Διεθνή

Η πρώτη συναυλία για εμβολιασμένους έγινε απόψε

Η Γαλλία πάλι στα κόκκινα

Parallaxi
η-πρώτη-συναυλία-για-εμβολιασμένους-έ-727839
Parallaxi

«Νέα κανονικότητα;»: Η πρώτη μουσική συναυλία στο Τελ Αβίβ μόνο για εμβολιασμένους

Ήταν μια εκδήλωση που μπορεί να θέσει προηγούμενο σε έναν κόσμο που λαχταρά να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή: μια μουσική συναυλία στην οποία παρευρέθηκαν μόνο εμβολιασμένοι κατά της Covid-19. Η υπαίθρια συναυλία στο Τελ Αβίβ σήμερα ήταν μια από τις πρώτες σε ένα πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη χώρα, περιορίζοντας τη συμμετοχή σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή σε άτομα με ανοσία μετά την προσβολή τους από την νόσο.

Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.

Τα «διαβατήρια» έχουν διάρκεια έξι μηνών από τη στιγμή του πλήρους εμβολιασμού. «Παρέχει προστασία, αλλά και μια αίσθηση άνεσης για να καθίσεις ανάμεσα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε ο Ντόρον Ζίχερ, ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας ενώ περίμενε την παράσταση της Ισραηλινής τραγουδίστριας Νουρίτ Γκαλρόν το σούρουπο στο πάρκο Γιαρκόν. «Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο σπίτι σε ένα απομονωμένο περιβάλλον, είναι υπέροχο να βγαίνεις και να βιώνεις δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες», είπε. Το Ισραήλ ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο το σύστημα αυτό ελεύθερης μετακίνησης, καθώς άνοιξαν ξανά οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.

Σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο απαιτούμενες δόσεις εμβολίου. Γυμναστήρια, πισίνες, θέατρα και ξενοδοχεία είναι ανοιχτά μόνο για τους κατόχους των πράσινων διαβατηρίων. Σε εσωτερικούς χώρους, επιβάλλονται αυστηρά όρια χωρητικότητας και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης. Τέτοια προγράμματα είναι πιθανό να εξεταστούν από άλλες χώρες που επιθυμούν να ανοίξουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς οι δικοί τους πληθυσμοί υποβάλλονται σε μαζικό εμβολιασμό. Αξιωματούχοι υγείας στο Ισραήλ, το οποίο ηγείται της παγκόσμιας κούρσας εμβολιασμών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τους σκεπτικιστές των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ισραηλινές μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer μειώνει την μεταδοτικότητα του ιού. «Αν χρειαζόταν να πάω σε ένα πολιτιστικό χώρο όπου δεν ζητούσαν το πράσινο διαβατήριο δεν θα πήγαινα», δήλωσε ο Μίχαλ Πόρατ, 66 ετών. «Θέλω να ξέρω και να είμαι σίγουρος ότι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα μου είναι ήδη ανοσοποιημένοι και εμβολιασμένοι και δεν θα εμπιστευόμουν ανθρώπους που δεν είναι».

Μείωση 30% σε κρούσματα και θανάτους στις ΗΠΑ, μικρότερη μείωση στη Ν.Αμερική

Τα κρούσματα και οι θάνατοι από Covid-19 μειώθηκαν κατά 30% στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη ενώ και οι περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής αναφέρουν μείωση των νέων κρουσμάτων, παρατηρεί ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO).

Η διευθύντρια του PAHO Καρίσα Ετιέν τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη επάρκεια εμβολίων και θα χρειαστεί να περάσουν μήνες προτού η ανοσοποίηση να επηρεάσει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού.

Μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί σε όλη την αμερικανική ήπειρο 78 εκατομμύρια άνθρωποι. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παραδοθούν εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις των εμβολίων στις φτωχότερες χώρες που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό Covax, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ετιέν, στη Βραζιλία, την Κολομβία και τον Ισημερινό παρατηρείται μικρή μείωση των νέων κρουσμάτων, ωστόσο ο ιός διαδίδεται ακόμη στα ίδια επίπεδα που ήταν και στα μέσα του 2020. Επίσης, το Περού καταγράφει νέες εστίες, κατά μήκος των συνόρων του με τη Βραζιλία και την Κολομβία, στην περιοχή του Αμαζονίου.

Βόρεια Μακεδονία-Covid-19: Ξεπέρασαν τις 100.000 τα κρούσματα

Έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού παρατηρείται και πάλι στη Βόρεια Μακεδονία, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, κατά τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 725 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα από την έναρξη της επιδημίας να ανέρχεται στις 100.632.

Ακόμη, 12 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στις 3.098.

Στο μεταξύ η μικρή αυτή βαλκανική χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων αδυνατεί ακόμη να προμηθευτεί εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πέραν αυτών που της χορήγησε η Σερβία.

Σήμερα, η Βόρεια Μακεδονία έλαβε ακόμη 3.510 δόσεις εμβολίων από τη Σερβία, ενώ στις 14 Φεβρουαρίου είχε προμηθευτεί 4.680 δόσεις.

Συνολικά η Βόρεια Μακεδονία προμηθεύτηκε από τη Σερβία 8.190 δόσεις εμβολίων, με τα οποία ξεκίνησε η ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που απασχολούνται σε νοσοκομεία αναφοράς Covid-19.

Λοκντάουν στη Δουνκέρκη – Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται, προειδοποιεί η κυβέρνηση

Η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία «επιδεινώνεται», σε σημείο που η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα και μια δεύτερη περιφέρεια, αυτή της Δουνκέρκης, στα βόρεια, μετά τη Νίκαια, στα νότια, στις αρχές της εβδομάδας.

«Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται στη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Δουνκέρκη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, λόγω και των αυξημένων κρουσμάτων της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία καταγράφηκαν 31.518 νέα κρούσματα της Covid-19, η υψηλότερη ημερήσια αύξηση από τα μέσα Νοεμβρίου. Πριν από μία εβδομάδα τα κρούσματα που είχαν καταγραφεί ανέρχονταν σε 25.018. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσης άλλους 277 θανάτους, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 431 της Τρίτης.

Ο Βεράν είπε ότι από τα τέλη της εβδομάδας στη Δουνκέρκη θα επιβληθεί τοπική καραντίνα, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Σε αυτήν την πόλη των 250.000 κατοίκων, κάθε εβδομάδα προσβάλλεται από τον νέο κορονοϊό «ένας στους εκατό», σημείωσε. Το Σαββατοκύριακο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους ενώ τα δέκα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν μόνο με τη διαδικασία του click away. Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, θα σταλούν άλλες 16.700 δόσεις εμβολίων στην περιοχή.

Όπως έγινε και στη νοτιοανατολική περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που διαθέτουν τρόφιμα, θα παραμείνουν κλειστά.

Στη Νίκαια και στις γύρω περιοχές το λοκντάουν θα συνεχιστεί για άλλα δύο Σαββατοκύριακα (27-28 Φεβρουαρίου και 6-7 Μαρτίου). Τις καθημερινές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 18.00. Επιτρέπονται μόνο οι έξοδοι για μία ώρα, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την κατοικία, για όσους θέλουν να πάνε στον γιατρό, να αθληθούν ή να κάνουν έναν περίπατο.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές και στην περιοχή του Παρισιού, αφού ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα ανέρχεται στα 277 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ ανησυχητική σε δέκα διαμερίσματα» και απαιτείται να ληφθούν «γρήγορα και σκληρά» μέτρα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο, Πέμπτη.

«Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες» ώστε «να αποφύγουμε να χρειαστεί να αποφασίσουμε μια νέα πανεθνική καραντίνα», πρόσθεσε.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας στη Γαλλία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα