Πρυτάνεις: Πίεση στο ΕΣΥ – Στη Θεσσαλονίκη δε φαίνεται να υπάρχει εκθετική αύξηση
«Είμαστε προς το τέλος. Σωστή συμπεριφορά δική μας μαζί με τον εμβολιασμό θα μας βάλουν σε καλό δρόμο».
Καθησυχαστικοί για την πορεία της πανδημίας εμφανίστηκαν οι πρυτάνεις τόσο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δημόπουλος και Νίκος Παπαϊωάννου αντίστοιχα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή αταίριαστοι, σημείωσαν ότι ναι μεν το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή, ωστόσο η πορεία του εμβολιασμού, η καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και η βελτίωση του καιρού αποτελούν παράγοντες που συντελούν στην κάμψη του ιού.
Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε μια περίπου εβδομάδα θα είναι δυνατή μια πρόβλεψη για το πότε μπορεί να αρθεί το lockdown, καθώς ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων φαίνεται ότι δεν ακόμα είναι σε ύφεση. «Η εικόνα που έχουμε από τα νοσοκομεία είναι ότι οι κλίνες COVID είναι γεμάτες εδώ και 10 μέρες. Δηλαδή για να βάλουμε έναν ασθενή, βγαίνει κάποιος άλλος. Υπάρχει σημαντική πίεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, έχουν γίνει σημαντικοί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των ασθενών. «Πρώτα από όλα ξέρουμε πολύ καλύτερα πως να χορηγήσουμε το οξυγόνο. Υπάρχει η διαδικασία του οξυγόνουε με πίεση που επιτρέπει σε μερικούς ασθενείς να αποφύγουν τη διασωλήνωση και τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επίσης, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που είναι η κορτιζόνη μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για διασωλήνωση και θανάτου των ασθενών. Γνωρίζουμε ακόμα ότι πρέπει να χορηγήσουμε προληπτικά αντιπηκτική αγωγή σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ υπάρχει κι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο δείχνει μια μέτρια αποτελεσματικότητα. Δεν είναι υπάρχει ένα φάρμακο και ούτε θα υπάρξει γιατί είναι μια πολυσυστημική νόσος», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος συμμετέχει και στην ομάδα που κάνει τις μετρήσεις στα λύματα, τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου σε τιμές περίπου της περιόδου του τέλους Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι οι τιμές από το δίκτυο της Αθήνας είναι ανάλογες, ωστόσο είναι διαφορετικό το ποσό συγκέντρωσης, καθώς η πρωτεύουσα είναι πολύ μεγαλύτερη. «Σε κάθε περίπτωση στη Θεσσαλονίκη δε φαίνεται να υπάρχει εκθετική αύξηση», σημείωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της πανδημίας επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη του εμβολιασμού και η βελτίωση του καιρού είναι παράγοντες που ευνοούν. «Είμαστε προς το τέλος. Σωστή συμπεριφορά δική μας μαζί με τον εμβολιασμό θα μας βάλουν σε καλό δρόμο», κατέληξε.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Δημόπουλος σημειώνοντας ότι «αν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τότε θα μιλάμε για έναν δείκτη προστασίας σημαντικό, ένα τείχος ανοσίας της τάξεως του 30%-40% και θα γίνει αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ, όπου πραγματικά υπάρχει ουσιαστική κάμψη». Πηγή: skai.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ