Προτεραιότητα η διασπορά στα γηροκομεία-Ανησυχία για τις αυξήσεις
Όλες οι ανησυχητικές εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα
Έντονη ανησυχία από τη διασπορά σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Δραματικός ο απολογισμός των δύο πρώτων εβδομάδων του Οκτώβρη καθώς 78 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.
Παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα και την ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται ώστε να μην εισχωρήσει ο κορονοϊός σε περιβάλλοντα με άτομα ευπαθών ομάδων, τελικά διαπιστώνεται ότι η διατήρηση του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων οδηγεί στο θάνατο πολλών συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας. Η μόλυνση ατόμων άνω των 65 ετών που διαμένουν σε γηροκομεία, προκαλεί σημαντική ανησυχία, καθώς από τους 78 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τις πρώτες 2 εβδομάδες του Οκτώβρη οι 68 ήταν ηλικιωμένοι.
Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί στις δημοσιονομικές αρχές η εξάπλωση της επιδημίας σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και αν στις περισσότερες περιοχές διαπιστώνονται ελάχιστα κρούσματα. Για να θεωρηθεί ότι μια περιοχή σταδιακά απαλλάσσεται από τον ιό, θα πρέπει για ένα αξιόλογο χρονικό διάστημα να μην εμφανίζει νέα κρούσματα. Κάτι το οποίο όμως δε συμβαίνει.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες, διαπιστώθηκε πως 4 ηλικιωμένοι από την Μονάδα Φιλοξενίας “Αττική” στον Άγιο Παντελεήμονα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα δύο στο «ΕΛΠΙΣ» και 2 στο «Λαϊκό». Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα αρχές του μήνα είχαν εντοπιστεί 47 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό τα οποία πλέον έχουν φτάσει τους 52. Κάποια δε από αυτούς τους ασθενείς δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς εντοπίστηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε φιλοξενούμενη στη Μονάδα.
Επίσης σε καραντίνα μπαίνει από το βράδυ της Τετάρτης (14/10) το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, στο οποίο εντοπίστηκαν συνολικά 7 κρούσματα κορονοϊού.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από την αρχή του οκτώβρη μέχρι χθες είχαν μολυνθεί 653 άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω εκ των οποίων ο ένας στους 10 κατέληξε.
Όσον αφορά στη διασπορά, αξίζει να αναφερθεί ότι χθες από τα 400 εγχώρια κρούσματα, τα 201 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, 38 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 29 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές. Συνολικά 33 περιοχές φαίνεται να αποτελούν εστία εκκόλαψης του κορονοϊού.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή διάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα των γηροκομείων, ενώ με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε, δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας.
Πάτρα: 4χρονο παιδί με κορονοϊό μεταφέρθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»
Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» διακομίστηκε ένα 4χρονο παιδί από την Πάτρα, καθώς βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Το παιδί φέρεται να είχε αρχικά συμπτώματα λαρυγγίτιδας, το πήγαν οι γονείς στο ΤΟ.Μ.Υ. Νοτίου Τομέα της Πάτρας. Εκεί του έγινε τεστ κορονοϊού το οποίο βγήκε θετικό.
Οι γιατροί επικοινώνησαν με το Νοσοκομείο του Ρίου όπου έχει δημιουργηθεί Μονάδα Covid για παιδιά, αλλά και οι γονείς με τον ΕΟΔΥ. Το ιατρικό προσωπικό έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να διακομιστεί με το ειδικό πλήρωμα του ΕΚΑΒ στην Αθήνα γιατί την Κυριακή, που εξελίχθηκε το περιστατικό το Νοσοκομείο του Ρίου δεν κάλυπτε πλήρη εφημερία.
Σε καραντίνα διμοιρία των ΜΑΤ
Σε καραντίνα έχουν τεθεί οι αστυνομικοί της Διμοιρίας της Αστυνομίας Φθιώτιδας, που πήραν μέρος στα έκτακτα μέτρα για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.
Τα κλειστά – λόγω κορωνοϊού – σχολεία
Στην λίστα η αναστολή λειτουργίας και για τμήμα ΕΠΑΛ στην Κρήτη Ένα τμήμα Επαγγελματικού Λυκείου στην Κρήτη και συγκεκριμένα το τμήμα B’ Πληροφορικής του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα με τα σχολεία ή τα τμήματα αυτών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.
Δείτε τη λίστα των σχολείων εδώ
Ερευνα ΕΚΠΑ: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του κορονοϊού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Τα αποτελέσματα μελέτης ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infection
Σημαντικό στοιχείο για την πρόληψης της μετάδοσης του κορονοϊού αποτελεί η γνώση της περιόδου μεταδοτικότητας του ιού. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα μελέτης ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Infection.
Οι συγγραφείς αναζήτησαν όλη τη βιβλιογραφία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 26 Αυγούστου 2020 προκειμένου να εντοπίσουν μελέτες που αναφέρονταν στην περίοδο μεταδοτικότητας ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη κορονοϊού, δηλαδή με θετική δοκιμασία PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Συνολικά, ανευρέθησαν και αποθησαυρίστηκαν 15 σχετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 13 μελετών με δεδομένα από καλλιέργειες του ιού SARS-CoV-2 και 2 μελετών με δεδομένα ιχνηλάτησης.
Σε πέντε μελέτες, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 ήταν δυνατό να ανιχνευτεί μέχρι τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε άλλες πέντε μελέτες, η ανίχνευση του SARS-CoV-2 ήταν δυνατή πέρα από τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων μόλις στο 3% των ασθενών. Στις άλλες τρεις μελέτες συμπεριελήφθησαν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ιός SARS-CoV-2 απομονώθηκε έως και 32 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε δύο μελέτες που συμπεριέλαβαν ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς κατέστη δυνατή η απομόνωση του SARS-CoV-2 μέχρι και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σχετικά με τις μελέτες ιχνηλάτησης, όταν υπήρχε στενή επαφή επίνοσων ατόμων με επιβεβαιωμένο κρούσμα πάνω από 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων των νοσούντων, δεν καταγράφηκε ευθεία, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μετάδοση του SARS-CoV-2 από άτομο σε άτομο.
Συμπερασματικά, οι ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ήπιας και μέτριας βαρύτητας πιθανότατα δεν είναι μεταδοτικοί μετά τη 10η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ασθενείς με σοβαρή νόσο καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ που συστήνει τα ακόλουθα:
Για τα περισσότερα άτομα με λοίμωξη COVID-19, η απομόνωση και οι προφυλάξεις μπορούν γενικά να διακοπούν 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και την απουσία πυρετού για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα συμπτώματα βαίνουν βελτιούμενα. Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και όσοι εμφάνισαν σοβαρή νόσο θα πρέπει να αξιολογούνται από τους θεράποντες ιατρούς.
Για τα άτομα που δεν θα αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα, η απομόνωση και λοιπές προφυλάξεις μπορούν να διακοπούν 10 ημέρες μετά την ημερομηνία του πρώτου θετικού τεστ RT-PCR για SARS-CoV-2 RNA (COVID-19 τεστ).
Δεν συστήνεται η αξιολόγηση της δοκιμασίας PCR για τη διακοπή της απομόνωσης και των προφυλάξεων εφόσον συντρέχουν οι συνθήκες που έχουν αναλυθεί προηγουμένως με βάση τα κλινικά κριτήρια.
9 στους 10 θέλουν να συνεχίσουν με τηλεργασία και μετά την πανδημία
Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην τηλεργασία Σχεδόν εννέα στους δέκα εργαζόμενους θα ήθελαν να μπορούν να επιλέγουν αν θα εργάζονται από το σπίτι ή το γραφείο, μόλις αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία να επιλέγουν το ωράριό τους, σύμφωνα με έρευνα της Cisco Systems.
Η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην τηλεργασία, όπως έδειξε η έρευνα, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να εκτιμούν περισσότερο τα πλεονεκτήματά της.
Αν και μόνο το 5% όσων ρωτήθηκαν εργαζόταν από το σπίτι πριν την επιβολή lockdown, τώρα το 86% απάντησε ότι θα ήθελε να μπορεί να επιλέγει πότε, πώς και πότε θα εργάζεται και να εκμεταλλεύεται έναν συνδυασμό τηλεργασίας και εργασίας από το γραφείο, επεσήμανε η Cisco στην έρευνά της που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο αντιπρόεδρος της Cisco Γκόρντον Τόμσον σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους προκειμένου να απαντήσουν στα νέα αιτήματα των εργαζομένων, οι οποίοι έθεσαν ως προτεραιότητές τους την επικοινωνία και τη συνεργασία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων και των δεδομένων τους, είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι. Στην έρευνα της Cisco συμμετείχαν 10.000 άνθρωποι σε 12 αγορές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.
Κοροναϊός : Τι ισχύει με τις πειραματικές θεραπείες που δοκιμάζονται
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» τις διαφορές ανάμεσα στις δυο πειραματικές θεραπείες που κερδίζουν έδαφος και αναλύει την εξέλιξη των ερευνών
Σε ένα μαραθώνιο κλινικών ερευνών επιδίδεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, αναζητώντας θεραπεία για τη λοίμωξη Covid-19. Στην… κούρσα αυτή εμβόλια φαβορί φαίνεται να χάνουν την πρώτη θέση στον τερματισμό, λόγω εμποδίων στον δρόμο των μελετών, ενώ πειραματικές θεραπείες κερδίζουν έδαφος με τους πολίτες ανά τον κόσμο να παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.
Προχθές μια αρνητική είδηση στον νευραλγικό τομέα της έρευνας προκάλεσε αναστάτωση. Ειδικότερα η εταιρεία Johnson & Johnson, ανακοίνωσε τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, έπειτα από «ανεξήγητη ασθένεια» σε έναν από τους εθελοντές.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι αντίστοιχη διακοπή είχε προηγηθεί και κατά τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης, εξαιτίας επιπλοκής σε εθελοντή στη Βρετανία, γεγονός που αποτελεί σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αναμενόμενη εξέλιξη σε οποιασδήποτε κλινική μελέτη. Επειτα όμως από τη σχετική έρευνα ανεξάρτητης επιτροπής συνεχίζεται εκ νέου σε αρκετές χώρες αλλά όχι στις ΗΠΑ, όπου ερευνάται ακόμη από την επιτροπή Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).
Κλινικές μελέτες
Εν τω μεταξύ, εντείνονται το ενδιαφέρον και οι προσδοκίες για τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγήθηκαν (ως μέρος του «κοκτέιλ») στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ. Καθώς, όμως, η θεραπευτική αυτή προσέγγιση βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό επίπεδο στην Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης «το πιο κοντινό αντίστοιχο που υπάρχει είναι το πλάσμα από άτομα που έχουν συνέλθει από τον κορωνοϊό».
Ειδικότερα στη χώρα μας, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κύριος ερευνητής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κλινική μελέτη χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες σε ασθενείς με Covid-19 υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία 49 άτομα».
Σύμφωνα δε με τον ειδικό και παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσημη στατιστική ανάλυση για να ανακοινωθούν επίσημα αποτελέσματα, «τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ευρήματά μας συμφωνούν με τις υπόλοιπες διεθνείς μελέτες ως προς τη σημαντική αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χορήγησης πλάσματος σε ασθενείς με Covid-19».
Και ενώ το κλινικό πρωτόκολλο στη χώρα μας προβλέπει την ένταξη τουλάχιστον 100 ασθενών που θα λάβουν πλάσμα από αναρρώσαντες, εντούτοις είναι πολύ πιθανό να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι ασθενείς «δεδομένου του συνεχιζόμενου επιδημικού κύματος στη χώρα μας».
Αντισώματα
Τι είναι, όμως, τα μονοκλωνικά αντισώματα και ποια η διαφορά τους από το πλάσμα αίματος; «Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ώριμα Β-λεμφοκύτταρα που ονομάζονται πλασματοκύτταρα και παράγουν αντισώματα, τα οποία στρέφονται ενάντια σε παθογόνα που εισβάλουν στον οργανισμό. Τα αντισώματα αυτά είναι ειδικά για κάθε συγκεκριμένο παθογόνο. Κατά αντιστοιχία, λοιπόν, η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 οδηγεί στην παραγωγή ειδικών αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών (αντιγονικών επιτόπων) του SARS-CoV-2. Κάθε είδος αντισώματος στρέφεται ειδικά έναντι μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης και παράγεται από μια ειδική ομάδα (κλώνο) πλασματοκυττάρων. Σε εργαστηριακό επίπεδο, είναι δυνατό να γίνει επαγωγή της παραγωγής ανθρώπινων αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε ποντικούς και στη συνέχεια να γίνει ανίχνευση των αντισωμάτων που είναι πιο αποτελεσματικά ως προς την αδρανοποίηση του ιού με κατάλληλες μεθόδους. Ακολούθως, επιλέγεται η ομάδα (κλώνος) των πλασματοκυττάρων που παράγουν το συγκεκριμένο είδος αντισώματος για παραγωγή σε μεγάλες ποσότητες για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτά τα αντισώματα που παράγονται από έναν κλώνο πλασματοκυττάρων ονομάζονται μονοκλωνικά», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.
Και συνεχίζει: «Η θεραπευτική προσέγγιση της χορήγησης πλάσματος από αναρρώσαντες διαφέρει από τη χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κατά τον έλεγχο του πλάσματος από αναρρώσαντες γίνεται ποσοτική μέτρηση της συνολικής αντισωματικής απάντησης του οργανισμού έναντι του ιού SARS-CoV-2 συνήθως με τον προσδιορισμό των ειδικών ανοσοσφαιρινών IgG και IgA. Εφόσον οι τιμές είναι σε αποδεκτά επίπεδα, χορηγείται το πλάσμα των δοτών σε ασθενείς με ενεργή νόσο Covid-19. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτό τον τρόπο χορηγείται το σύνολο των αντισωμάτων έναντι των διαφορετικών πρωτεϊνών του SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, δεν υπάρχει στάδιο επιλογής συγκεκριμένων αντισωμάτων ούτε επαγωγή της παραγωγής αντισωμάτων στο εργαστήριο».
Θετικά αποτελέσματα
Εως σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους που να συγκρίνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων και πλάσματος από αναρρώσαντες.
«Τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών μελετών από τη χορήγηση πλάσματος είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έχουν οδηγήσει και στην επιταχυνόμενη έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA). Επιπλέον, τα πρώιμα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι επίσης θετικά και αναμένονται με ανυπομονησία οι τελικές ανακοινώσεις. Επομένως, είναι πολύ πιθανό και τα μονοκλωνικά αντισώματα και το πλάσμα από αναρρώσαντες να αποτελούν θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ενεργό λοίμωξη Covid-19 στο κοντινό μέλλον», καταλήγει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Θ. Σκυλακάκης: Μετά το πέρας της πανδημίας οι αλλαγές στα φορολογικά
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες στη φορολογική πολιτική, σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων, βρέθηκαν επί τάπητος σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το «Κέντρο Φιλελευθέρων Μελετών -Μάρκος Δραγούμης», με αφορμή την ταυτόχρονη δημοσιοποίηση σε όλο τον κόσμο, του Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2020. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, που έδωσε το στίγμα των επόμενων παρεμβάσεων εκ μέρους του υπουργείου, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκαθάρισε δε, ότι «μέχρι να δούμε την ‘πλάτη’ της πανδημίας, η συζήτηση για τα φορολογικά έχει θεωρητικό και όχι πρακτικό χαρακτήρα». Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Daniel Bunn, αντιπρόεδρος του Global Projects του Tax Foundation, ο οποίος και παρουσίασε τα κυριότερα συμπεράσματα του Δείκτη για την Ελλάδα και διεθνώς, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας.
Ξεκινώντας από την παρέμβαση του αν. υπουργού, αφού αναφέρθηκε στα ήδη γνωστά μέτρα (προσωρινή κατάργηση φόρου έκτακτης εισφοράς, μείωση ασφαλιστικών εισφορών), επεσήμανε ότι «το 2021 θα έχουμε πολύ σοβαρή διεύρυνση της φορολογικής βάσης στην ιδιοκτησία, γεγονός που θα επιτρέψει να κατεβάσουμε τους συντελεστές αναλογικά». Υπογράμμισε δε, ότι χάρη στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταστεί πιο δύσκολη, με τεχνικά μέσα, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.
Ταυτοχρόνως, ο Θ. Σκυλακάκης ανέλυσε το κυβερνητικό μοντέλο για παρέμβαση της Πολιτείας στην παραγωγή “και όχι μόνο αναδιανομή” πλούτου, κάτι που θα επιτρέψει, όπως τόνισε, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του φαινομένου του brain drain. «Ο μόνος τρόπος να παραγάγεις πλούτο, είναι να έχεις πολλούς ανθρώπους να εργάζονται πάνω σε ένα μοντέρνο και καινοτόμο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο θεσμικού μοντέλου που καλύπτει την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα της εργασίας και του περιβάλλοντος. Αυτό είναι το μοντέλο στο οποίο πρέπει να πάμε, και θα πάμε και με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση της Μιράντας Ξαφά, ο ομιλητής παρατήρησε πως η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, μαζί και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο επανόδου Ελλήνων που εργάζονται τώρα στο εξωτερικό. Από μόνα τους τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν, αναγνώρισε, καθώς «αν δεν προχωρήσουμε και τις επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν και οι δουλειές που θα τους προσελκύσουν, δεν κάνουμε κάτι – και σε αυτό θα βοηθήσει πολύ το Ταμείο Ανάκαμψης».
Εισάγοντας πάντως στην αναπτυξιακή εξίσωση και τον παράγοντα του covid-19, ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι «μέχρι να δούμε την ‘πλάτη’ της πανδημίας, η συζήτηση για τα φορολογικά έχει θεωρητικό και όχι πρακτικό χαρακτήρα (…) Είναι αδύνατον να κάνεις δημοσιονομική πολιτική σε συνθήκες αβεβαιότητας, γιατί η ίδια η αβεβαιότητα ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα κίνητρα τα οποία προσπαθείς να εισάγεις. Όταν οι άνθρωποι όπως είναι σήμερα, έχουν ταυτόχρονα περιορισμό της ατομικής ελευθερίας (μάσκες), φόβο για την υγεία τους και οικονομική δυσπραγία, δεν είναι η καταλληλότερη εποχή για να εισάγεις καινούρια φορολογικά κίνητρα».
Γιώργος Σακκάς/News247-ΑΠΕ-ethnos.gr-tanea.gr