Ελλάδα

«Πρώτο Ένσημο»: Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Επιδότηση 600 ευρώ για νέους εργαζόμενους - Τα κριτήρια.

Parallaxi
πρώτο-ένσημο-πώς-θα-λειτουργήσει-το-731721
Parallaxi

τηλεργασία

Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων «Πρώτο Ένσημο», το οποίο απευθύνεται σε νέους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα επιδοτεί την πρόσληψη νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών, οι οποίοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Το κράτος θα δίνει 600 ευρώ σε κάθε νέο εργαζόμενο που προσλαμβάνεται, σε 6 ισόποσες δόσεις. Ομοίως, 600 ευρώ θα λαμβάνει και ο εργοδότης.

Να σημειωθεί ότι οι εργοδότες που θα μπαίνουν στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» υποχρεούνται να μην κάνουν απολύσεις -θα υπάρχει, δηλαδή, ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. Με το «Πρώτο Ένσημο» μπορούν να επιδοτηθούν με το μισό ποσό και εργαζόμενοι – επιχειρήσεις που συνεργάζονται με μερική απασχόληση.

Πώς θα λειτουργεί το «Πρώτο Ένσημο»

Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας τονίζονται τα εξής βασικά σημεία για το «Πρώτο Ένσημο»:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο Ένσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβουν για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ. Εάν η σύμβαση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ένσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα