«Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι μην χάσουμε την Πρωτοχρονιά ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε τα Χριστούγεννα», τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος και προσθέτει: «Γιορτάζουμε με μέτρο και ευθύνη, προσέχουμε και παραμένουμε υγιείς». Από αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται. Σημειώνεται ότι για τη μετάβασή τους σε ρεβεγιόν οι πολίτες πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033 και αντίστοιχο για την επιστροφή.
Η ΕΛΑΣ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος σε ελέγχους που θα διενεργηθούν σε πλατείες, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες. Οσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.
Σχετικά με την προσέλευση των πιστών στους ναούς, σημειώνεται, ότι οι επικεφαλής των τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών είναι σε επικοινωνία με τους μητροπολίτες και τους ιερείς των ενοριών, προκειμένου να τηρηθούν οι περιορισμοί, που είναι οι εξής: ένα άτομο ανά δεκαπέντε τετραγωνικά, δύο μέτρα απόσταση και μέχρι είκοσι πέντε άτομα μέσα στην εκκλησία ή έως πενήντα άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς και πάντα με μάσκες. Διευκρινίζεται, ότι η μετάβαση στους ναούς γίνεται επίσης υποχρεωτικά με SMS και κωδικό 6 στο 13033.
«Είχαμε κρούσματα αλλά ήταν ασυμπτωματικοί»
Σχετικά με το πως ξεκίνησε η διασπορά και το ποιες γειτονιές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο έπαρχος Καλύμνου είπε: «Μέχρι και την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου έχουμε 37 κρούσματα. Τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στη συνοικία Προδρόμου της Χώρας Καλύμνου και στην Πόθια. Στον Πρόδρομο διατηρούνται όλα τα στοιχεία της παλιάς γειτονιάς όπου οι κάτοικοι θα βρεθούν μέσα στη μέρα, θα χαιρετηθούν, θα συνομιλήσουν και έτσι υπήρξε διασπορά. Δεν είμαι βέβαιος εάν ξεκίνησε η διασπορά από αρραβώνα. Το πρώτο κρούσμα το είχαμε τέλος Νοεμβρίου αλλά ούτε εντατικοί έλεγχοι γίνονταν, ούτε και κάποιος δήλωσε πως έχει έντονα τα συμπτώματα του κορονοϊού. Πιστεύω πως υπήρχαν κρούσματα όλο τον Δεκέμβριο αλλά δεν τα είχαμε εντοπίσει γιατί ευτυχώς όλοι ήταν ασυμπτωματικοί».
Οι δύο εστίες των τελευταίων ημερών
Για τις δύο εστίες που ιχνηλατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είπε: «Η πρώτη εστία ξεκίνησε από έναν καρδιοπαθή συμπολίτη μας ο οποίος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος έχει κάνει πρόσφατα εγχείρηση ανοικτής καρδιάς αλλά ευτυχώς για την ώρα δεν έχει επιπλοκές. Η δεύτερη εστία ξεκίνησε από δύο νέους οι οποίοι επίσης είναι καλά. Όπως σας είπα όμως πιστεύω πως υπήρχαν κρούσματα από το τέλος Νοεμβρίου».
Μάθημα σε πολίτες, αστυνομία και εκκλησία
Ο Μανώλης Μουσελλής τόνισε πως το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους στο νησί και εξήγησε: «Εχουμε το κακό νέο με τα 37 κρούσματα αλλά και το καλό νέο που δεν έχουμε καμία απώλεια ζωής. Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα σε όλους. Οι πολίτες πρέπει επιτέλους να λάβουν τα μέτρα τους και να βάλουν μάσκες, ο ΕΟΔΥ να κάνει πιο εντατικούς ελέγχους και η αστυνομία να έχει προστατευτικό και συμβουλευτικό ρόλο και όχι να κόβει πρόστιμα. Επίσης και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Προσωπικά έχω ανεπτυγμένο θρησκευτικό φρόνημα αλλά η πίστη μου και η επικοινωνία μου με τον Χριστό και την Παναγία δεν γίνεται μόνο στην εκκλησία αλλά κάθε ώρα της ημέρας».
«Ενωμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα»
Και ο έπαρχος Καλύμνου καταλήγει: «Όλοι ενωμένοι, με θετική σκέψη, καλή διάθεση και αλληλοκατανόηση θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα στην κοινότητα μας γιατί εάν ξεφύγει η κατάσταση και περάσει ο ιός σε ηλικιωμένους και ευάλωτους θα έχουμε άσχημες καταστάσεις και δυστυχώς το νησί δεν διαθέτει υγειονομικές υποδομές. Εχουμε μόνο τέσσερα κρεβάτια σε θάλαμο που έχει τα χαρακτηριστικά Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Διαφορετικά θα χρειαστεί να γίνουν αεροδιακομιδές στη Ρόδο ή στην Αθήνα. Ελπίζω όμως πως όλοι θα αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και θα πάρουν σοβαρά την πανδημία».
Θεσσαλονίκη: 131 παραβάσεις για παράνομες μετακινήσεις
Περιστέρι : Τσουχτερά πρόστιμα και τρεις συλλήψεις σε σύλλογο χαρτοπαιξίας – Λειτουργούσε κατά παράβαση των μέτρων για τον κοροναϊό
Σε τρεις συλλήψεις σε ψυχαγωγικό σύλλογο χαρτοπαιξίας, στο Περιστέρι προχώρησε, χθες το βράδυ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 21.800 ευρώ, για παράβαση των μέτρων απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων προς αποτροπή διάδοσης του κοροναϊού.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν ο προσωρινά υπεύθυνος και (2) τσιλιαδόροι, για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και της νομοθεσίας περί παιγνίων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται και ο νόμιμος εκπρόσωπος του συλλόγου, που απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.
Στους τρεις συλληφθέντες και στον νόμιμο εκπρόσωπο βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους (14.000) ευρώ, για παράνομη λειτουργία του ψυχαγωγικού συλλόγου κατά παράβαση των νόμων για την προστασία της δημόσιας υγείας και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας (15) ημέρες.
Εντός του χώρου βρέθηκαν (26) άτομα, για τους οποίους δεν διαπιστώθηκε συμμετοχή σε παίγνια και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους (7.800) ευρώ και συγκεκριμένα από (300) ευρώ πρόστιμο στον καθένα για άσκοπη μετακίνηση.
Επιπλέον βρέθηκαν εγκατεστημένα (11) τραπέζια χαρτοπαιξίας, ενώ ο χώρος επιτηρούνταν από (9) κάμερες εσωτερικά και (6) κάμερες εξωτερικά, όλες συνδεδεμένες με καταγραφικό, χωρίς να είναι ενήμεροι οι θαμώνες και άνευ αδείας της αρμόδιας Αρχής.
Οι κάμερες και το καταγραφικό κατασχέθηκαν και θα αποσταλούν για φύλαξη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Σύψας στο MEGA : Οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων – Το πρόβλημα παραμένει στη Δυτ. Αττική
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορoναϊό, Νικόλαος Σύψας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Μιλώντας για την κατάσταση στη δυτική Αττική αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «κάθε απόφαση στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα. Η δυτική Αττική έχει μια κάμψη στα κρούσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει, για αυτό συνεχίζεται το σκληρό lockdown. Το λεκανοπέδιο Αττικής γενικότερα παρακολουθείται πολύ στενά».
«Στην Κάλυμνο υπήρξε ένα κοινωνικό γεγονός και έγινε διασπορά του ιού. Δυστυχώς ο κόσμος μερικές φορές κάνει του κεφαλιού του. Υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές. Ακόμα δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη παρέμβαση αλλά τις παρακολουθούμε τις περιοχές αυτές και αν χρειαστεί να δράσουμε θα δράσουμε προκαταβολικά. Μας καθοδηγούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι καμπύλες», συνέχισε στο ίδιο θέμα, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να είναι άνοση. Σε μια εβδομάδα τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία. Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έκρηξη. Εμείς θέλουμε να δράσουμε προκαταβολικά όπου χρειαστεί».
«Δεν θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε σε μία εβδομάδα»
Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και τη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή».
Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην πανδημία
«Η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν τα Θεοφάνεια. Στην επιτροπή εχτές ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», πρόσθεσε.
Πότε δεν πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο
«Υπάρχει μόνο μία σαφής αντένδειξη μόνο όταν κάποιος έχει ιστορικό αλλεργικού σοκ μετά από ενδομυική ένεση. Οι υπόλοιπες αλλεργίες που έχουμε, σε ένα τρόφιμο, στη γύρη κλπ., δεν αποτελούν αντένδειξη σε καμία περίπτωση. Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση γίνεται τα πρώτα 5-10 λεπτά μετά το εμβόλιο και ο εμβολιαζόμενος βρίσκεται στο χώρο όπου παρακολουθείται», είπε ο κ. Σύψας σχετικά με τα εμβόλια.
«Αυτοί που έχουν περάσει τον ιό πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν αποτελούν προτεραιότητα, θα το κάνουν τελευταίοι. Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι. Θέλουμε να εμβολιαστεί ο κόσμος για να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρχει, αλλά δεν ξέρω που θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει λύση για ηλικιωμένους που βρίσκονται στα εξοχικά τους και πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ σημείωσε και ότι θα εμβολιαστεί στις 4 Ιανουαρίου στο Λαϊκό νοσοκομείο.
Γιαμαρέλλου: Αυτές τις ημέρες έχουμε χαλαρώσει και μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα
Προβληματισμός από την αύξηση των κρουσμάτων – Οι 11 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Έντονη ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Η αύξηση που παρουσίασαν τα νέα κρούσματα αποτελούν «καμπανάκι» ενόψει Πρωτοχρονιάς, καθώς η ανησυχία επικεντρώνεται στις αντοχές του συστήματος υγείας που συνεχίζει να δέχεται ασφυκτική πίεση.
Τα χθεσινά 1.047 κρούσματα ήρθαν μετά από εννιά συνεχόμενες μέρες με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.
Με φόντο την επιδημιολογικά βεβαρυμένη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως, ενόψει δύο μηνών με χειμωνιάτικο καιρό, «δεν θα πρέπει να μας παρασύρει η χαρά και η αισιοδοξία» και πως, αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις των ειδικών, θα γεμίσουν ξανά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.
Η επώδυνη εμπειρία της πανδημίας, όπως την χαρακτήρισε, δεν έφτασε ακόμη στο τέλος της με τον εμβόλιο που αποτελεί μια αρχή, αφού «η συλλογική ανοσία δεν θα επιτευχθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα επομένως δεν αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού».
Την ίδια στιγμή, την επιμονή της επιδημίας αποτυπώνουν οι δείκτες αναπαραγωγής της νόσου, Rt, που στην Αττική είναι 0,8 και στη Θεσσαλονίκη 0,6.
Αυτό σημαίνει πως 100 θετικοί στον κοροναϊό άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους 80 στο λεκανοπέδιο – και σε άλλους 60 στη Θεσσαλονίκη.
Προβληματίζουν 11 περιοχές
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κοροναϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
- Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
- Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
- Δήμος Περιστερίου
- Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
- Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
- Κάλυμνος
- Δήμος Ασπροπύργου
- Δήμος Ελευσίνας
- Κοζάνη
- Δήμος Εορδαίας
- Δήμος Βοΐου
«Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας» επεσήμανε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στα 8.500 περίπου ενεργά κρούσματα στη χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στην Θεσσαλονίκη, καθώς και στον αυξημένο επιδημιολογικό δείκτη στη Δυτική Αττική (53 κρούσματα), στον Έβρο (37), στο Κιλκίς (34), την Κοζάνη (52) και την Πιερία (13).
Άλλες οκτώ περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής παρατήρησης και ανάλυσης, με τους αρμόδιους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τις εξής: Φλώρινα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Ζεφύρι, Αχαρνές, Κάλυμνος.
Πηγή: ΑΠΕ