Εκπαίδευση

Η πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος είναι γεγονός!

Το ΠΑΜΑΚ δημιούργησε την πρώτη ακαδημία ρομποτικής προκειμένου οι νέοι να εξοικειωθούν με αυτή την ανερχόμενη επιστήμη

Parallaxi
η-πρώτη-ακαδημία-ρομποτικής-πανεπιστ-660543
Parallaxi

Η Ακαδημία Ρομποτικής αποτελεί την Πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Όραμά της, να μεταφέρει τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας και των σύγχρονων προγραμμάτων Ρομποτικής στην κοινωνία, μέσα από την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας.

Η Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. αποτελεί την εξωστρεφή, λειτουργική μονάδα του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος έρευνας-εκπαίδευσης-εφαρμογής. Χάρη στην καινοτόμο διάρθρωσή της, η Ακαδημία Ρομποτικής επιτυγχάνει την ανάπτυξη εφαρμογών, υπηρεσιών και τεχνολογιών που διευρύνουν τόσο την αξιοποίηση των κοινωνικών ρομπότ όσο και την προσέγγιση γνωστικών αντικειμένων μέσω βιωματικής και διερευνητικής μάθησης.

Η Ρομποτική σήμερα θεωρείται ως το τέταρτο R της μάθησης «Reading, wRriting aRithmatic and Robotics», που οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να κατακτήσουν, αν επιθυμούν να είναι «παρόντες» σε ένα σύγχρονο κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται. Η Ρομποτική ενσωματώνει όλα τα πεδία του STEM (Science, Technology Engineering, Mathematic), ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις της, με χαρακτήρα διεπιστημονικό, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά περιοχές, όπως είναι η Mηχανική, η Hλεκτρονική, ο Aυτόματος Έλεγχος, η Αρχιτεκτονική, η Τέχνη κι ακόμα οι επιστήμες των Υπολογιστών, της Τεχνολογίας, της Φυσικής, και των Μαθηματικών (STEAM).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσφέρει τα τελευταία χρονιά μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των «Δεξιοτήτων του 21ου Αιώνα», όπως αυτές καθορίζονται από την UNESCO και την Ευρωπαϊκή Ένωση («Δεξιότητες Ευρώπης 2020»).

Τα τελευταία χρόνια η Ρομποτική έχει εισχωρήσει σημαντικά στον τομέα της Εκπαίδευσης, προσφέροντας ξεχωριστές εμπειρίες στους μαθητές. Τα οφέλη που επιφέρει η Ρομποτική στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολυάριθμα.

Μέσα από τις δραστηριότητές της, οι μαθητές

  • ενημερώνονται για ποικίλα θέματα,
  • κατασκευάζουν το κατάλληλο για κάθε περίσταση ρομπότ,
  • προγραμματίζουν και επαναπρογραμματίζουν την ρομποτική κατασκευή τους,
  • επιλύουν προβλήματα,
  • ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη και
  • οικοδομούν τη γνώση.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα