H πρώτη αντίδραση της Γαλλίας στις εξαγγελίες Μητσοτάκη- Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΟΗΕ

Τι λέει η Γαλλία για τις χθεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι αναφέρει ο τελευταίος σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ.

Parallaxi
h-πρώτη-αντίδραση-της-γαλλίας-στις-εξαγ-540289
Parallaxi

Η πρώτη αντίδραση του Παρισιού, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά από την Ελλάδα οκτώ αεροσκαφών Rafale, καταγράφηκε μέσα από ανάρτηση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλορέν Παρλί.

Συγκεκριμένα, η ίδια με ανάρτησή της τονίζει τα εξής:

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αποκτήσει 18 Rafale. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία και μία πρωτιά: μια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Το αποτέλεσμα μιας πολιτικής εξαγωγών που ακολουθώ με συνέπεια από το 2017», έγραψε η Παρλί στο twitter.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, τεσσάρων υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων, με σκοπό την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ 

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Από τις 21 Ιουλίου 2020, έχουμε δει μια μεγάλη κλιμάκωση τουρκικών επιθετικών ενεργειών και ρητορικής που αποτελούν μια ανοιχτή και άνευ προηγουμένου απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναγράφεται στην επιστολή που δημοσιοποίησε ο τηλεοπτικός σταθμός Αnt1.

«H Eλλάδα έχει δείξει την ετοιμότητά της να επιλύσει τη διαφωνία της με την Τουρκία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά όχι υπό συνθήκες στρατιωτικής πίεσης και απειλών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

«Η Ελλάδα υποστήριξε πολύ τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας», ενώ τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών συμφώνησαν να ανακοινώσουν «την επανάληψη των συνομιλιών», γράφει ο πρωθυπουργός στην ίδια επιστολή.

Και υπογραμμίζει ότι «με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συνάψει συμφωνία οριοθέτησης, η Τουρκία δεν συμφώνησε με την παραπάνω ανακοίνωση και την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, παρά τη δηλωμένη «δέσμευσή της για διάλογο».

Με πληροφορίες από Ant1

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα