Ελλάδα

Πρώτη συνεδρίαση μετά τον ανασχηματισμό – Ανακοινώνεται νέος υπουργός Πολ. Προστασίας

Υπό την σκιά της υπόθεσης Αποστολάκη.

Parallaxi
πρώτη-συνεδρίαση-μετά-τον-ανασχηματι-571008
Parallaxi

Συνεδριάζει στις 11.00 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο στη σκιά των όσων συνέβησαν με τον Ε. Αποστολάκη.

Τα θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι:

-Ενημέρωση από τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

-Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

-Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

-Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Σημειώνεται ότι με την ίδια ατζέντα είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την Τρίτη 31 Σεπτεμβρίου, αλλά η ανακοίνωση του ανασχηματισμού οδήγησε τελικά σε μετάθεσή της για την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι αύριο οι ανακοινώσεις για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να μην δημιουργηθεί νέα δομή και να διατηρηθεί η θέση υφυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις απέρριψε καθώς κάτι τέτοιο θα έδειχνε πισωγύρισμα μετά τα όσα συνέβησαν. Επίσης, για τον ίδιο αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή η δημιουργία της νέας δομής που θα χειρίζεται τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις των φυσικών καταστροφών.

Υπάρχει και το σενάριο να ανακοινωθούν δύο ονόματα και όχι ένα. Από την στιγμή που δημιουργείται ένα νέο υπουργείο εκτιμάται ότι η ύπαρξη και ενός υφυπουργού θα συμβάλει στον καλύτερο επιμερισμό των αρμοδιοτήτων και την διαχείριση των θεμάτων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Οι συζητήσεις με τα πρόσωπα που έχει ξεχωρίσει το κυβερνητικό επιτελείο οδεύουν προς ολοκλήρωση και μέχρι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα που συζητούνται, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο νέος υπουργός θα έχει σχέση με το αντικείμενο και γνώση του πεδίου. «Θα μπορεί να σηκώσει το βάρος και να προΐσταται μιας επιχειρησιακής δομής» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάρια για δίδυμο υπουργού – υφυπουργού, ίσως δούμε ένα πρόσωπο με πιο πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά γνώση των θεμάτων της κλιματικής κρίσης και της αντιμετώπισης τους να γίνεται υπουργός και ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από τον στρατό ή τα σώματα ασφαλείας στη θέση του υφυπουργού με πιο επιχειρησιακά καθήκοντα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα