνία ανοιχτή, με ένα ΕΣΥ με πάρα πολλά προβλήματα, που είχε διαχρονικά, κρατώντας όρθιο με τις προσλήψεις, με την αύξηση των κλινών και με την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή. Και θα ξεκινήσει και κάτι πολύ καλύτερο που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη επικεντρωνόμαστε στη συνολική ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε και για την εμβολιαστική κάλυψη και η κυβέρνηση διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο, βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Όπως, δε, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σε περίπτωση που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη θέση, εκείνο που θα είχε γίνει, θα ήταν να μην έχουν διοικήσεις τα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ θα ήταν κανονικότητα, δεν θα υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη γιατί ο κ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι θα έρθει το εμβόλιο.

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν στη διαχείριση της πανδημίας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθεί: «Οι 17 μονάδες που ανέβηκε η εμβολιαστική κάλυψη, με αυτά τα μέτρα που ψηφίσαμε εδώ και είχαν και πολιτικό κόστος για εμάς – γιατί δεν είναι ευχάριστο, να έρχεσαι και βάζεις διοικητικό πρόστιμο σε ανθρώπους, ούτε είναι ευχάριστο να τους λες, δεν θα μπαίνεις στην καφετέρια, ούτε είναι ευχάριστο να έχεις σε αναστολή το υγειονομικό προσωπικό – αυτά εσείς που τα καταψηφίσατε και έχει ανέβει 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη, θεωρείτε ότι έχετε κάνει λάθος που τα καταψηφίσατε; Ή πάλι θα δουλεύατε με τον κ. Πολάκη και με τον κ. Κούβελα την εμβολιστική κάλυψη;».

Αν σας έβρισκε η πανδημία, δεν θα είχατε ούτε διοικήσεις στα νοσοκομεία, γιατί θέλατε να διώξετε όποιον ήταν διοίκηση από την κυβέρνηση που είχε προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία διοικητές που είχαν τοποθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Όσο εσείς περιμένετε κάθε απόγευμα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για να κάνετε μικροπολιτική, εμείς κάνουμε προσπάθεια», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι τα στοιχεία για την ενίσχυση των ΕΣΥ είναι αμείλικτα, για τον αριθμό των ΜΕΘ που υπερδιπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας, για τις προσλήψεις που έγιναν στα δύο χρόνια, για τα κονδύλια που διατέθηκαν, για τον σχεδιασμό που περιλαμβάνει και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ.

Ιδίως για τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, ο υπουργός είπε ότι «ασφαλώς περιλαμβάνουν και κλίνες του ιδιωτικού τομέα», σημειώνοντας ότι με τον ολιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης δίνεται και η δυνατότητα να γίνονται και χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώνει ο πολίτης.

Για τη θνητότητα, θέμα που επικαλείται συνεχώς η αντιπολίτευση, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν να πειστούν να εμβολιαστούν οι πολίτες και στον εμβολιασμό έγινε μια ολόκληρη προσπάθεια, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Τα στοιχεία από την αρχή της πανδημίας δείχνουν πως Ελλάδα είναι στη 13η θέση, είπε ο υπουργός Υγείας που συνέδεσε την θνητότητα με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Είπε επίσης ότι στον εμβολιασμό σήμερα η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο επειδή η κυβέρνηση ανέλαβε το πολιτικό κόστος και πήρε πολύ δύσκολα μέτρα. Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πάρει την απόφαση, οποιονδήποτε θάνατο αν έχει συνοδό περιστατικό Covid, ασχέτως από ποια αιτία προήλθε ο θάνατος, καταγράφεται ως θάνατος Covid, έχει δηλαδή ‘το πιο αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει’.

«Δεν είναι προτεραιότητά σας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μειώθηκαν τα κονδύλια για την υγεία στον προϋπολογισμό, προκρίνει την ιδιωτική κερδοσκοπία, δεν αυξάνει τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού και δεν συνταγογραφεί τα διαγνωστικά τεστ.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στους θανάτους από Covid και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 3η στην ΕΕ και 7η στον κόσμο, σε θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τους αυξημένους θανάτους. Σημείωσε δε ότι είναι η κυβέρνηση που καθυστέρησε να φέρει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, και ότι το πολιτικό κόστος είναι αυτό που την κρατάει να μην κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

K. Τσιάρας (Υπ. Δικαιοσύνης): Διεξόδους στα στρατηγικά του αδιέξοδα αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με το πυροτέχνημα της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, καταλογίζοντας του φθηνή, ανεύθυνη και ανέξοδη μικροπολιτική λογική και χαρακτηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε, «πυροτέχνημα» τονίζοντας ότι μέσα από αυτήν αναζητά να λύση στα δικά του στρατηγικά αδιέξοδα.

«Είστε άτυχοι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια σας να αναδείξετε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον παρόντα χρόνο, φέρνουν στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης. Και εκεί, η όποια προσπάθεια αξιολόγησης από τους πολίτες δεν είναι απλώς αρνητική για εσάς αλλά έχει την απόλυτη άρνηση της κοινωνίας για την επαναφορά σας. Γιατί οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού και την κυβέρνηση του είναι λογικό και αναμενόμενο ότι θα επιβεβαιωθεί απόψε και με την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών».

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για λόγους που υπαγορεύονται από συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Στη πρόταση δυσπιστίας αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Μπορεί να υποθέσουμε ότι είτε ο κ. Τσίπρας δεν ανέγνωσε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις είτε δεν τις κατανόησε. Τίποτα όμως από τα δύο δεν πιστεύω ότι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι ο κ.Τσίπρας και διαβάζει και κατανοεί τις δημοσκοπήσεις που αποκαλύπτουν τον κύκλο απαξίωσης του ιδίου και του κόμματος του και αναζητά διεξόδους στα στρατηγικά του αδιέξοδα. Αυτό όμως είναι μια φθηνή και ανέξοδη Αντιπολίτευση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Και συνέχισε: «Ο πραγματικός λόγος που επέλεξε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καθώς γνωρίζει ότι η κυβέρνηση διαθέτει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι η προσωπική του σταθεροποίηση και όχι η αλλαγή. Στόχος του είναι η διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών ισορροπιών μεταξύ της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν απαντά σε καμία όμως λύση, δεν πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις γιατί είναι απλώς πυροτεχνήματα που δεν αφορούν τη κοινωνία». «Τους πολίτες τους απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα στα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει λύσεις. Και η κοινωνία κλείνει τα αυτιά στις άναρχες κραυγές», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε έμφαση στους στόχους των πολιτικών της ΝΔ που είναι, όπως είπε, «πως το κράτος θα γίνει πιο ευέλικτο, πιο φιλικό, πιο δίκαιο». «Με ενεργητικές πολιτικές προχωράμε στη στήριξη των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων. Την κοινωνία την ενδιαφέρει η αναβάθμιση του δικαστικού συστήματος, το κράτος δικαίου. Για αυτό προχωράμε στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης με την ψηφιοποίηση της να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.

«Την κοινωνία την ενδιαφέρουν τα απτά αποτελέσματα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η μετάβαση σε ένα πιο ευέλικτο, δίκαιο σύστημα που μπορεί να εκδίδει ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά και δικόγραφα, η ταχύτερη επίλυση των δικαστικών υποθέσεων, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος που προωθείται το αμέσως επόμενο διάστημα, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, η ποιότητα της δικαιοσύνης με νέα γενιά δικαστικών που θα εκπαιδεύονται δια βίου, η αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και η πραγματική έκτιση των ποινών, που εσείς δεν ψηφίσατε, όλα αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες».

Μίλησε ακόμα για νέα θεσμικά εργαλεία που έχει προωθήσει και ψηφίσει η κυβέρνηση, «για ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, για δημιουργία πέπλου προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με ισχυρά εχέγγυα», αλλά και «για μεγάλες παρεμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πραγματική προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων». «Με αυτά τα κριτήρια προχωράμε το εθνικό σχέδιο δράσης και όχι με τις μικροπολιτικές ανάγκες της Αντιπολίτευσης. Η κοινωνία μας αξιολογεί, και συνεχίζει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επεσήμανε.

«Το ξέρουμε ότι το σύστημα δικαιοσύνης πάσχει από χρόνια προβλήματα και παθογένειες που επιδεινώθηκαν στη κρίση της πανδημίας. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει και είναι η τεράστια καθυστέρηση στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. «Πρέπει να γίνει ταχύτερη η απονομή της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και μέχρι στιγμής ο κόσμος δεν το βλέπει. Απαντήστε μας τι μετρήσιμα αποτελέσματα παράγουν οι πολιτικές σας στην καθημερινότητα των πολιτών και τι θα κάνετε προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς καταθέσαμε προτάσεις αλλά εσείς κωφεύετε», ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Η αλήθεια είναι ότι όντως περιμέναμε να φανούν καλύτερα αποτελέσματα, που δυστυχώς λόγω πανδημίας δεν το είδαμε να συμβαίνει σε όλη του την έκταση. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Έχουμε κάνει πραγματικά άλματα. Είναι όμως ώρα, με συζήτηση και με την συνδρομή όλων, να κάνουμε το επόμενο βήμα που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί η δικαιοσύνη είναι η βασική λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας και πρέπει να την ενισχύσουμε να την βελτιώσουμε όλοι μαζί, με τη συμβολή και συνεισφορά όλων των κομμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ

Πρόταση μομφής: Ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία αργά το βράδυ η συζήτηση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα