Πρυτανικές Αρχές: Μόνο 12 από τους συλληφθέντες ήταν φοιτητές του ΑΠΘ

Ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ για την κατάληψη και τα γεγονότα που οδήγησαν στην αστυνομική επέμβαση

Parallaxi
πρυτανικές-αρχές-μόνο-12-από-τους-συλλη-712212
Parallaxi

Ανακοίνωση για τα γεγονότα που οδήγησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, διευκρινίζοντας ποια ήταν τα ζητήματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι Εισαγγελικές Αρχές, που αποφάσισαν την επέμβαση.

Γνωστοποιούν, παράλληλα, ότι από την επίσημη ενημέρωση που είχαν «οι 19 από τους συλληφθέντες δεν ήταν μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας -κατά δήλωσή τους- και μόνο 12 δήλωσαν φοιτητές του πανεπιστημίου μας».

«Στις 7 το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου περίπου 25 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Κτιρίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρατώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης. Στη συνέχεια, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να καταλάβουν το δημόσιο κτίριο. Απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν από το κτίριο, απειλώντας μάλιστα τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ ζήτησαν επιτακτικά και την εκκένωση των χώρων στάθμευσης», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές στην ανακοίνωση τους, εξηγώντας πως «ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για τη βίαιη απομάκρυνση των υπαλλήλων φύλαξης και καθαριότητας, όπως επίσης και για την παρεμπόδιση προσέλευσης των διοικητικών υπαλλήλων». Υπενθυμίζουν, δε, πως «ήδη, από την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, άγνωστα άτομα κινήθηκαν απειλητικά κατά του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, ενώ επιτέθηκαν σε υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης που προσπάθησε να τον προστατεύσει».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φύση των απειλών της σωματικής ακεραιότητας που δέχθηκαν εργαζόμενοι, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου απάντησε «πως αυτές οι μαρτυρίες αποτελούν επίσημα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται», δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος πως «κανένα μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, σε όποιον πολιτικό χώρο κι αν ανήκει ή υπηρετεί, δεν υποστηρίζει βίαιες πρακτικές σε βάρος εργαζομένων και δη εκείνων που έχουν μοχθήσει για την απομάκρυνση των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων παραβατικών στοιχείων από το campus».

Η δεύτερη επικοινωνία των πρυτανικών Αρχών με την Εισαγγελία τη Δευτέρα έγινε, σύμφωνα με όσα γνωστοποιούνται στην ανακοίνωση, «όταν πρόσθετες πληροφορίες από την υπηρεσία φύλαξης του πανεπιστημίου, τεκμηρίωναν την παραβίαση χώρων και την είσοδο άγνωστων ατόμων στον 7ο όροφο, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Πρυτανείας, όσο και σε άλλους χώρους που δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση» και, επιπρόσθετα «ενημερώθηκε για την εκ νέου παρεμπόδιση στην προσέλευση εργασίας, όλων των εργαζομένων και της διοίκησης στο κτίριο».

Οι πρυτανικές Αρχές τονίζουν ότι «με βάση τα παραπάνω, η παρέμβαση της Πολιτείας έγινε αυτεπάγγελτα, με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του πανεπιστημίου και την αποφυγή καταστροφής δημόσιας περιουσίας» και σημειώνουν ότι «αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν η προσαγωγή των καταληψιών».

«Τα χθεσινά γεγονότα είναι η κορύφωση των όσων βιώνουν τόσα χρόνια, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας, σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας από ομάδες, που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι ομάδες αυτές, επανειλημμένα έχουν προβεί σε αποτρόπαιες πράξεις άσκησης λεκτικής και σωματικής βίας σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έχουν “επικηρύξει” καθηγητές που δε συμμερίζονται τις απόψεις τους. Έχουν επιλέξει αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Έχουν παρεμποδίσει συνεδριάσεις δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Για πολλά χρόνια, η πανεπιστημιακή κοινότητα υπέστη αυτή την κατάσταση», αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές και υπογραμμίζουν ότι «τα θύματα αυτών των συμπεριφορών αισθάνθηκαν ανήμπορα να αντιδράσουν, δίσταζαν μπροστά στην απειλή της βίας» και «ο φόβος έφερε την ανοχή κι η ανοχή διαιώνισε τον φόβο», γι’ αυτό «οι συγκεκριμένες επιθέσεις πλήττουν την καρδιά του δημοκρατικού πανεπιστημίου».

«Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η περιφρούρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής», καταλήγουν οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής για τα γεγονότα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ακριβώς ένα μήνα πριν είχα εκδώσει μια ανακοίνωση με αφορμή τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στην Εγνατία, μπροστά στον ανδριάντα του Βενιζέλου, κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών μας για την τότε επικείμενη ψήφιση του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία κ.λπ. Εκεί έγραφα, μεταξύ άλλων, ότι «θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων», τόνιζα ότι «η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας» και με την ιδιότητα του δασκάλου και του παιδαγωγού για πάνω από σαράντα χρόνια συνιστούσα, κυρίως προς τους μεγαλύτερους και τους ιθύνοντες,ψυχραιμία. Κάποιοι και κάποιες ενοχλήθηκαν τότε από την ανακοίνωσή μου.

Κάποιοι και κάποιες μου έστειλαν μηνύματα σε οξύ και οργίλο τόνο, ανακαλώντας με στην τάξη. Δυστυχώς για κείνους κι ακόμη δυστυχέστερα για τη δημοκρατία μας οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν σύντομα. Η χθεσινή παρουσία εκατοντάδων αρματωμένων αστυνομικών κάθε κατηγορίας μέσα στο Πανεπιστήμιο (τόσο πολλούς μαζεμένους είχα να δω από την εποχή του Ευάγγελου Σδράκα, του πρύτανη των τανξ) και τα επεισόδια που ακολούθησαν δεν είναι δυνατόν να μας κάνουν υπερήφανους ως πανεπιστημιακούς δασκάλους και πολίτες. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά μέσα στο Πανεπιστήμιο κι εμείς να συνεχίζουμε να ισχυριζόμαστε πως δεν εισέρχεται σ’ αυτό η αχρείαστη υπερβολική βία αλλά «μια δροσερή πνοή δημοκρατίας», ότι έτσι αποκαθίστανται η δημοκρατική νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη. Στο κάτω κάτω, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, δεν φέρνεις τόσο πολλούς, για να διώξεις τόσο λίγους. Εκτός κι αν το σχέδιο αποσκοπεί στην καταπτόηση όσων αντιδρούν ή, μάλλον το αντίθετο, στην αύξηση των εντάσεων και την περαιτέρω υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ας αναλογιστούν όσοι και όσες χαίρονται από τα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά την «επιχείρηση προάσπισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Πανεπιστημίου»τι θα μπορούσε να είχε συμβεί, αν σημειωνόντουσαν σοβαροί τραυματισμοί –δεν θέλω να σκεφτώ τα χειρότερα–, ή τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον,αν η δημοκρατία μας συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους εικοσάρηδες φοιτητές και τις εικοσάρες φοιτήτριες σαν να είναι οι εχθροί μας. Δεν ανησυχούμε άραγε για το πού μπορεί να οδηγήσει το σχήμα δράση –αντίδραση; Δεν ανησυχούμε για το ποιες μορφές μπορεί να λάβει η βία μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο; Σκηνές από το θλιβερό παρελθόν, σκηνές από ένα ζοφερό μέλλον;

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης

Διαβάστε επίσης:

Πρυτανικές Αρχές ΑΠΘ: Η βία και η απειλή χρήσης βίας δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα